Başbuğ: Dini siyaset aracı olarak kullandılar

Habertürk ekranlarına konuk olan 26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, "Dini hep bugüne kadar siyaset aracı olarak kullandılar." dedi.

Başbuğ: Dini siyaset aracı olarak kullandılar
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:45
10 Kasım 2017 Cuma 21:15

Atatürk’ün dine bakış acısını anlamak için bu konularda Atatürk'ün sözleri üzerinden gitmenin daha doğru olacağını belirten İlker Başbuğ, Mustafa Kemal Atatürk’ün konuşmasından şu kısımları paylaştı;  “Bizim dinimiz İslam dini en tabi ve en makul dindir. Bundan dolayıdır ki son dindir ve en mükemmelidir. Akla ve ferasete, mantığa, ilime ve fenle tamamen uygun olması gerekir ki uygundur. Biz mensup olduğumuz dinin en mükemmel din olduğunu biliyoruz ve imanımızda vardır. Türk milleti daha dindar olmalıdır. Bütün sadeliğiyle.” Başbuğ; "Atatürk’ün dine bakış acısını bu konuşmada görüyoruz.” Şeklinde konuştu.

“Atatürk 7 Şubat 1923’te camide hutbe vermiştir”

İlker Başbuğ 7 Şubat 1923 yılında Atatürk’ün Balikesir camisinde minbere çıkıp hutbede şunları söylemiştir;” Millet! Allah birdir, şanı büyüktür. Peygamber efendi hazretleri cenabı hak tarafından insanlara hakikatleri tebliğe memur ve resul olmuştur. İnsanlara feyz ruhunu veren dinimiz son dindir.”

“Dinin siyaset aracı olarak kullanılması bu yüce dine yapılan en büyük zarardır”

26. Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, din konusu üzerinde Atatürk Meclis konuşmasından şu ifadelere yer vermiştir;  "İslam dini asırlarda devam edegeldiği gibi bir siyaset aracı konumundan temizlemek ve yüceltmek gerektiği gerçeğini görüyoruz. Kutsal ve ilahi olan inançlarımızı ve vicdanlarımızı belirsiz, kararsız olan hertürlü çıkar ve tutkuların ortaya çıkma sahnesi olan siyasetlerden ve siyasetin bütün kollarından bir an önce kesinlikle kurtararak ancak İslam dininin yüceliği görülür. Dini hep siyaset aracı olarak kullandılar, dinin siyaset aracı olarak kullanılması bu yüce dine yapılan en büyük zarardır."  

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar