için kaldı

15 Temmuz törenleri başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz Şehitler Abidesi'ne çiçek bıraktı.

15 Temmuz törenleri başladı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:04
15 Temmuz 2019 Pazartesi 13:24

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü dolayısıyla düzenlenen program kapsamında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önünde kendisini bekleyen 15 Temmuz şehitlerinin yakınları ve gazilerle bir süre sohbet etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile 15 Temmuz şehitlerinin yakınları ve gaziler, daha sonra Mehter Takımı'nın seslendirdiği 15 Temmuz Marşı eşliğinde abideye yürüdü.

15 Temmuz Şehitler Abidesi'ne çiçek bırakan Erdoğan, daha sonra şehitler için dua etti.  Erdoğan daha son hatm-i şerif merasimine katılmak üzere Millet Camii’ne geçti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dua okudu

Cumhurbaşkanı Erdoğan Millet Camii'nde şehitler için dua okudu.

TBMM'de 15 Temmuz özel oturumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM'de 15 Temmuz Özel Oturumu'na katılmak üzere Meclis'e geldi. 

Meclis'te tören düzenlenirken, Erdoğan'ı Meclis Başkanvekili Celal Adan karşıladı. 

Meclis'teki özel oturumda konuşma yapmayacak olan Erdoğan, grup başkan vekillerinin yapacağı üçer dakikalık konuşmaları dinleyecek.

Meclis Başkanı Mustafa Şentop yaptığı açılış konuşmasında "Milletimiz o geceki fedakarlıkları ve vatanperverlikleri unutmayacaktır. Milletimizi ve istiklalimizi hedef almıştır. İstiklal azmine dayanan bu Gazi Meclis'te toplanmamız büyük önem taşımaktadır. Darbeci anlayışın yaptıkları ve 15 Temmuz gecesi yaşananlar göz önüne alındığında darbecilere karşı alınacak tavrı kendiliğinden ortaya çıkmaktadır" dedi. 

Şentop sözlerini şöyle sürdürdü:

Türkiye 15 Temmuz gecesi gerçek yüzünü gösteren FETÖ'ye karşı başarılı bir mücadele yürütmüştür. Bu örgütün hangi amaçlara hizmet ettiği açıktır. FETÖ'nün her ülke için bir tehdit olduğunu da unutmamak gerekir. 15 Temmuz gecesi iradesine sahip çıkan vatandaşlarımıza ateş açabileceğini gösteren bu terör örgütüne karşı oluşan mutabakatı devam ettirmemiz önem taşımaktadır. Bu terör örgütüne karşı hukuk içinde kalarak mücadele etmeli ve bu mücadeleyi yürütmeyi sürdürmeliyiz.

AK Parti Grup Başkan Vekili Mehmet Muş:

Bundan tam 3 yıl önce aziz milletimiz tanklara karşı gövdesini siper ederken, bizler de buradan darbeci hainlere meydan okuyorduk. Aziz milletimiz işgale hiçbir zaman boyun eğmemiştir. Bu milletin özünde vatan şuuru hep var olmuştur. Vatan üzerinde yaşanan bir toprak parçası değil, aziz şehitlerin bizlere emanetidir. 1015'te düşman askerleri büyük bir yenilgi almış ve geri dönmek zorunda kalmıştır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk 1919'da Samsun'a ayak bastığında, Amasya ve Sivas'ta bu millete güvenmiştir. Milletimiz büyük bir kahramanlık destanı yazmıştır. Bu aziz millet şehitler vermiş, gaziler vermiş ama bu vatanı vermemiştir, bayrağı yere düşürmemiştir.

Asker kılığına girmiş bu darbecilerin planı Meclis'in iradesini gasp etmekti. Bu milleti tankla, topla sindirebileceklerini sandırlar. Cumhurbaşkanımızın, hükümetimizin, milletvekilimizin, askerimizin, polisimizin, milletimizin hemen teslim olacağını düşündüler. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın o geceki sözleri tarihte önemli bir yere oturmuştur. 17/25 Aralık'ta başaramadıkları darbe girişimini 15 Temmuz'da yapacaklarını zannettiler. Bu aziz milletin evlatları önce vatan diyerek bu vatanı savunmuştur. Vatan sever ordu mensupları bu darbe girişimine iştirak etmemiştir. Ömer Halisdemir gibi vatan kahramanları darbecilerin karşısına dikilmiştir. Biz bu darbecileri asker olarak nitelemiyoruz. 

Meclis'i açık tutarak, darbecilere meydan okuyarak, darbecilerin planları altüst etmiştir. Kurtuluş Savaşı'nda top sesleri duyulurken yılmayan Meclis, ikinci kez Gazi Meclis unvanına kavuşmuştur. Bu kutlu Meclis tüm dünyaya demokrasi dersi vermiştir. 

Darbeci hainler ve işbirlikçileri yakalanmış ve yargıya teslim edilmiştir. Bağımsız yargı hak ettikleri cezaları vermektedir. FETÖ ile mücadele sona ermemiştir, bu mücadele sürmektedir. Bundan sonra her kim millete silah doğrultmayı düşünürse karşısında milletimizi bulacaktır. Aziz milletimiz darbe dönemini kapatmıştır. 

