için kaldı

Bakan Koca: Şu ana kadar can kaybımız yok

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısın ardından açıklamalarda bulundu. Bakan Koca, "Şu ana kadar can kaybı söz konusu olmadı." dedi.

Bakan Koca: Şu ana kadar can kaybımız yok
Son Güncelleme: 16 Mart 2020 Pazartesi 20:32
16 Mart 2020 Pazartesi 20:21

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, koronavirüs hakkında yeni açıklmalarda bulundu. Koca'nın açıklmaları şöyle;

"Bugün yaşadığımız örnek dikkat çekiciydi. Sabah sahte belge yayınlandı. Kamuoyununa gizli diye sunuldu. Amaç güven kaybı yaratmaktı. Paniği amaçlayan yalan haberlerle mücadele virüsle mücadelenin bir parçasıdır. Panik duygusaldır. Akla uygun değildir. Panik toplumu kaçınacağı riske iter. Duyguyla değil akılla hareket etmeliyiz. Halkımızın sağ duyusu, devletimizin organizasyon gücü kadar önemlidir. Türkiye'deki tablo diğer ülkelerdeki tabloyla özdeş değildir. Birçok ülke kontrolü kaybetmiştir. Artık tanılardan çok kaybedilen hasta sayısı açıklanmaktadır.

Riske karşı yapılması gerekeni yurttaş olarak biliyoruz. Düşmanımızı iyi tanıyoruz. Sağlık altyapımız iyi halde.

Bugün Bilim Kurulu'nda alınan yeni öneriler oldu.

Burada özellikle laboratuvar sayımızı ilk önce 16'ya daha sonra bütün büyük şehirlerde çalışmaya, kiti ise bütün ülkeye vereceğiz. Hızlıca hareket ederek daha fazla fayda almaya çalışacağız. Ayrıca Umre'den gelen 5 binin üzerinde vatandaşımızı gözleme aldık.

Mısır, İngiltere, İsviçre, Suudi Arabistan İrlanda ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne uçuş yasağı konuldu.

Bu dönemde sağlık durumları takip edilip 7. veya 8. gün taramadan geçirmemiz planlanıyor. Ayrıca ALO 184 SABİM hattı, Sağlık Bakanlığı iletişim hattımız corona virüs hattımız olarak hizmet vermeye başlamıştır. Devlet tedbirleri olarak, kongre konferans gibi tüm etkinliklerin durdurulduğunu biliyorsunuz. Bugün itibari ile İçişleri Bakanlığımızın birçok mekanın faaliyetlerini askıya aldı. Müze ve kütüphanelerin kullanımına kısıtlama getirildi.

Şu anda çıkan yeni pozitif vakalarımız var. Bu akşam topluca pozitif çıkan günlük rakamı da sizlere açıklayacağım. Görünen o ki bu dönemde bazı haberler devam edecek." 

Bizi riskten koruyacak tedbirlerimiz daha da artmalı. Yaşlılara ve kronik hastalığı olanlara daha dikkatli olalım. Bu müacadele devam edecek. Zaaf gösteremeyiz. Yurt dışında olan vatandaşlarımıza uyarı yapmak istiyorum. Türkiye'ye dönmekte ısrarcı olmayalım. Her şeye rağmen dönen vatandaşlarımızın 14 gün kuralına uyması gerektiğini bilsin. Bu günler böyle sürmeyecek, çok geçmeden hayatlarımıza dönmüş olacağız.

Şu ana kadar can kaybı söz konusu olmadı. Bu olmayacağı anlamına gelmez. Bu süreçte solunum sıkıntısı olan hastalarımızın olduğunu söylemek istiyorum. Hızlı bir yayılım içinde olacağını önümüzdeki 1-2 haftanın çok çok önemli olduğunu biliyoruz. Tanının devamında temas grubunun taranması, ayrıca hastanede yoğun bakım şartlarında olan hastaların bakımı önem arz ediyor. Onun için tüm önlemleri almış durumdayız.

Önemli olan şu dönemde bulaşıcılığı minimalize etmek. Bu süreci 1-2 aylık süreçte daha hassasiyet gösterirsek bu salgını daha kolay atlatacağımıza, vatandaşımızın da nasıl davranması gerektiğiyle ilgili dikkate alırsa daha kolay aşacağımıza inanıyorum. Ne yapılması gerektiği çok belli."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar