DSÖ'den maymun çiçeği iddiası: Birkaç yıldır sinsice dolaşıyor olabilir

İlk olarak İngiltere'de çıkan ve Avrupa'da hızla yayılan maymun çiçeği virüsü hakkında bilim insanlarından çarpıcı bir iddia geldi. Küresel vaka sayısının 200 olduğu virüsün birkaç yıldır sinsice dolaşması ihtimali üzerinde duruluyor.

DSÖ'den maymun çiçeği iddiası: Birkaç yıldır sinsice dolaşıyor olabilir
Son Güncelleme: 26 Mayıs 2022 Perşembe 14:00
26 Mayıs 2022 Perşembe 13:53

Küresel vaka sayısı 200'ün üzerine çıkan maymun çiçeği virüsüne ilişkin bir açıklama yapan DSÖ yetkilisi, Prof. Dr. David Heymann maymun çiçeği virüsünün Avrupa kıtasına birkaç yıl önce sinsice girip yayılmış olabileceğini belirtti. Heymann, yeni vakalardan alınan örneklerin insanlar arasında dolaşırken ortaya çıkmış mutasyonları taşıdığını açıkladı.

Halk sağlığı yetkilileri, İngiltere'de yedi maymun çiçeği vakasını daha doğruladı. Böylelikle ülkede toplam vaka sayısı 78'e çıktı. Genellikle batı ve orta Afrika'da görülen maymun çiçeği hastalığındaki ani artış, en az 20 ülkede kaydedildi, 200'den fazla doğrulanmış vaka tespit edildi. Onlarcası ise soruşturma altında bulunuyor.

Maymun çiçeği virüsünün endemik olduğu bölgelere veya virüsü barındıran ithal hayvanlar ve yapılan seyahatlerle ilgili önceki tüm vakalarla birlikte, hastalık Afrika dışındaki toplulukta ilk kez yayıldı.

En fazla teyit edilen vaka sayısı, sağlık koruma ekiplerinin testi pozitif çıkan kişileri ve onların en yakın temaslarını izole ettiği ve maymun hastalığına karşı çapraz koruyucu olan çiçek hastalığı aşıları sunduğu İngiltere’de bulunuyor. Vakaların önemli bir kısmı ise biseksüel ve gay erkekler arasında tespit edildi.

BİRKAÇ YILDIR SİNSİCE DOLAŞIYOR OLABİLİR

Salgını kontrol altına almak için çabalar devam ederken, bilim insanları hastalığın bu kadar kısa sürede bu kadar çok ülkede nasıl yayıldığı üzerinde çalışıyor. Pek çok uzman maymun çiçeğinin İngiltere veya Avrupa'da birkaç yıl boyunca düşük seviyelerde, tespit edilmeden dolaştığından şüpheleniyor.

 

Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) küresel sağlığa yönelik bulaşıcı tehditler konusunda uzman grubuna başkanlık eden Prof. Dr. David Heymann, virüsün İngiltere'ye iki veya üç yıl önce girmesinin ve yayılmasının mümkün olduğunu söyledi.

2018 ve 2019 yılları arasında, tümü Nijerya'dan yeni gelen yolcular olmak üzere, İngiltere'de doğrulanmış dört maymun çiçeği vakası görüldü. Benzer seyahat geçmişine sahip üç vaka daha 2021'de geldi.

Heymann, "Varsayımsal olarak, virüs bulaşması, şu anda iletimi artıran popülasyona tesadüfen girdiğinde, bu düşük bulaşma seviyesinden güçlenmiş olabilir” diyerek, bunun herhangi bir sonuca varmadan önce daha fazla araştırılması gereken birçok hipotezden biri olduğunu vurguladı.

Diğer taraftan, devam eden salgında insanlardan alınan maymun çiçeği virüsleri üzerinde yapılan genetik çalışmalar, 2018 ve 2019 yıllarında Afrika'dan İngiltere, İsrail ve Singapur'a ulaşan virüse yakın bir benzerlik gösteriyor. Ayrıca virüs daha sonra düşük seviyelerde dolaşırken ortaya çıkmış olabilecek mutasyonları da taşıyorlar.

İngiltere'nin 2022'deki ilk resmi vakası 4 Mayıs'ta Nijerya'dan gelirken, virüs zaten ülkedeydi. 14 Mayıs'ta Birleşik Krallık Sağlık Güvenliği Ajansı (UKHSA) maymun çiçeği görüntülerini yayınladı ve cinsel sağlık kliniklerindeki doktorlar bazı hastalarında hastalığa sahip olabileceğini fark etti. Hastalar yaygın enfeksiyonlar için negatif test ettiler ve maymun çiçeği için pozitif test etmeden önce doktorlar yayılmış gonokok enfeksiyonu adı verilen bir durumdan şüphelendiler.

Belçika'daki Leuven Üniversitesi'nden bir virolog olan Prof. Dr. Marc Van Ranst, "Bu, bir süredir fark edilmeden dolaşan bir virüs olabilir. Hepsinin ortak bir ataları var ve bu ortak ata muhtemelen 2019'a kadar uzanıyor. Virüs insanları enfekte ederken evrimleşmiş olabilir. Kronik enfeksiyonun makul bir senaryo olmadığını biliyoruz. Bu durum, görünüşe göre fark edilmeyen bir bulaşma olayları zinciri olduğu anlamına geliyor” diye konuştu.

MAYMUN ÇİÇEĞİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIYOR?

"Maymun çiçeği", enfekte biriyle yakın temas halinde bulaşıyor. Virüs, vücuda, deri üzerindeki yara ve çatlaklardan, solunum yoluyla ya da ağız, burun ve gözden giriyor. Virüs, maymun, fare, sincap gibi enfekte hayvanlarla temas ile de bulaşıyor. Kıyafet ya da yataktan da geçmesi mümkün.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar