için kaldı

Vergi borcu yapılandırmak için başvurun! Peki vergi borcu nasıl yapılandırılır?

Vergi borcu yapılandırma işlebi Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) internet sitesinden gerçekleştirilebiliyor. Peki vergi borcu nasıl yapılandırılır?

Vergi borcu yapılandırmak için başvurun! Peki vergi borcu nasıl yapılandırılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:46
8 Ocak 2018 Pazartesi 21:27

Vergi borcu yapılandırma için devlet dairelerine giderek ya da posta yoluyla başvurabilirsiniz. Ancak bunun dışında daha kolay bir yolu var, online olarak borç yapılandırması.

Gelir İdaresi Başkanlığı'nın internet sitesinden, yani "www.gib.gov.tr" adresinden vergi borcu yapılandırmasını gerçekleştirebilirsiniz.

VERGİ BORCU NASIL YAPILANDIRILIR?

Siteye giriş yaptıktan sonra anasayfanın alt kısmında bulunan "Hızlı Erişim" bölümünde "Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Kanunu" butonunun üstüne gelin. Karşınıza iki seçenek çıkacak. Bunlardan, "T.C. Kimlik No İle Başvuru" ve "Kullanıcı Kodu İle Başvuru" seçeneklerini kullanabilirsiniz.

Buradan "T.C. Kimlik No İle Başvuru" seçeneğinden yapılandırma başvurusu yapın. Ardından T.C. Kimlik Numarası, doğum tarihiniz, anne kızlık soyadının 1. ve 2. harfini girin. Ardından anne, baba, eş ya da çocuğunuza ait T.C. Kimlik No bilgisini girin ve son olarak doğrulama kodunu girin ve "Giriş" butonuna tıklayın. Ardından yapılandırma işleminizi tamamlayabilirsiniz.

Borçlu olunan vergi dairesi ve vergi dairesinin bağlı olduğu il seçilerek borcu yapılandırma işlemi için “EVET” seçeneğine tıklayın. İşlemin tamamlanmasının ardından vergi borcu yapılandırma işlemi onaylanır.

BORÇLU OLUNAN VERGİ DAİRESİ NASIL SORGULANIR?

Vergi borcu yapılandırması için başvurmadan önce tüketicinin vergi borcunun olup olmadığının sorgulanması gerekir. Vergi borcu sorgulama işlemi telefondan ve bilgisayardan İnternet aracılığı ile yapılır.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi İnternet sitesinden “Borç Sorgulama ve Ödeme” bağlantısı ile T.C kimlik numarası, anne kızlık soyadı ve doğum tarihi gibi bilgileri girerek borçlu olup olmadığınızı öğrenebilir, bağlantıları takıp ederek hangi vergi dairesine borçlu olduğunuzu görebilirsiniz.

GİB MOBİL UYGULAMASI ÜZERİNDEN BORÇ YAPILANDIRILABİLİR

Aynı zamanda vergi borç sorgulama işlemini Gelir İdare Başkanlığı’nın mobil uygulamaları aracılığı ile kontrol edilebilir. GİB Mobil ismiyle ulaşacağınız uygulamayı Android işletim sistemine sahip telefonlara ve iOS işletim sistemine sahip telefonlara indirerek hızlı ve kolay bir şekilde borçlarınızı sorgulayabilirsiniz.

NOT: Yeni düzenlemeyle brlikte 31 Mart 2017 dikkate alınarak, belirlenen vergiler, gümrük vergileri, vergi cezaları, bazı idari para cezaları, sigorta primleri, topluluk sigortası primleri, emeklilik keseneği ve kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primi ile bu alacaklara ilişkin her türlü faiz, zam, gecikme zammı, gecikme faizi, cezai faiz, gecikme cezası gibi feri alacaklar yapılandırma kapsamına alınıyor. Ayrıca Amme Alacaklarının Tahsil Usulu Hakkında Kanun kapsamında takip ve tahsil edilen bazı alacaklar ile belediyelerin su, atık su ve katı atık gibi alacakları da kapsama dahil ediliyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar