için kaldı

Türkiye, dünyada en çok turistin geldiği üçüncü ülke oldu

Dünya turizminde uzun yıllar birinci 10’da son yıllarda birinci 5 içinde yer alan Türkiye, bu yıl birinci kez birinci 3 içine girmeyi başardı.

Türkiye, dünyada en çok turistin geldiği üçüncü ülke oldu
Son Güncelleme: 26 Aralık 2022 Pazartesi 13:48
26 Aralık 2022 Pazartesi 13:42

Antalya Kent Kurulu Turizm Çalışma Kümesi Lideri Recep Yavuz, Dünya Turizm Örgütü’nün 2022 yılı 9 aylık turizm dataları ile 2019 birebir devir sayılarını kıyasladığı raporla ilgili bilgi verdi.

Yeni ülkeler listeye girdi

 

Yavuz, dünya turizm sıralamasında bu yıl kıymetli değişiklikler olduğunu söyledi.

Pandemi öncesi birinci 10’da yer alan birtakım ülkelerin dışarıda kaldığını lisana getiren Yavuz, yeni ülkelerin ise listeye girdiğini söyledi.

 

Türkiye, İtalya’yı geride bıraktı

Türkiye’nin, İtalya’yı geride bırakarak tarihinde birinci kere dünya 3’üncülüğüne ulaştığını açıklayan Yavuz, “Henüz resmi sayılar netleşmemekle birlikte UNWTO ülkelerinin 2022 Ocak-Eylül devrindeki turist sayılarının 2019’a nazaran oranları yayınladı. 9 aylık bilgiler, yıl sonuna dair bir fikir vermesi açısından değerli. Çalışmamın temelini mutlaklaşmış bu sayılar oluşturuyor. Şimdi yayımlanmayan ekim-kasım-aralık aylarını eldeki datalarla birebir oranlarda hesaplayıp, yıl sonu simülasyonu oluşturdum.” dedi.

‘Pandemi, dünya turizmini 10 yıl geri götürdü’

Bu yıl dünya genelinde pandemide yaşanan kaybın yüzde 70’ten yüzde 30-35’e indiğini belirten Yavuz, “2022’de yaklaşık 1 milyar kişi seyahat etti. 2021’de 447 milyon, 2020’de 409 milyon turist mevcut. 2022’de, bu iki yılın toplamından daha çok kişi seyahat etti. Dünya genelinde lakin 2011’in sayısı olan 1 milyar 3 milyona ulaşılabildi. Pandemi, dünya turizmini 10 yıl geri götürdü.” diye konuştu.

Akdeniz öne çıktı, birinci 10’da 6 ülke

Pandeminin en çok Doğu Asya ve Pasifik bölgelerini vurduğunu, en süratli toparlanmanın Avrupa’da yaşandığını anlatan Yavuz, “Avrupa hem en çok turist üreten hem en çok turist alan bölge oldu. ‘Avrupalı Avrupa’ya seyahat etti’ diyebiliriz. Pandemiyi atlatamayan Çin ve Tayland turizmden büsbütün çekildi. ABD yüzde 40 civarında kayıpla üçüncülükten beşinciliğe düştü. Dünya turizminin en değerli destinasyonu olan Akdeniz’den 6 ülke birinci 10 içinde yer aldı.” dedi.

İlk üç: Fransa, İspanya ve Türkiye

DHA’ya konuşan ve Türkiye’nin neredeyse 2019 sayılarına ulaştığını, pandemi öncesine nazaran kaybı en az olan ülke olduğunu açıklayan Yavuz, “Türkiye ile birlikte Portekiz ve Yunanistan tek haneli kayıp ile yılı bitiren ülkeler oldu. İtalya yüzde 20-25 kayıpla üçüncülüğü Türkiye’ye kaptırdı. Türkiye 2021’de yakaladığı İtalya’yı, 2022’de geçti. Buna nazaran; bu yılın en çok turist alan birinci 3 ülkesi Fransa, İspanya, Türkiye olarak sıralandı. İsrail ve Yunanistan, birinci defa birinci 10 içinde yer buldu.” diye konuştu.

“Gurur verici bir sonuç”

UNWTO’nun oran olarak açıkladığı bilgilere nazaran birinci 10 ülkeyi sıralayan Yavuz, “Fransa 82 milyon, İspanya 74 milyon, Türkiye 51 milyon, İtalya 50 milyon, ABD 50 milyon, Meksika 40 milyon, Yunanistan 29 milyon, İngiltere 28 milyon, İsrail 27 milyon, Almanya 25 milyon. Pandemi birçok ülkenin turizmine ağır hasarlar verirken, Türkiye’nin pandemi öncesine dönmek ile kalmayıp birinci 3’te girmesi tabi ki gurur verici bir sonuç.” dedi.

“Bu yıl 5 milyon Rus geldi”

Türkiye’nin muvaffakiyetinde bölümün büyük hissesi olduğunu belirten Yavuz, şöyle devam etti:

“Rusya-Ukrayna savaşı münasebetiyle hava alanı kapandığından Rus ve Ukraynalı konukların Türkiye dışında tatil seçenekleri epeyce sonluydu. Bu yıl Türkiye’ye 5 milyon Rus, 630 bin Ukraynalı konuk geldi. Pandemi ve savaş nedeni ile gerçekleşen fiyat artışları İtalya ve İspanya’da kayıplara yol açarken, turistlerin değerli bir kısmı rotasını bu ülkelerden Türkiye, Yunanistan ve Portekiz’e çevirdi.

“2023 daha bereketli olacak”

Birçok ülkede yaşanan işçi zahmeti uçak iptallerine kadar gitti hatta açılamayan oteller üzerine eklenince değerli kayıplar kaçınılmaz oldu. Uzak destinasyonlar gerek ekonomik nedenlerden gerekse pandemi telaşından ötürü çok kan kaybetti. 2023 daha bereketli bir yıl olacak. Türkiye artık dünya turizminin tartışılmaz ülkelerinden biri. Bundan sonra rakibimiz, İspanya.”

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar