Alçı: Varna’daki zirveden ne çıkacak?

Yazar Nagehan Alçı, dün Varna’da gerçekleştirilen Türkiye-AB zirvesi hakkında bir yazı kaleme aldı.

Alçı: Varna’daki zirveden ne çıkacak?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
27 Mart 2018 Salı 08:46

 Habertürk yazarı Nagehan Alçı bugünkü köşesinde, Türkiye ve AB arasında dün yapılan görüşmeyi konu aldı

Alçı’nın, ‘Varna’daki zirveden ne çıkacak?’ başlıklı yazısı şöyle:

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile bir araya geleceği Türkiye-AB zirvesi, bugün Varna’da gerçekleşecek. Bu zirve, Türkiye’nin Avrupa ile önümüzdeki dönemde nasıl bir yol izleyeceğini göstermesi bakımından çok önemli.

Zirvenin kırılma noktası, AB Konseyi’nin yayınladığı bildirgedeki tutum. Orada Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetleri “Yasadışı” olarak tanımlanmıştı. Tabii Türkiye bu yoruma çok sert bir tepki koyuyor. AB Bakanı Ömer Çelik, bu bildirgedeki ifadelerin kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Öte yandan, Brüksel’de yapılan AB Liderler Zirvesi’nde ortaya çıkan havaya bakılacak olursa bugünkü toplantı pek de yumuşak geçecek gibi görünmüyor. AB Komisyonu Başkanı Juncker, bir yandan Türkiye ile ihtilafların arttığına, diğer yandan da ilişkilerin normale dönmesini arzuladıklarına dair bir açıklama yaptı.

Son dönemde Türkiye’nin AB ile bir balayı yaşamadığı açık. Bu durum AB’nin yer yer yanlı tavrından, yer yer de Türkiye’nin AB politikasından uzaklaşmasından kaynaklanıyor. Öte yandan, birliğin dönem başkanlığını şu sıra yürüten ülke Bulgaristan. Zirveyi de yarın Başbakan Boyko Borisov topluyor. Bulgaristan’ın üye olduğu ve Türkiye’nin yıllarca sistematik olarak bekletildiği bir birlik maalesef Avrupa Birliği.

Bulgaristan 2007’de AB’ye katıldığında Sofya’ya gidip Sky Türk için bir belgesel çekmiştim. Bakanlardan AB uzmanlarına kimse üye olduklarına inanamıyordu; zira şeffaflık, ekonomik ilerleme, yolsuzluk gibi endekslerin tümünde bizden çok geridelerdi. Aradan geçen zamanda fazla bir ilerleme olmadı. Şimdi bu ülke dönem başkanlığı yapıyor ve Türkiye bırakın üye olmayı, müzakerelere devam edilip edilmeyeceğini tartışıyor.

Çok açık çifte standartların yaşandığı bir yer AB ama bu nedenle Türkiye’nin birlikten uzaklaşması akılcı değil. Hem onların bize hem bizim onlara ihtiyacımız var. Zirve ne kadar zor başlıklarla geçerse geçsin sonuçta yapıcı bir mesaj çıkacaktır. Başta Cumhurbaşkanı olmak üzere zirveye katılacakların bu saikle bugün Bulgaristan’da masaya oturacağını düşünüyorum.”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar