için kaldı

Biber gazı kullanımı yasal mı?

Meydana gelen cinayetler sonrası kadınlar kendilerini güvende hissetmiyor. Koruma amaçlı olarak kullanılan biber gazının ise satışı yasak, kullanımı ise tartışmalı. Konu hakkında uzmanlar görüşlerini bildirdi.

Biber gazı kullanımı yasal mı? - Sayfa 1

Ordu'da Ceren Özdemir'in öldürülmesi, tüm Türkiye’yi üzdü. Türkiye’de satışı yasak olan biber gazı, av malzemeleri satan yerlerden ya da pasajlardan temin edilebiliyor. Ancak kanunlara göre biber gazı ile işlenmiş bir suç, silahla işlenmiş gibi sayılabiliyor.

1 14
 
Biber gazı kullanımı yasal mı? - Sayfa 2

Avukat Rezan Epözdemir ‘biber gazı kullanmak suç mu?’ sorusuna şu şekilde yanıt verdi:

“Türk Ceza Kanunun 6’ncı maddesi çok nettir. TCK’nın 6’ncı maddesinin F bendi silah deyiminde, 'Ateşli silâhlar, patlayıcı maddeler, saldırı ve savunmada kullanılmak üzere yapılmış her türlü kesici, delici veya bereleyici alet, saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler' dedikten sonra, yakıcı, aşındırıcı, yaralayıcı, boğucu, zehirleyici, sürekli hastalığa yol açıcı nükleer, radyoaktif, kimyasal, biyolojik maddeler.

2 14
 
Biber gazı kullanımı yasal mı? - Sayfa 3

Yani bu bizim iç hukukumuzda biber gazı silah demek. Örneğin bir kimseyi biber gazıyla yaraladığınızda bıçakla veya ateşli silahla yaralamış gibi bir rejime tabi tutulursunuz. Biber gazıyla işlenmiş bir suç, bizim iç hukukumuzda silahla işlenmiş sayılıyor. Dolayısıyla bir kimseyi ateşli silahla, bıçakla ya da biber gazıyla yaralarsanız kasten yaralama suçunun nitelikli hali söz konusu”

3 14
 
Biber gazı kullanımı yasal mı? - Sayfa 4

Epözdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

“İthalat izni verilmeyen bir ürünün. 1 yıldan 5 yıla kadar hapis cezası ve 10 bin güne kadar para cezası var. Satın alanlar içinse, ithalat izni olmaksızın ülkeye sokulduğunu bilerek ve ticari amaçla satın alan, taşıyan veya saklayan kişi 1 yıldan 3 yıla kadar hapis ve 5 bin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. Bunu satmak da suç. Bunu bilerek bireysel olarak satın almak da suç. Ülkeye ithalat işlemi yapılmaksızın kaçak bir şekilde sokmak 3 maddenin 1’nci fıkrasına göre çok net bir biçimde belirlenmiş durumda suç”

4 14