81 ilde çevre yürüyüşü yapılacak

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum "5 Haziranda, Sayın Cumhurbaşkanımızın Türkiye'nin ilk Sıfır Atık ilçesi olan Kızılcahamam'dan atacağı ilk adımla; 81 İlde 81 Milyar Adım Çevre Yürüyüşümüz başlayacak. Tüm şehirlerimizde saat 14.30'da eş zamanlı olarak milyonlarca vatandaşımız doğa için, çevre için yürüyecekler" dedi.

81 ilde çevre yürüyüşü yapılacak
Son Güncelleme: 31 Mayıs 2022 Salı 14:11
31 Mayıs 2022 Salı 13:02

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ilan ettiği ve 81 ilde 1-7 Haziran tarihleri arasında kutlanacak Türkiye Çevre Haftası’na, kutlamalar kapsamında tüm şehirlerde yapılacak çevre ve doğa etkinlikleri ile özel çevre, çocuk temalı programlara ilişkin gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerine bilgi veren Bakan Kurum, Türkiye’yi çok özel, çok güzel, dolu dolu bir Çevre Haftası’nın beklediğini belirterek, “Aslında 29 Mayıs’ta, Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle; Atatürk Havalimanı Millet Bahçemizdeki yüzbinlerce vatandaşımızın katıldığı fidan dikim törenimizle bir anlamda, Türkiye Çevre Haftası etkinliklerimizi de başlatmış olduk. 565 bin vatandaşımız akın akın Atatürk Havalimanı Millet Bahçesine koştu, Fethin 569. Yıldönümü kutlamalarına koştu. Milletimizle birlikte; Türkiye’nin en büyük millet bahçesinin fidanlarını; Türkiye’nin en büyük çevre şöleninde gerçekleştirme coşkusunu yaşadık. İstanbul, son yılların en görkemli, en coşkulu törenlerinden birisine ev sahipliği yaptı. Kutlamaları başından sonuna kadar, düğün havasında, bayram havasında, şölen havasında gerçekleştirdik.” dedi.

81 İLDE 81 MİLYAR ADIM ÇEVRE YÜRÜYÜŞÜ”MÜZ BAŞLAYACAK.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 21 Mayıs 2022 tarihindeki imzasıyla Türkiye’ye duyurduğu Türkiye Çevre Haftası’nın, her yıl bir temayla gerçekleştirileceğini ve bu yıl ki temanın, Türkiye’nin en büyük çevre hareketi olan  “Sıfır Atık” olduğunu belirten Bakan Kurum, bu haftanın 81 ilde, millet bahçelerinde, meydanlarda, parklarda, sokaklarda; gençlerle, çocuklarla fidan dikerek, çevre etkinlikleri, doğa yürüyüşleri yapılarak kutlanacağının altını çizdi.

5 Haziran’da, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’nin ilk Sıfır Atık ilçesi olan Kızılcahamam’dan atacağı ilk adımla; “81 İlde 81 Milyar Adım Çevre Yürüyüşü”nün başlayacağını ifade eden Bakan Kurum, tüm şehirlerde saat 14.30’da eş zamanlı olarak milyonlarca vatandaşın doğa için, çevre için yürüyeceklerini vurguladı.

Pazar günü gerçekleştirilecek LGS sınavında tüm öğrencilere başarılar dileyen Bakan Kurum, “Etkinliğimize LGS’nin bitiminde başlayacağız. Öğrencilerimizi hiçbir şekilde rahatsız etmeyeceğiz. Zaten sınav bitince bize katılacaklar ve velilerimizle, öğrencilerimizle birlikte sınavın stresini yürüyüş yaparak atacağız.” dedi.  

Yürüyüşe katılan vatandaşların “81 Milyar Adım Mobil Uygulaması” nı telefonlarına indirerek bu uygulamayla attıkları adımların sayılacağını açıklayan Bakan Kurum, “Kampanya süresince 10 bin adım hedefine ulaşan vatandaşlarımıza, çekilişle hediyelerimizi takdim edeceğiz.” dedi.

85 milyon büyük Türkiye ailesini, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte çevre yürüyüşüne davet eden Kurum,  “Sıfır atık ve geri dönüşümü; ortak evimiz dünya için, çocuklarımıza mutlu bir dünya bırakmak için hayatımızın bir parçası hale getirmek zorundayız. Bu anlamda, Türkiye Çevre Haftası’nda 10 milyon geri dönüşümden elde edilmiş sıfır atık çantamızı, sektör temsilcilerimiz tarafından vatandaşlarımıza ulaştırılacak.” dedi. 

“ÇEVRE VE ÇOCUK AKADEMİSİ”Nİ HAYATA GEÇİRİYORUZ

İklim değişikliğiyle mücadele kapsamında yutak alanların arttırılmasına katkıda bulunmak çok önemli ifadelerini kullanan Bakan şunları söyledi. “Bu amaçla çocuklarımızın, vatandaşlarımızın katılımıyla 81 şehrimizde fidan dikimleri gerçekleştireceğiz. Yine geleceğimizin teminatı olan evlatlarımız için, çevre ve doğa bilinci, iklim değişikliğiyle mücadele, sıfır atık konularında farkındalık oluşturmak amacıyla dijital ve engelsiz bir eğitim platformunu, “Çevre ve Çocuk Akademisi”ni hayata geçiriyoruz. Çevre ve Çocuk Akademisi Türkiye’de bir ilktir. Milyonlarca yavrumuzu kayıt etmek için sabırsızlandığımız akademimizde; 4 fakülte ve 2 kulüpten oluşan bir çocuk üniversitemiz olacak. Yavrularımız kendi bölümlerini seçecek, kendi ihtisas alanlarına dair çevreci bilgileri bu platformdan eğlenerek öğrenecekler ve onları mezun edeceğiz. Bu özel akademimizin tanıtım toplantısını da, 6 Haziran’da, yine burada Başkent Millet Bahçesinde, çocuklarımızla birlikte yapacağız. 23 Nisan Milli Egemenlik ve Çocuk Bayramı’mızda; yine çocuklarımızla Türkiye’nin 81 ilinde çevre ve çocuk şenliğimizi yapmıştık. Tüm şehirlerimizde milyonlarca çocuğumuz bir araya geldi. Her yer çocuk sesleriyle dolmuştu. Unutulmaz bir gündü. Yine öyle olacak. Ben çocuklarımızı bu etkinliğe de özel olarak davet ediyorum.”

ETKİNLİKLERE İLİŞKİN BİLGİLERE WEB SAYFASINDAN ULAŞILABİLECEK 

Bisikletin günlük hayattaki kullanımını yaygınlaştırmak, çevre dostu ulaşım alanında farkındalık oluşturmak amacıyla 3 Haziran Dünya Bisiklet Günü’nü de “Çevre Dostu Bir Yaşam” için bisiklet turu etkinliği ile kutlayacaklarını ifade eden Bakan Kurum, “Denize kıyısı olan illerimizde plaj ve deniz kirliliğini engellemek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleyeceğiz. Diğer illerimizde yine çevre korumaya yönelik, on binlerce vatandaşımızla birlikte aktiviteler gerçekleştireceğiz. Çocuklarımızın, çevre ve doğa, sıfır atık, iklim değişikliğiyle mücadele konularında eğlenerek öğrenecekleri fotoğraf ve resim yarışmaları yapacağız. Yarışmaya ilişkin tüm bilgilere, hafta boyunca sürecek tüm etkinliklerin içeriğine, takvimine, etkinlik yerlerine yine www.ortakevimiz.com web sayfasından ulaşılabilecek.” dedi.

4-5 Haziran tarihlerinde Başkent Millet Bahçesi’nde ve Türkiye’nin 81 ilinde etkinlikler ve sanatçıların konserleri olacağını da ekleyen Bakan Kurum. “Türkiye Çevre Haftası’nın ilanı aslında Türkiye’nin son 20 yıldaki çevre vizyonunun, çevre hassasiyetinin önemli bir iz düşümüdür, göstergesidir, sonucudur.” ifadelerini kullandı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar