Tarım Bakanlığı köyüne dönene 300 koyun hibe ediyor - 300 koyun hibe şartları neler?

Tarım Bakanlığı köyüne dönene 300 koyun hibe ediyor. Peki 300 koyun hibe şartları neler? Tarım Bakanlığı'ndan 300 koyun almak için ne yapmak lazım? Soruların yanıtını sizler için derledik.

Tarım Bakanlığı köyüne dönene 300 koyun hibe ediyor - 300 koyun hibe şartları neler?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
20 Şubat 2018 Salı 15:39

Tarım Bakanlığı köyden kente göçün önüne geçmek için köyüne dönene 300 damızlık koyun verecek ve asgari ücret maaş bağlayacak. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'nın “Köyden şehire gitme. Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol” slogonıyla duyurduğu projeye memleketine dönmek isteyenler yoğun ilgi gösterdi.

Peki Tarım Bakanlığı'nın 300 koyun projesi için şartlar neler? 300 damızlık koyunu kimler alabilecek? Şehirde yaşayanlar da bu projeden yararlanabilecek mi? Tarihte eşi benzeri görülmemiş bu proje için bir çok sorunun cevabını sizler için derledik.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 300 koyun hibe müjdesi

Bugün ülkemizdeki kırmızı et ihtiyacını karşılamak üzere önemli bir adım atıyoruz. Bu projeyle talep eden girişimcilere TİGEM aracılığıyla Ziraat Bankası’nden kredi kullanarak 300 baş koyun veriyoruz. Yetiştiriciye verilen avansları da üreticiye verilen avanslardan mahsup edeceğiz. Sığır sayısını arttırmak için ise Ziraat Bankası aracılığıyla yetiştiricilerimize yüzde f0 sübvansiyonlu kredi veriyoruz.

Böylece hem başlangıçta imkan sağlayarak hem de üretime alım garantisi vererek hayvancılıkta yeni bir dönemin kapısını aralıyoruz. Ayrıca her köy bir işletme mantığıyla bitki üretimine farklı bir vizyon kazandırıyoruz. Çiftçilerimizin ekim sezonu öncesindeki finans problemini çözüyor ve aracılara bağımlılığını azaltıyoruz. Tüm bu yeni hizmetlerin hayırlı olmasını diliyorum.

Son 15 yıldır olduğu gibi sizlerin yanında olmaya çiftçilerimizi desteklemeye devam edeceğiz. İnşallah hep birlikte ülkemizi 2023,2053 ve2071 vizyonuna kavuşturacak hamleleri gerçekleştireceğiz.

Şartlar neler?

300 damızlık koyun için başvuru şartları çok zorlayıcı olmayacak. Ailenin köyde çiftçi olması yeterli sayılacak.

Tapuya ipotek

Devlet 300 damızlık koyunu ailelere köydeki arazi tapusuna ipotek koyarak teslim edecek. Gerekli olan tek şey de bu

Kaç koyun verilecek?

Damızlık koyun sayısı 300. Bu her aileye verilecek olan sayı. Değişmeyecek.

Ailelere ek ödeme olacak mı?

Çiftçi ailelere 300’er damızlık koyunun yanı sıra sigorta ve maaş desteği de verilecek. Koyun verilen kişi asgari ücret maaşı alacak. Ayrıca koyunlar için veterinerlik hizmetleri ücretsiz olacak. Yem ihtiyacını da devlet karşılaycak.

300 koyunun borcu nasıl ödenecek?

Geri ödeme yavrular doğduktan sonra olacak. Aileler yavruları devlete ya da isterlerse kendileri satarak 300 damızlık koyunun parasını ödeyebilecekler. Fiyat garantisi de olacağından çiftçi zarar etmeyecek.

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba'nın 300 koyun açıklaması

“Müthiş bir sosyal ve sürü artırma projesi” diyen Fakıbaba, şöyle konuştu:

“Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. 300 damızlık koyunu alan ayrıca asgari ücret alacak. Sigortasını da yapacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa onu karşılayacağız. Sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. 300 koyun 300 yavru verecek. Bu yavruların tamamı da işletmemizin sahibine ait olacak. Geri ödeme 300 tane doğacak yavru ile başlayacak. Bu yavrular bir kaç ay sonra her biri 700-800 liraya satılabilir. Bir senede 210 bin lira eder.

'YAVRULARI BİZE SATABİLİRLER'

Müthiş bir para. İsterse bu yavruları bize satabilir, borcundan düşülür. Erkekleri kesime gönderebilir. Fiyat garantisi vereceğiz. Şehirde hastanede temizlik yapacağına asgari ücretle, köyünde hayvanıyla uğraşacak. Hem maaşı al hem kendi işinin patronu ol diyoruz. Bu istihdamı da artıracak.”

300 koyun hibe projesine 500 bin kota getirildi

Üreticilere dağıtılacak "300 Koyun Projesi"nin devam edeceğini belirten Fakıbaba, üreticinin kazanması adına koyun sayısını da az tutmadıklarını ifade etti. Fakıbaba, bu proje ile yılda en az 300 kuzu elde edilmesinin hedeflendiğine değinerek, şu ifadeleri kullandı:

"Hesaplarını yaptık, 300 kuzu sizin olacak, ancak bunu bütün arkadaşlara verecek değiliz. Bu yıl 500 bin koyun vereceğiz, önümüzdeki yıl da 500 bin vereceğiz ve devam edecek. Buradaki amacımız şehirdekileri köye getirmek değil, öncelikle köydeki arkadaşlarımızın şehre gitmesini önlemek. Öncelikle bu hak sizin olacak. Hatta hanımefendileri sigortalı edeceğiz. Anne şehre gitmeyince baba da evlat da oradan ayrılmayacak."

Fakıbaba, bunun Türkiye'nin projesi olduğuna işaret ederek, "Hayvancılığın, tarımın önünün açık olduğunu görüyorum, teşhisler konulmuştur, konulmaya da devam edecektir." dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

Mehmet En beğenilen yorum
Bende almak istiyorm kayseri
Mehmetsatilmis
11Dönüm arazim var300koyun alabilirmiyim yararlanabilirmiyim
Adalet yılmaz
İpotek yok ama otlak meram geniş ve küçük lükten beri bu işi yapıyorum arazi yerine verilen hayvanı ipotek yapılsa
Muhammet
Bende almak istiyom şartlar nelerdir
idrıs demır
bende koyume donup bu ısı yapmak ıstıyom ama tarlam yok nası olcak