TBMM'den bir kez daha çağrımızı yineliyoruz, FETÖ elebaşını topraklarınızda himaye etmeyin, Türkiye'ye teslim edin. Hiçbir gerekçe darbecileri aklayamaz. Bu vatan hepimizin. TBMM'nin üyeleri olarak bizler de gösterdiğimiz ortak duruşu milli meselelerde devam ettirmeliyiz. Ortak bir duruş sergilemeliyiz. Farklılıklarımızı zenginlik sayarak ortak aklı egemen kılabiliriz.

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı

AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı, Engin Özkoç'un açıklamalarına yanıt verdi. Bostancı'nın açıklamaları şöyle:

Konuşmayı yapan Sayın Engin Özkoç da olayları takip etmiştir. Bu alçak terör örgütünün hedefinde Sayın Cumhurbaşkanıydı. Beni üzen aynı gece burada bütün partilerden milletvekilleri vardı ve onlar demokrasiye sahip çıktı. Burada darbe direnen bütün partilerden miletvekillerini hatırlayın. Sayın Engin Özkoç, sizin konuşmanız Marmaris'e paralel düşüyor. Biz burada Türkiye'nin demokrasisine kast etmiş bir terör örgütüne karşı temel hususiyetimiz ortak. Türkiye'nin geçmişinde neler olduğunu biliyoruz. Millet balık hafızalı değil. Sayın Özkoç Ergenekon ve Balyoz'dan bahsetti. O zamanlar yalanlarla, ihbarlarla bu işlerini yürüttüğünü söylüyordunuz. Aynı yöntemlerle 17/25 Aralık'ı gerçekleştirdiklerini sizin pozisyonunuzu da düşünmek lazım. Bu konuda kendiniz check etmeniz gerekiyor. Böyle bir günde gönül isterdi ki Meclis 15 Temmuz'un hatırasına sahip çıksın. Burada sahip çıkılacak olan darbeye ortak karşı duruştur. Farklı bir akılla, kesinlikle terör örgütünün ekmeğine yağ sürecek anlayışla bir tavır ve konuşma sergilenmiştir. Çok üzgünüm.

MHP Grup Başkanvekili Erkan Akçay, TBMM'de gerçekleştirilen 15 Temmuz Özel Oturumu'nda şöyle konuştu:

251 kahramanımız şehit edilmiştir. Darbecilerimizin bomba ve kurşunlarına göğsünü siper eden şehitlerimize Allah'tan rahmet dilerken, ülkeye ve demokrasiye sahip çıkan aziz vatandaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.

Yıllar boyunca din kisvesi ve cemaat baskısıyla devlet kurumlarına sızan FETÖ, devleti felç etme girişiminde bulunmuştur. Devlet Türk milletinin egemenliğinin güvencesi, istiklalin garantisidir. 15 Temmuz göstermiştir ki, anlamsız çekişmeler, sert kutuplaşmalar bitmelidir. Hepimiz temel milli hedeflerde buluşabilmeliyiz. Canına kastedilen Türk milletidir, düşman bellidir. Bu düşman karşısında birleşemeyeceğiz de kime karşı birleşeceğiz. Biz Türk milletiyiz. Hep birlikte Türkiye'yiz.

Siyasi görüşümüz ne olursa olsun, hainlere karşı birlik olmak zorundayız. FETÖ'cü hainler Türkiye'nin varlığını ve demokrasiyi hedef alırken, bazı siyasi şahsiyetler 15 Temmuz'la ilgili tiyatro ve kontrollü darbe gibi konuşmalar yapabilmiştir. 15 Temmuz'a tiyatro, kontrollü darbe diyenlerin kendileri kontrollü siyasetçilerdir. FETÖ ağzıyla konuşanlar 251 şehide ne diyecektir? Bunların bazıları FETÖ ile mücadele sürecinin basın özgürlüğüne tehdit olduğunu söylemiştir. İhanetin, cinayetin, işgal heveslerinin, darbeye teşebbüsün özgürlüğü olmaz. 15 Temmuz'da sonra FETÖ ile acil, etkin mücadele edilsin diye OHAL yasası çıkarılmıştır. OHAL anayasal ve acil bir tedbirdir. 

ABD'nin ve bir kısım batılı devletlerin 15 Temmuz hadisesi ve terör örgütleriyle ilgili iki yüzlü tavırları tehlikenin geçmediğini göstermektedir. ABD ve Avrupa FETÖ'nün avukatlığına soyunmuştur. FETÖ bunların ucuz maliyetli maşasıdır. 15 Temmuz'da amacına ulaşamayan hainler ve efendileri ekonomik operasyonlara da girişmişlerdir.

FETÖ ile mücadelede devlet aklı topyekün devrede olmalıdır. FETÖ ile mücadelenin bir stratejisi olmalı, siyasi ve hukuki eylem planı hazırlanmalıdır. FETÖ'cülüğün standart bir tanımı yapılarak bu örgütle mücadelenin öncelikleri belirlenmelidir. 15 Temmuz darbesinin her türlü elemanları tespit edilip yargı önüne çıkarılmalıdır. FETÖ'nün en son ferdi yakalanıp adalete teslim edilinceye kadar FETÖ ile mücadeleye devam edilmeli. Türk milleti hiçbir hain güce boyun eğmeyecektir. Tarih geçmişten ders çıkarmayanların hezimetleriyle doludur. Hiçbir ayrım yapmadan bayrak, vatan ve millet ortak paydasında buluşmanın zamanı çoktan gelmiştir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar