için kaldı

Akademisyenler Türk YouTuber’ları araştırdı

YouTuber’lık günümüzün mesleği olarak adlandırılıyor. Oyunculardan daha çok ilgi gören YouTuber’lar akademisyenler tarafında araştırıldı.

Akademisyenler Türk YouTuber’ları araştırdı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:56
4 Eylül 2018 Salı 10:58

Günümüzde oyunculardan daha çok popüler olan YouTuber’lar araştırma konusu oldu. Akademisyenler tarafından araştırılan YouTuber’ların popüler videoları incelendi. YouTuber’ların ilgi görme nedenleri araştırıldı. Çalışma kapsamında videoları incelenen 10 adet YouTuber ise Enes Batur, Orkun Işıtmak, Uras Benlioğlu, Merve Özkaynak, Danla Bilic, Meryem Can, Duygu Özaslan, Duygu Köseoğlu, Gurbetçi Aile ve İlkay Zaman oldu.

İzleyicilerle kurdukları sosyal etkileşimi araştırdık

Araştırmayı yapan Doç. Dr. Ferah Onat ve Dr. Göker Gülay, "YouTube ünlüsü olarak adlandırılan dijital içerik üreticilerini ele alan bu araştırmada, ünlülerin izleyicileriyle kurdukları para sosyal etkileşimi neden ve nasıl oluşturmaya çalıştıklarını tespit etmeye çalıştık. İzleyicilerin çok izlediği, derin bağ kurdukları tipteki videoların nasıl özellikler taşıdığını ortaya çıkarmak için uğraştık." dedi.

Doğrudan temas kuruluyor

Araştırma sonucunda YouTuber’ların izleyici ile kurduğu duygusal bağın, önemi ortaya çıktı. Videoların yüzde 95,3’ünde duygularından söz ettikleri ve bunları sözel, davranışsal ya da her iki türde dışa vurgukları gözlemlendi. Videoların yüzde 96,5’inde izleyicilerle doğrudan göz teması kurulduğu görülüyor. Yüzde 92,9 oranla konuşmalara gündelik sohbete başlar gibi hal hatır sorulara başlanıyor. Videoların yüzde 83,5’i YouTuber’ın evinde, bahçesinde veya yaşadığı bölgeye çok yakın mekanlarda çekilmiş.

En yüksek oranda kullanımın duygu paylaşımı, göz teması ve günlük dil gibi unsurların olması, Youtube ünlüleriyle yüz yüze konuşuyormuşçasına etkileşime girmeyi kolaylaştıran, destekleyen ve izleyicide bağımlılık haline getiren en önemli davranışlar olarak ortaya çıktı

Videoları izleyen kişilerin önerilerine, fikirlerine ve eleştirilerine değer verildiğinin hissettirilmesi videoların etkileşim düzeyini oldukça arttıran bir başka faktör.

YouTube günümüzün en popüler televizyonu

Sonuç olarak; izleyicinin kendini rahat hissedeceği, kendisiyle yüz yüze iletişimin tüm özelliklerini kullanarak iletişim kuran, keyif aldığı müzikler kullanan Youtube ünlülerinin, para sosyal etkileşim öğelerini etkin biçimde kullandıkları görülüyor. Bu da videoların izlenme, yorum vb. sayılarına olumlu olarak yansıyor.   YouTube bugün 1 buçuk milyarı aşan izleyici sayısı ile günümüzün en popüler televizyonu haline geldi. Her dakikada ortalama 400 saatlik video yayına giriyor ve her ay 6 milyar saat video izleniyor.

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar