için kaldı

Bahçeli: HDP'nin TBMM'de bulunması hak mıdır, hukuk mu, helal mi?

HDP hakkında açılan kapatılma davası hakkında konuşan MHP lideri Bahçeli, "Bundan sonra tüm gözler Anayasa Mahkemesi'ne çevirecektir. Bu mahkemenin bir kez daha iade seçeneği kalmamıştır. HDP'nin TBMM'de bulunması hak mıdır, hukuk mu, helal mi?" dedi

Bahçeli: HDP'nin TBMM'de bulunması hak mıdır, hukuk mu, helal mi? - Sayfa 1

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli partisinin grup toplantısında konuştu. Bahçeli'nin konuşmasının satırbaşları şöyle:

1 20
 
Bahçeli: HDP'nin TBMM'de bulunması hak mıdır, hukuk mu, helal mi? - Sayfa 2

"Çevresiz insan insansız çevre yalnızca fantastik masalların konusudur. Yaşadığımız hayat masal değildir, insan-çevre ilişkisinin birbirinden soyutlanması imkansızdır. İnsan ya doğayı anlamak, ya hakimiyet kurmak ya da karşılıklı saygıya dayalı ilişki kurmak için çırpınıp durmuştur. Ekonomi, politik dönüşümler, sosyo-politik gelişimler insan ile çevre arasındaki ilişkileri değiştirmiştir. Hem insan hem çevrenin ihtiyaçlarını aynı anda merkezine koyan fikri ve siyasi arayışlar bir noktadan sonra gerçekçi önerilerin kapısını aralamıştır. Çevre sorunları çevre kirliliği olarak değil, toplumsal, siyasal, ekonomik ve ahlaki sorunları olan bir kavram haline gelmiştir.

2 20
 
Bahçeli: HDP'nin TBMM'de bulunması hak mıdır, hukuk mu, helal mi? - Sayfa 3

Marmara Denizi'nde mart ayından beri baş gösteren deniz salyası istilası çevre üzerinde bir kez daha, daha kararlı, daha dürüst düşünmemize yol açmıştır. Kirli su ve sanayi/tarımsal atıkların etkisiyle ortaya çıkan mikrobiyolojik varlıklar yoğun bir şekilde sahillerimize tutunmuştur. Bu kaygı verici tablodan her insanımızın rahatsızlık duyması normaldir. Deniz salyasının kıyılarımızda dikey bir hareketle dibe doğru indiği de gözlenmektedir. Deniz canlılarının oksijeni kesilmektedir. Bir çevre felaketiyle karşı karşıya olduğumuz açıktır.

3 20
 
Bahçeli: HDP'nin TBMM'de bulunması hak mıdır, hukuk mu, helal mi? - Sayfa 4

Bizim düşüncemize göre çevre sorunlarını kalkınma çevre ikilemi yerine akılcı bir kullanma, koruma ile sürdürülebilir bir politika ile aşmak mümkündür. Ülkemizin bütüncül bir çevre politikasıyla maruz kaldığı risk ve tehditleri en aza çekeceği inancındayız. Kıyı planlaması ve yönetim sistemi uygulanmaktadır. Entegre çevre politikaları geliştirilmelidir. Biogüvenlik ve GDO tehlikelerini bertaraf etmek için tarım ve çevre politikaları eş zamanlı uygulanmalıdır.

4 20