için kaldı

AB heyeti bu ay Türkiye’ye geliyor

AB Bakanı Ömer Çelik, vize serbesti konusunda bir AB heyetinin bu ay Türkiye'ye geleceğini, AB'nin görüşlerini ileteceğini bildirdi.

AB heyeti bu ay Türkiye’ye geliyor
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
4 Nisan 2018 Çarşamba 14:48

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz'un Türkiye ile üyelik müzakerelerinin sonlandırılması gerektiği şeklindeki sözlerine ilişkin, "Avusturya’nın tutumu Türkiye’ye karşı muhalif bir tutum olmaktan çıkmış, düşmanca bir yaklaşıma dönüşmüştür." dedi.

TBMM Dışişleri Komisyonu'nda konuşan Çelik, Yunanistan'ın Türkiye'de tutuklu bulunan iki askerini gündeme getirmesi ve Türkiye'nin Ege ile Akdeniz'deki eylemleri hakkındaki açıklamaları hakkında, "AB'nin ilkeleri bakmaksızın sadece bir mahalle dayanışması çerçevesinde Yunanistan'a destek veriyor olması, AB'nin bir siyasi ilkeler birliği olma kısmına bizim açımızdan zarar veriyor." dedi.

Bulgaristan'nın Varna kentinde düzenlenen Türkiye-AB Zirvesi öncesi Avusturya Başbakanı Kurz'un, Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerinin sonlandırılması yönündeki sözlerine ilişkin Çelik, Kurz'un aşırı sağ bir partiden gelmemesine karşın ırkçılardan daha ırkçı bir yaklaşım sergilediğinin altını çizdi. Çelik, Kurz'un ifadelerinin, ilişkilerin normalleştirilmesine dönük süreci sadece jenerik olarak kullandığını ve böyle bir niyetlerinin olmadığını gösterdiğini belirtti.

"TAM ÜYELİK DIŞINDA HİÇBİR YAKLAŞIMI KABUL ETMEYECEĞİZ"

Bakan Çelik, Kurz'un ifadelerine ilişkin, "Türkiye ile AB ilişkilerini sona erdirelim ama diğer alanlardaki ilişkileri geliştirelim şeklindeki bir cümle Avrupa'da üretilmiş en büyük yalandır." ifadesini kullandı. Çelik, "Avusturya’nın tutumu Türkiye’ye karşı muhalif bir tutum olmaktan çıkmış, düşmanca bir yaklaşıma dönüşmüştür" dedi.

Türkiye'ye yönelik bu ifadelerin, kötü niyetin estetik cümlelerle kamufle edilmiş şekli olduğunu belirten Çelik, "Bunu kesinlikle kabul etmeyeceğiz. Türkiye açısından temel mesele tam üyelik perspektifidir. Tam üyelik dışında hiçbir projeyi yaklaşımı kabul etmeyeceğimizi bir kez daha burada ifade etmek isterim." diye konuştu.

"TEKNİK BİR HEYETİ BU AY İÇİNDE TÜRKİYE'YE GÖNDERECEKLER"

AB Bakanı Çelik, vize serbestisi konusunu Avrupa Birliği Komisyonu Birinci Başkan Yardımcısı Frans Timmermans ile görüştüğünü belirterek, "Onlar bizim verdiğimiz (vize serbestisine ilişkin) kağıtla ilgili teknik bir heyeti bu ay içinde Türkiye'ye gönderecekler, kendi görüşlerini bize iletecekler" diye konuştu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar