için kaldı

Taşeron çalışan KİT’lere kadro verilecek mi 2018? KİT nedir?

Taşeron çalışan KİT’lerin kadroya alınması kararının ardından detaylar merak edilmeye başladı. İşte KİT’lerin kadroya geçiş süreci..

Taşeron çalışan KİT’lere kadro verilecek mi 2018? KİT nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
12 Haziran 2018 Salı 10:30

Bazı kriterlere takıldıkları için kadroya alınamayan taşeron işçileri için kadro hazırlıkları başladı. Alınan bilgiye göre Taşeron KİT çalışanları kadroya alınacak. Yaklaşık 85 bin kişi kadroya geçiş hazırlıkları başlatıldı. KİT çalışanlarının kadroya alınmasıyla ilgili olarak işlemlerin 1-2 gün için bitmesi planlanıyor. İşte haberimizin detayları..

Kadroya alınmayan KİT çalışanları için düğmeye basıldı. Yaklaşık 85 bin taşeron işçinin kadro çalışmalarının 1-2 güne tamamlanması öngörülüyor. Kamuya geçişleri tamamlanan 1 milyon taşeron işçisinin hem geliri arttı hem de özlük hakları iyileşti. Ülkemizde istihdam etmekte olan 50 bin civarı KİT taşeron işçi kurumlarında istihdam etmektedir. Bu kurumların bir bölümü devlete bir bölümü ise özel sektör firmalarına ait olduğundan dolayı KİT taşeron işçilerine 2 Nisan 2018 tarihinde kadro verilememişti.

Bakan Jülide Sarıeroğlu'ndan Kitlere Kadro Açıklaması

Kadro bekleyen KİT'lere yönelik olarak detayları açıklayan Bakan Sarıeroğlu yaptığı açıklamasında ise;

"Bundan sonra alımlar kadrolu şekilde olacak. İŞKUR üzerinden gerçekleştireceğiz. KİT'lerle alakalı uygulamaya da başladık. PTT'de ilk uygulama başladı. KİT'lerde çalışan taşeronları ihtiyaç oldukça kadroya almaya devam edeceğiz. Yeni istihdam imkanı oluşturuyoruz" dedi.

KİT nedir?

KİT, yani Kamu İktisadi Teşebbüsü olarak adlandırılabilir. KİT'ler, devletin bir girişimci olarak iktisadi faaliyetlerde bulunmak üzere kurmuş olduğu işletmelerdir. Kamu işletmeciliği, gelir sağlama gibi mali amacın yanında, gelir dağılımına müdahale, ekonomide istikrar sağlama ve öncülük etme, geri kalmış yöreleri kalkındırma gibi ekonomik veya sosyal amaçların gerçekleştirilmesine de yönelik olabilir. Önceleri sermayelerinin tamamı devlete ait olurken, daha sonraları yapılan yasal bir değişiklikle özel kesimle ortaklık şeklinde kurulmalarına izin verilmiş ve bundan sonra sayıları hızla artmıştır. Önceleri özel sermaye birikiminin ve müteşebbis sınıfının oluşmasına yardımcı olmak amacıyla kurulan KİT’ler, sonraları süreklilik kazanmış ve Türk ekonomisi içinde ağırlıklı bir yer tutmaya başlamıştır.

1980'lerin ikinci yarısından sonra KİT’lerin Özelleştirilmesi konusunda çalışmalar başlatılmıştır. KİT’ler daha sonra 18.6.1984 tarih ve 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmişlerdir. Yasada Kamu İktisadi Teşebbüsü terimi bir üst kavram olarak kabul edilmiş ve KİT’lerin İktisadi Devlet Teşekkülleri (İDT) ile Kamu İktisadi Kuruluşları (KİK)'ndan oluştukları belirtilmiştir. Her ikisinin de sermayesi devlete aittir. Bir de sermayesi başka bir KİT’e ait olan kamu girişimleri vardır. Bunlar arasında Kamu Müesseseler ile Bağlı Ortaklıklar yer almaktadır.

KİT çalışanları neden taşeron işçi uygulamasına girmiyor?

TCDD, Elektrik Üretim A.Ş., Türkiye Kömür İşletmeleri,

Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKE), DHMİ, gibi kurumlar KİT'lere örnektir. KİT'lerde sözleşmeli memur olarak çalışılabilir, yani KİT'lerde çalışanlar 657'li bir memur gibi haklara sahiptir. Bu nedenle taşeron işçi kapsamına girmiyorlar.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

cem En beğenilen yorum
Öözelleştirmelerden dolayı yakında kit kalmayacak .özelleştirilen yerlerdeki işsiz kalanlar ne olacak . Bu iki gün dediğiniz iki ay sürer artık.