için kaldı

Bayraktar TB2 başarısı bir kez daha Amerikan basınında

Rusya'nın Ukrayna'nın başkenti Kiev'de ilerlemesini engelleyen ve savaşın seyrini değiştiren Bayraktar TB2 drone'ları ABD basınında manşet oldu. New York Times haberinde "Ukrayna, MacGyver stiliyle savaşta büyük başarılar elde etti" yorumunda bulunuldu.

Bayraktar TB2 başarısı bir kez daha Amerikan basınında
Son Güncelleme: 29 Ağustos 2022 Pazartesi 14:08
29 Ağustos 2022 Pazartesi 14:06

Ukrayna, Rusya istilasına karşı mücadelede Baykar Teknoloji'nin ürettiği Bayraktar TB2 silahlı insansız hava aracından (SİHA) sık sık faydalanıyor.

New York Times (NYT), Kiev'in savaştaki taktiklerini kaleme aldığı haberde "yavaş hareket eden Türk yapımı drone'ların Rus hedeflerini imha etmek için kullanılmaya devam edilmesinin" silah uzmanlarını hayrete düşürdüğünü yazdı.

Rusya'nın hava savunma sistemlerinin, saatte yaklaşık 130 kilometre hıza ulaşabilen, radar da kolayca tespit edilebilen ve kendisini savunmak için gerekli sisteme sahip olmayan Bayraktar SİHA'larını durdurmakta neden daha etkili olamadığı sorusunun ABD'li askeri yetkilileri şaşırtmayı sürdürdüğü belirtildi.

Baykar CEO'su Haluk Bayraktar da geçen hafta yaptığı açıklamada, Ukraynalıların SİHA'lardan olabildiğince fazla şekilde yararlanması için teknik destek verdiklerini söylemişti.

NYT, Ukrayna birliklerinin ABD'nin gönderdiği silah ve teçhizattan da farklı şekillerde yararlanarak savaşta büyük başarılar elde ettiğini yazdı.

Örneğin Ukrayna ordusu, füzeleri kamyonlara yükleyerek atış menziline daha hızlı soktu. Sürat teknelerine roket sistemi koyarak denizdeki harp kabiliyeti artırıldı.

Kiev, Kremlin'in Karadeniz Filosu'ndaki amiral gemisi Moskva'yı nisanda yapılan saldırıda Neptün füzeleriyle vurduğunu duyurmuştu. Füze Ukraynalılar tarafından, Sovyetler Birliği yapımı H-35'in tasarımından yola çıkarak geliştirildi.

Kimliği gizli tutulan üst düzey bir Pentagon yetkilisi, Kiev'in Sovyetler Birliği yapımı MiG-29 savaş uçağına ABD'nin yolladığı HARM anti-radyasyon füzelerinin yerleştirdiğini ve bunun daha önce hiç yapılmadığını bildirdi.

MacGyver metaforu kullanılıyor

ABD ordusunun eski üst düzey komutanlarından Frederick B. Hodges, "İnsanlar MacGyver metaforunu kullanıyor" dedi. 80'li yılların efsane aksiyon dizisi MacGyver'de kahraman, kendini zor durumlardan basit ve doğaçlama yöntemlerle kurtarıyordu.

Washington merkezli insan hakları kuruluşu Huamn Rights First'te danışmanlık yapan Hodges, geçmişte Ukraynalılarla çalışırken onların "taktikte ne kadar iyi olduklarını" gördüğünü söyledi. Hodges'a göre HARM füzelerini MiG-29'da çalıştırmak, Ukrayna ordusunun bilgi birikiminin zenginliğini gösteriyor.

ABD'li yetkililer ayrıca savaşta Ukrayna'ya ayrıntılı istihbarat verildiğini söylese de Kiev'in, Kırım'a 9 Ağustos'ta düzenlendiğini iddia ettiği saldırıyı kendilerine önceden haber vermeksizin gerçekleştirdiğini savundu.

187. gününe giren savaşta, Birleşmiş Milletler'in 22 Ağustos'ta açıkladığı verilere göre 5 bin 587 sivil yaşamını yitirdi. Yaralı sayısı 7 bin 890'ı buldu.

NYT tahminlerine göre, yaklaşık 25 bin Rus, 9 bin Ukraynalı asker öldü.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar