Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Türk akademisyenlerin bilimsel sunumlarını yapmalarına izin vermedi

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Türkiye’de kendi alanında uzman ve bilimsel başarılara imza atmış 18 üroloji uzmanının, Abu Dhabi'de düzenlenen tıbbi kongrede sunum yapmasına izin vermedi. Tıp dernekleri ve bilim çevrelerinden karara kınama geldi...

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Türk akademisyenlerin bilimsel sunumlarını yapmalarına izin vermedi
Son Güncelleme: 30 Ekim 2019 Çarşamba 18:59
30 Ekim 2019 Çarşamba 18:38

Türk bilim insanlarına ve Türkiye’ye hakaret sayılacak bir davranışa imza atan BAE'nin bu tutumunun gerekçesi ise tamamen siyasi olduğu belirtildi.

Türk hekimlere ambargo konuldu

Birleşik Arap Emirlikleri’nin başkenti Abu Dhabi’de 29 Ekim -2 Kasım 2019 tarihleri arasında yapılacak olan 37. Dünya Endoüroloji Kongresi (World Congress of Endourology 2019) için Türkiye’den katılan 18 doktorun kürsüde konuşma yapmasına izin verilmedi. Bu kararla ilk kez, uluslararası bir tıp kongresinde Türk hekimlere ambargo konuldu. Buna gerekçe olarak da “Türkiye’de ki iç karışıklıklar” gösterildi.

Diğer dört ülkeye de izin verilmedi

Bilimsel sunum yapmalarına izin verilmeyen 18 Türk akademisyen de dün yurda döndü.

Öte yandan kongrede konuşmalarına izin verilmeyen başka ülkelerden bilim insanları da oldu. İran’dan 2, Kenya’dan 1, Libya’dan 2, Irak’tan 1 ve Türkiye'den 18 akademisyene konuşma izni verilmedi.

BAE'nin sergilediği bu tavrın uluslararası bilim camiasında da tepki görmesi için akademisyenlerin harekete geçtiği öğrenildi.

Tıp derneklerinden tepki

Kongreye katılan Türk hekimler, kastedilen iç karışıklığın “Barış Pınarı Harekatı” olduğunu belirterek, bilimin siyasete alet edilmesine tepki gösterdi.

BAE'nin ev sahipliğinde gerçekleştirilen tıbbi kongrede, dünyaca ünlü başarılara imza atan Türk hekimlerinin kürsüde sonum yapmalarının engellenmesine Türkiye'deki tıp derneklerinden tepki geldi.

Endoüroloji Derneği, yaptığı yazılı açıklamada “Birleşik Arap Emirlikleri’nin politik tavrını kınıyoruz. Dünya Endoüroloji Derneği nezdinde gerekli girişimleri başlattığımız ve konunun çok yakın takipçisi olacağımızı bildiririz” görüşünü dile getirerek, yapılan hareketi kınadığını açıkladı.

Prof. Dr. Bülent Akdoğan "Siyasi politikalarını tıbba bile bulaştırdılar"

Hacettepe Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Akdoğan, BAE'nin tavrını sert dille eleştirerek, “Siyasi politikalarını tıbba bile bulaştırdılar. Hipokrat yeminini bile unutmuşlar. Türk bilim insanlarının başarısına gölge düşürme gayreti. Bilimi siyasete alet edenlere gereken yanıtın uluslar arası tıp camiasında da verilmesi için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar