için kaldı

Biden 1915 Olaylarını 'soykırım' ilan edecek

ABD medyasının önde gelen kuruluşlarının haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden, 1915 Olayları için 'soykırım' ifadesini kullanacak. "ABD'li bir yetkiliye" dayandırılan haberlere göre, Biden bu açıklamayı 1915'te yaşananların 106. yıl dönümünde, 24 Nisan Cumartesi günü yapacak.

Biden 1915 Olaylarını 'soykırım' ilan edecek
Son Güncelleme: 22 Nisan 2021 Perşembe 12:57
22 Nisan 2021 Perşembe 12:53

Amerikan medyasının önde gelen kuruluşları, Wall Street Journal (WSJ), New York Times (NYT) ve Bloomberg'de eş zamanlı olarak çıkan haberlere göre; ABD Başkanı Joe Biden, 1915 Olaylarını "soykırım" olarak ilan etmeye hazırlanıyor.

Haber7'nin haberine göre, bu üç gazetede de "ABD'li yetkiliye" dayandırılarak verilen haberlerde, Biden'ın konuya ilişkin açıklamayı, 1915'te yaşananların 106. yıl dönümünde, 24 Nisan Cumartesi günü yapmasının beklendiği belirtildi.

NYT Biden'ın, Amerika'nın insan haklarına olan bağlılığının, ABD'nin Türkiye ile ittifakını daha fazla yıpratma riskinden daha ağır bastığına işaret edeceğini kaydetti.


"İLİŞKİLERİ DAHA KÖTÜYE GÖTÜRMEK ABD'NİN TERCİHİ"

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bu hafta Haberürk'e yaptığı açıklamada, geçmişte de ABD başkanlarının seçim vaatleri kapsamında bu konuyla ilgili konuştuğunu belirtti ve "Amerika ilişkileri daha da kötüleştirmek istiyorsa tercih kendileridir" dedi. Çavuşoğlu, "ABD uluslararası hukuku dikkate alırsa böyle bir karar vermez" diye konuştu. Çavuşoğlu, "bir siyasetçinin tanımının çok fazla öneminin olmadığını" söyledi.

"SOYKIRIM" BIDEN'IN SEÇİM VAADİYDİ

Biden, geçen yıl Kasım ayında yapılan başkanlık seçimleri için yürüttüğü kampanyada, 1915'te yaşananları "soykırım" olarak tanıma vaadinde bulunmuştu.

Böyle bir açıklama yapması durumunda Biden, 1915 Olayları için son 40 yıl içinde "soykırım" ifadesini kullanan ilk ABD Başkanı olacak. Bununla birlikte ABD'nin eski Başkanı Ronald Reagan, 1981'deki bir yazılı açıklamasında Yahudi Soykırımı'ndan bahsederken, bu ifadeyi kullanmış, Türkiye'den gelen tepkilerin ardından geri adım atmıştı.

Obama da 2008 yılında 1915 olaylarını "soykırım" olarak tanıma sözü vermiş, ancak görevde bulunduğu 8 yıl boyunca olaylar için "trajedi, toplu vahşet, dehşet" gibi ifadeler kullanmıştı.

2019 yılında ise hem ABD Temsilciler Meclisi hem de ABD Senatosu "Ermeni Soykırımı'nın resmen tanınması" adlı karar tasarısını kabul etmişti. Bu karar tasarısı, yasa tasarısı olmadığı için sadece tavsiye niteliği taşıyordu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar