için kaldı

Bakan Soylu: 200 bin 950 Suriyeli Türk vatandaşı oldu

Vatandaşlık verilen Suriyeli sayısını duyuran Bakan Soylu, "Bugüne kadar kriterleri sağlamak suretiyle vatandaşlık hakkı kazanan ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan Suriyeli sayısı 200 bin 950'di" ifadelerini kullandı.

Bakan Soylu: 200 bin 950 Suriyeli Türk vatandaşı oldu
Son Güncelleme: 10 Mayıs 2022 Salı 12:15
10 Mayıs 2022 Salı 12:09

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Ankara'daki TC Nüfus Yerli e-Pasaport, Yeni e-Mavi Kart ve Yeni e-Sürücü Belgesi Tanıtım toplantısında açıklamalarda bulundu.

Bakan Soylu'nun açıklamalarından öne çıkan satır başları şöyle;

149 bin 260 asayiş olayını aydınlattık. Asayiş olaylarında 4 bin 126'sı cinayet olayı. Sistemlerinize ne kadar hakim olursanız sivil ve güvenlik sahasında faydasını görüyorsunuz. 

İzmir'de bir deprem oldu. Bölgede kaç kişinin yaşadığını çerçeveleyerek, orada kaç daire olduğunu, orada iş yeri olup olmadığını, ailelerin kaç kişi yaşadığını, odalarının nerede ve nasıl olduğunu... Ekiplere anında iletebilecek, o planlama üzerinden arama kurtarmayı gerçekleştirebileceği bir süreci rahat bir şekilde anlayabiliyorsunuz.

Dünyada birçok ülkeye yol ve yön gösteriyoruz. Burada geldiğimiz gelişmişlik seviyesi, oluşturduğumuz kapasite, elde ettiğimiz teknik seviye Türkiye'nin en önemli ihraç güçlerinden birisi olacaktır. Biyometrik verilerimizi biz başka ülkelerin yazılımları ile yapıyor idik. Şimdi artık Türkiye, nüfusta, göçte, Emniyet ve Jandarma'da yerli ve milli yazılımlarla yapıyor. Kafa kağıdından yeni nesil çipli kimlik kartlarına geldik. Bankaya, tapuya, notere gidiyorsanız toplam 2 bin 87 kuruma hizmet verilmektedir, güvenlik de aynı şekilde sağlanmaktadır..

YERLİ E-PASAPORTTA SERİ ÜRETİM İÇİN SON AŞAMADAYIZ

3 yeni projeye de kısaca temas etmek isterim. E-pasaport olarak tabir edilen yeni nesil çipli pasaportlar, aslında bizim AB'ye ve vize serbestisine girişle ilgili imzaladığımız temel şartlardan birini içeren güvenli pasaportu içeren çerçevede üretiliyordu. 2018'den itibaren Türkiye bu pasaportları kullanıyor. Bu pasaportları da Avrupa'daki bir firmadan, 18 ülke bizim gibi alıyor.  Tüm dünyada pandemi nedeniyle ortaya çıkan çip tedarik krizi var. Sözkonusu firma tedarikleri karşılamada sıkıntı yaşadı. Biz vatandaşlarımıza sıkıntı yaşatmamak için çaba gösterdik. Avrupa'da bir çok ülke eski pasaportlarına geri döndü, süresi bitmiş pasaportlarına devam etti. Biz de sıkıntılar yaşadık ama bunu vatandaşımıza hissettirmemeye çalıştık. Dün sayın Cumhurbaşkanımız da ifade etti, yeni yerli e-pasaport çalışmalarına başladık, seri üretim için de son aşamadayız. 

HER SAYFASINDA FARKLI ŞEHİRLERE AİT GÖRSELLER YER ALACAK

Aynı zamanda göç kartlarını da üretiyoruz. İkamet belgelerini de üretiyoruz. İnşallah Ağustos ayında kendi e-pasaportumuzu kendimiz, dünyanın en güvenlikli pasaportunu kullanacağız. Temassız çipe ve birçok yenilik ögesine sahiptir.

Çipli olan pasaportta Kız Kulesi var. İkinci sayfasında pasaportumuzun özellikleri gözükmektedir. Değişken mikro yazılar vardır. Kendine ait özel çizgileri bu pasaportun vardır. Resim koruma için özel boyası sözkonusudur. İnşallah yetiştirebilirse resimler de renkli olacak.

Pasaportumuzu kendimizi üretmemiz daha öncelikli. 14. ve 15. sayfada Efes Antik Kenti, Sümela Manastırı, Göbeklitepe, Çorum - Hattuşaş, Ayasofya Camisi tam 20 ve 21.'nci sayfalarda, Mevlana Türbesi, Çamlıca Camisi, Çifte Minareli Medrese - Erzurum, İshak Paşa Sarayı - Ağrı, Amasya evleri, Diyarbakır'da surlar ve Hevsel bahçeleri, 1915 Çanakkale Köprüsü ve en nihayetinde de TBMM yer alıyor. Burada büyük özen gösterilerek hazırlanmış çok güçlü bir pasaport. 

E-SÜRÜCÜ BELGESİ

2016'dan itibaren yeni nesil sürücü belgesi vermeye başlamıştık. Dünyadaki yeni teknolojilere uyarlanması zorunluluk haline geldi. Temassız çip kullanılarak, güvenlik seviyesi en üst seviyeye çıkarılmıştır. E-pasaportta olduğu gibi yeni nesil e-sürücü belgelerinde de Turkey yerine ilk kez Türkiye ifadesi kullanılacaktır. Ehliyetlerimiz uluslararası dolaşıma açıktır, ehliyetimize kimlik ekleme kabiliyetine sahip olacağız. Herkes ehliyetini hemen değiştirmek zorunda mı? Hayır. Ehliyet süresi bittiği zaman ve yeni alınan ehliyetlerde bu ehliyet Türkiye'nin yeni ehliyeti olarak kullanılmış olacak. Bir kişinin 2 ayrı resmi olacak ehliyetler üzerinde...

E-MAVİ KART PROJESİ

Diğer projemiz de bilindiği gibi mavi kartımız var. E-mavi karta dönüştüreğiz. Almanya'da olup Türk vatandaşlığından çıkmak zorunda olan vatandaşlarımızın kullandığı mavi kartı daha güvenli hale getirmek istedik. Kağıt ürün olarak eski usül ile düzenlenmektedir halen. Biyometrik  verileri barındıran, daha güvenli yeni e-mavi kart hazırlanıyor. 

VATANDAŞLIK VERME YETKİSİ GÖÇ İDARESİNDE DEĞİL

Göçmenler üzerinden yürütülen tahrik kampanyasında öne çıkan göçmenlerin vatandaş yapılmak istenmesi iddiasıdır. Yalan, uydurma, yazdıkları senaryo da deli saçmasıdır. Vatandaşlık verme yetkisi göç idaresinde değil. İşi kimin yaptığını, süreci bilmiyorlar. Nüfus müdürlüğümüze yılda 25 milyon insan girer. Dönem dönem devletin bilgileri çalındı gibi gerçekten uzaktan yakından ilgisi olmayan bir anlayışın paylaşılması, bilmeden yapılan bir şeyse devletin itibarını altüst etmek için yapıldığı değerlendirilir. Gündemde kalabilmek, deli zırvalarını paylaşabilmek için yapılan açıklamalar kamu kurumlarımız tarafından cevaplanmaktadır. Günümüzün bir bölümü bu deli saçmalarını yalanlamakla geöiyor. Bazen günde 5, bazen 10 haber yalanlıyoruz. Burası bir çadır devleti değildir.  

VATANDAŞLIK KAZANAN SURİYELİ SAYISI

Bugüne kadar vatandaşlık hakkı kazanan Suriyeli sayısı 200 bin 950'dir.  113 bin 654'ü reşittir. 69 bin 930'u erkektir reşit olanların. 87 bin 296'sı da çocuktur. Afganistan uyruklu sayısı da 37 bindir. Bunun 17 bini Türkmendir. Uygur Türklerinin bir kısmının ikameti yoktu, bir kısmı vatandaş değildi. Hepsini uzun dönemli ikamete çevirdik. Uygur Türkleri dahil olmak üzere hepsine İstanbul'da müracaatları halinde Özel Türk soylaır ofisi kurduk. Şu anda 6 bin Uygur Türkü vatandaş oldu, 2 bininin de vatandaşlık işlemleri de devam ediyor. 25 bin de yabancı yatırımcılıktan vatandaşlık kazanan var. Bu yabancı yatırımcılardan elde edilen gelir 7 milyar 530 milyon dolar.

3 türlü Türk vatandaşlığı kazanma yolu var: Genel olarak, evlenme yoluyla ve istisnai olarak... 5 yıl Türkiye'de kesintisiz ikamet ediyorsa, bu sürede suç ve suça dair bir konuya karışmamışsa Türk vatandaşı olabilir. Bir Türk vatandaşıyla 3 yıl evliyseniz yine Türk vatandaşlığı için başvurabilirsiniz. İstisnai olarak da Türkiye'de sanayi, kültürel, müzik gibi alanlarda fayda sağlayacağı değerlendirilen yabancılar da vatandaş istisnai olarak olabilir. 6 aydan fazla hapis cezası almış yabancıların vatandaşlık başvurusu reddedilir. İçişleri Bakanı imzasıyla onay makamı olan Cumhurbaşkanı'na gönderilir. Vatandaşlığa alma işlemi gibi vatandaşlıktan çıkarma işlemi de aynı şekilde yapılır. Kişinin Göç İdaresi'ne bağlı bulunduğu dönem içindeki kayıtlarının ne olduğunu değerlendirmek durumundayız. 

ŞU ANDAKİ EHLİYET, PASAPORT VE MAVİ KART SÜRESİ BİTİNCEYE KADAR KULLANILACAK

Biz basmaya Ağustos'tan itibaren başlayacağız. Hem ehliyet, hem mavi kart ve pasaport için varolanlar kullanılacak, süresi bittiğinde yenileme ihtiyacı olduğunda başvurulacak. Biz diğer pasaportlardaki stoklarımızı da kullanacağız. Pasaport sıkıntısı yaşamamış olacağız. Macaristan'la sözleşme imzaladık. Burada pasaport basma merkezlerinde sıkıntı olursa onlar bizimkini, onlarda sıkıntı olursa biz onlarınkini basacağız. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar