için kaldı

Alçı: Kılıçdaroğlu bundan sonra ne yapacak?

Yazar Nagehan Alçı, CHP’de yaşanan kurultay tartışmalarını kaleme aldı.

Alçı: Kılıçdaroğlu bundan sonra ne yapacak?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
8 Ağustos 2018 Çarşamba 09:23

CHP’de kurultay tartışmaları devam ediyor. Muhalifler gerekli imzayı topladıklarını belirtirken CHP ise yeterli imzanın olmadığını bazı kişilerin imzasını çektiğini belirtti.

 Habertürk yazarı Nagehan Alçı, CHP’de yaşaşlan tartışmaları ele aldı.

 Alçı’nın yazısı şöyle:

“CHP’de işler tam da yazdığım gibi ilerliyor. Malesef Türkiye’nin ana muhalefet partisi berbat durumda. Kakafoni, atışma, karşılıklı suçlama… Ne ararsanız var.

Geçen yazıda imza sayısının kurultaya yeterli olmayacağını ve eksik olan yalnızca bir imza bile olsa Kemal Kılıçdaroğlu’nun kurultaya gitmeyeceğini yazmıştım. Bana bilgi veren kaynaklar mevcut yönetimin bu konuda son derece kararlı olduğunu söylemişlerdi, sebep olarak da Muharrem İnce’nin nezaketsiz buldukları davranışlarını göstermişlerdi. Onların tahmini, imzaların 550’nin biraz üzerinde olacağı idi.

Nitekim  iddia ettiklerine yakın bir sonuç çıktı. CHP yönetimi, geçerli imza sayısını 569 olarak açıkladı ve kurultay taleplerine kapıyı kapadı. Ancak tartışma bitmedi Muharrem Bey mücadelesini sürdüreceğini, destekçilerinin içinde birkaç isim de yargıya gidebileceklerini söyledi.

AKİT DE GELEBİLİR, CUMHURİYET DE

Bu aşamadan sonra ne olur? Yargıya gidilir mi? Gidilse de bundan bir şey çıkar mı? Kılıçdaroğlu cephesi son derece soğukkanlı ve kendinden emin. "Buyursunlar, gitsinler" deniyor. Toplanan bütün imzaların partide görülmeye açık bir şekilde durduğunu hatırlatıyorlar. "Yargı, medya, isteyen gelsin istediği gibi incelesin. Kimseye bir kısıtlamamız yok. Akit gazetesi de gelsin, Cumhuriyet de" diyorlar. "Şayet bazı imzaların yok edildiği ya da rakamın çarpıtıldığı düşünülüyorsa muhatabı neden ortaya çıkmıyor? Niçin kimse, 'Ben imza vermiştim ama imzam yok olmuş’ demiyor", diye ekliyorlar.

Kısacası yargıya gidilse de bundan bir sonuç alınamayacağından emin görünüyor mevcut yönetim. Zaten şimdiden bu tartışmayı geride bırakmış Kılıçdaroğlu cephesi. Tabii Türkiye çapında tartışma sürerken ve partiye yönelik -yeterli ya da yetersiz- böyle bir talep ve çaba varken, ne kadar ve nasıl kulaklar tıkanabilir bilmiyorum.

Ancak yarından itibaren ne olacağını biliyorum: Kemal Bey MYK’yı topluyor. Bir ‘vedalaşma MYK’sı’ olacak bu. Perşembe ya da en geç cuma da MYK değişikliğini açıklayacak. Tabii vedalaşma derken mevcut isimlerin hepsinin değişeceği anlaşılmasın. Önemli bir kısmı yerini koruyor. Belki sayıda azaltma olabilir, 3-4 isim eksilebilir. Bunun gerekçesi olarak da yerel seçimlere giderken karar mekanizmasını hızlandırmayı gösteriyorlar. Ancak sayıda değişiklik yapılıp yapılmayacağı henüz netlik kazanmadı.

Öztürk Yılmaz-Ünal Çeviköz arasında bir tercih yapılabilir. (Ünal Çeviköz seçeneği daha kuvvetli). Faik Öztrak veya Aykut Erdoğdu MYK dışı kalabilir. Bülent Tezcan’ın ise MYK içinde yerini korusa da parti sözcülüğü görevini bırakabileceği konuşuluyor, ancak halen kesinlik kazanmış değil.

YEREL SEÇİM HESAPLARI

Gördüğüm kadarıyla CHP yönetimi yerel seçimler başlığını açmış bile. Yeniden referandumdaki ‘hayır’ cephesi gibi bir trend yakalanabilir umudu taşıyorlar. Bence Muharrem İnce acele etmese 24 Haziran'da estirdiği rüzgarı İstanbul adaylığında devam ettirebilir ve şansı olurdu ama ne hikmetse CHP içi iktidar kavgası çok cazip geliyor…

İstanbul ve Ankara adayları ile ilgili kulisleri yokladım ama henüz isimler noktasına gelinmediğini gördüm. Öte yandan şimdiye kadar İstanbul ile ilgili adaylık niyetini açıklayan tek isim Gürsel Tekin’e belli bir sempati var. Tabii henüz herhangi bir şey söylemek için çok erken…”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar