Aşı ne kadar koruyacak? Yan etkileri neler? Mutantlara etkisi ne?

Aşı ne kadar koruyacak? Yan etkileri neler? Mutantlara etkisi ne? Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal, aşıyla ilgili akıllardaki soruları yanıtladı.

Aşı ne kadar koruyacak? Yan etkileri neler?  Mutantlara etkisi ne? - Sayfa 1

Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği Erişkin Bağışıklama Çalışma Grubu Başkanı Prof. Dr. İftihar Köksal,  Hürriyet gazeteside aşıyla ilgili akıllardaki sorulara yanıt verdi. 

1 12
 
Aşı ne kadar koruyacak? Yan etkileri neler?  Mutantlara etkisi ne? - Sayfa 2

1) Aşı beni ne kadar koruyacak?

Bu aşının cinsine göre değişiyor. Yapılan çalışmalara göre Pfizer-BioNTech’in antikor oluşturma kapasitesi yüzde 91’lerde. Sinovac’ın ülkemizdeki sonuçlarına göre yüzde 90. Dünyadaki genel ortalama ise yüzde 50-60. Aşı kişiyi hastalığın ağır seyretmesinden koruyor. Henüz süre olarak ne kadar korur bilmiyoruz, çünkü aşıların piyasaya sürülmesinin üzerinden henüz 6 ay geçti.

2 12
 
Aşı ne kadar koruyacak? Yan etkileri neler?  Mutantlara etkisi ne? - Sayfa 3

2) Aşıların yan etkileri neler?

Buna kısa ve uzun dönem olarak bakılabilir. Aşı yapılan yerde hafif bir ağrı, kızarıklık olabilir. İlk doz sonrası henüz fazla yan etki görülmedi. İkinci dozdan sonra yaygın kas ağrısı, ateş, baş ağrısı oluşabilir.

3 12
 
Aşı ne kadar koruyacak? Yan etkileri neler?  Mutantlara etkisi ne? - Sayfa 4

3) mRNA aşısı olan Pfizer-BioNTech’te gelecekte beklenmedik bir yan etkisi olma ihtimali var mı?

Ön onay aşamasına kadar yan etki görülmedi. Şu anda dünyada kullanımının üzerinden 6 ay geçti, yine herhangi bir yan etki görülmedi. Bundan sonraki etkileri aşıya bağlamak doğru değil ama yine de iki yıl gözlem yapmak gerekiyor.

4 12