ABD F-35'leri teslim etti

ABD ile krize neden olan F-35 tipi savaş uçaklarının teslimatı bugün gerçekleşti. F-35'ler, teslimatın ardından ABD’de kalmaya devam edecek.

ABD F-35'leri teslim etti
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
21 Haziran 2018 Perşembe 18:41

ABD ile 100 tane F-35 tipi almak için anlaşma yapan Türkiye, F-35'lerden 2 tanesini bugün teslim aldı. Teslim edilen savaş uçakları ABD'de kalmaya devam edecek.

Teslimatı yapılan uçakların Türkiye'ye teslimatı daha sonra geçekleşecek. F-16'ya göre daha yüksek itici güce sahip olan ve ileri düzeyde geliştirilmiş F-35'ler, teslimatın ardından ABD’de kalmaya devam edecek.

Uçağın teslim edilmemesi için bir süredir Amerikan Senatosu'da bazı Senatörler girişimlerde bulunmuştu. Savunma Bakanlığı Bütçe Yasa Tasarısı'nda Türkiye'nin Rusya'dan S-400 füzesi alması nedeniyle F-35 teslimatı için çekinceler eklendi. Konuyla ilgili olarak Amerikan Savunma ve Dışişleri Bakanlığı 60 gün içinde rapor hazırlayacak.

Türkiye ile 2 değil 100 uçak anlaşması yapılmıştı. Uçakların Kasım 2019'da Türkiye'ye gelmesi bekleniyor.

F-35 geliştirme programına 9 ülke ortak. ABD, İngiltere, İtalya, Hollanda, Kanada, Avustralya, Danimarka ve Norveç ile birlikte Türkiye'de ortaklar arasında yer alıyor. Bu ülkelerden Kanada, Danimarka ve Türkiye haricindekiler uçakları teslim almaya başladı. Bu 9 ülke arasında yer almayan Japonya, Güney Kore ve İsrail'de yabancı askeri satışlar kapsamında jetlerden teslim aldı.

ABD SENATOSU TESLİMATI BLOKE ETMEK İSTEDİ

Teslim edilecek 2 uçak, Türk pilotların eğitimi için 2019 yılına kadar ABD'de kalacak.

ABD Senatosu'nun Savunma Yasası'na verdiği ve Türkiye'nin teslim almasını engelleyen son hali ise henüz Başkan Trump tarafından onaylanmadan önce bazı süreçlerden geçecek ve son hali öyle verilecek

Savunma Yasa Tasarısı'nın Türkiye ile ilgili bölümünde, “Ankara’nın Rusya’dan S-400 hava savunma sistemi almasının iki ülke arasındaki tansiyonu yükselttiği” ve “Amerikalı rahip Andrew Brunson’ın salıverilmesi gerektiği” iddia edildi. Türkiye’nin Rusya’dan S-400 almasının ABD ile Türkiye arasındaki ortak silah sistemlerini geliştirmeyi olumsuz etkileyebileceği ileri sürülen ve bu adımın NATO’daki ortak çalışabilirliği etkileyebileceği savunulan tasarıda, bu gerekçelerle F-35 savaş uçağı, Patriot hava savunma sistemleri, Chinook tipi ağır nakliye helikopteri, AH-1 tipi Cobra, H-60 Black Hawk tipi helikopterleri ile F-16 uçaklarının Türkiye’ye satılmasının bloke edilmesi gerektiği belirtildi.

Mevcut tasarının yürürlüğe girebilmesi için Temsilciler Meclisi ve ABD Başkanı Donald Trump tarafından onaylanması gerekiyor. ABD medyasında Savunma Bakanı Mattis'in, Kongre üyeleri ile satıştan yana temasta olduğu ve Trump'ın imzasına sunulmadan önce yasanın değişebileceği yorumları yer aldı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar