Plaka ile trafik cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır?

Aracınıza ait trafik cezası sorgulama işlemleri internetten plaka sorgulama ile artık çok kolay.

Plaka ile trafik cezası sorgulama işlemi nasıl yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:48
23 Ocak 2018 Salı 09:27

Trafik cezaları öğrenilip ödenmediğinde araç sahiplerini büyük sıkıntıya düşürüyor. Bu nedenle binlerce araç sahibini merakta bırakan konulardan biri trafik cezalarının plakadan sorgulanıp sorgulanmadığı. Peki ya araç plakası ile trafik cezası sorgulamak mümkün mü? Tüm merak ettikleriniz haberimizde.

Plakadan Araç Borç Sorgulama Adımları

Plaka numarası ile trafik ceza sorgulamanın mümkün olduğu yeni sistemde, trafik ceza sorgulamalarınızı online olarak gerçekleştirebilirsiniz. Günümüzde artık araç sahipleri trafik cezalarını evlerine gelen postalarla değil, sadece cep telefonlarını kullanarak saniyeler içerisinde, istedikleri yerde plaka sorgulama yöntemiyle öğrenebiliyorlar. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün sağladığı sistemle sadece birkaç bilgi sayesinde isteyen herkes trafik cezasının olup olmadığını plaka bilgilerini kullanarak araç borç sorgulama yöntemiyle öğrenebiliyor. İnternet üzerinden sağlanan bu hizmet ayrıca turkiye.gov.tr adresi üzerinden de sağlanıyor.

E Devlet üzerinden araç plakası ile trafik borcu sorgulama

E Devlet üzerinden trafik cezası sorgulama için; E Devlet’e giriş yapılır. E Devlet girişi, mobil imza, E-İmza, E Devlet şifresi, internet bankacılığı ve T.C. kimlik kartı seçenekleri ile gerçekleştirilebilir.

E Devlet kullanıcılar tarafından en çok tercih edilen giriş seçeneği, e-Devlet şifresidir.  E Devlet şifresi, PTT şubelerinden 2 Türk Lirası ücret karşılığında alınabilir. Sisteme girildikten sonra,  E Hizmetler bağlantısı açılır. Bağlantıdan Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girilir. "Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama" bağlantısı ile trafik ceza sorgulaması yapılabilir.

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi üzerinden trafik cezası sorgulama

Gelir İdaresi Başkanlığı internet sitesi ile trafik cezası sorgulaması için, gib.gov.tr internet sitesine girilir.

"Borç Sorgulama ve Ödeme" bölümünde bulunan, Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme bağlantısından trafik cezası sorgulanabilir. Kredi kartı ile de ödeme gerçekleştirilebilir.

Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi ile trafik cezası sorgulaması için; egm.gov.tr internet sitesine giriş yapılır. ‘’Trafik Cezası Sorgulama ve Ödeme’’ bağlantısı açılarak ad, soyad ve T.C. kimlik numarası gibi istenen bilgiler yazılır. Yapılacak sorgulama sonucunda son bir yıla ait trafik cezaları görülebilir.

Aracınıza ait trafik cezası olup olmadığını öğrenmek artık çok kolay. Emniyet Genel Müdürlüğü’nün trafik sorgusu sayfası üzerinden plakadan trafik cezası sorgulama işleminizi yapabilirsiniz. Nasıl mı? Aşağıda görmüş olduğunuz sorgulama ekranına girdikten sonra adınız, soyadınız, TC Kimlik Numarası ve doğum yılı bilgilerinizi doldurarak aracınıza ait trafik cezası borcu olup olmadığını araç ceza sorgulama sistemi ile öğrenebilirsiniz.

Turkiye.gov.tr adresine giriş yaptıktan sonra “E Hizmetler” bölümüne geçiş yapın.
Daha sonrasında ise Emniyet Genel Müdürlüğü sekmesinin altında bulunan “Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama” sekmesine tıklayın.

Plakadan trafik cezası sorgulama sayfasına ayrıca “Site içi ara” bölümüne almak istediğiniz hizmetin birkaç kelimesini yazarak da ulaşabilirsiniz.
Bütün bu işlemleri gerçekleştirdikten sonra son 1 yıl içerisinde adınıza tescil edilmiş bir plakaya yazılmış trafik cezası olup olmadığını görebilirsiniz.

Eğer son 1 yıl içerisinde araç plakanıza yazılmış herhangi bir ceza bulunmuyorsa, ekranda “Son 1 yıl içerisinde adınıza kayıtlı araç plakasına yazılan herhangi bir ceza bulunamadı.” İbaresi çıkacaktır.

Trafik cezası sorgulama sayfasına başarılı bir şekilde giriş yaptıktan sonra aşağıdaki bilgilere ulaşabilirsiniz;

T.C Kimlik No.
Araç plakası
Cezanın yazıldığı il
Cezanın yazıldığı ilçe
Cezanın yazıldığı tam tarih
Cezanın yazıldığı saat
Toplam yazılan ceza tutarı

Ceza bilgilerinizi görüntülediğiniz sayfada ayrıca “Detay” sekmesine tıklayarak, plakanıza yazılan ceza ile ilgili daha detaylı bilgilere de ulaşabilirsiniz. Detay sayfasında üst kısımdaki maddelenmiş bilgilere ek olarak ceza tutanağı seri no ve ceza maddeleri gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. Araç borç sorgulama işlemlerinizi resmi olarak belirtilen platformlar dışında farklı internet siteleri üzerinden gerçekleştiremeyeceğinizi unutmayın.

Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte plakayla araç trafik cezası borcu sorgulama gibi trafik cezalarının ödeme işlemlerinde de oldukça kolaylıklar sağlanmış durumda. Artık trafik cezası borçlarınızı GİB yani Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online sayfası üzerinden kredi kartı bilgilerinizi kullanarak ödeyebilirsiniz.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın online sitesine giriş yaptıktan sonra, plaka (plakanızı bitişik bir şekilde yazmanız gerekmektdir.), TC Kimlik No ve tescil tarihi bilgilerinizi girerek ödeme işleminizi aşağıda listesi bulunan anlaşmalı kredi kartları ile ödeyebilirsiniz. Ancak ödeme işlemlerinin saat 22:00 – 02:00 arasında yapıldığını belirtmekte fayda var. Trafik cezası ödeme işlemlerinizi GİB üzerinden olduğu gibi bankanızın internet şubesi veya cep şubesi üzerinden de online olarak ödeyebilirsiniz.

Ayrıca banka kartları ve anlaşmalı kredi kartlarından birisine sahipseniz, trafik cezası borcunuzu internet üzerinden kolaylıkla ödeyebilirsiniz. İnternet dışında nakit olarak trafik cezası tutarını döemek istiyorsanız ise vergi daireleri, banka şubeleri ya da herhangi bir PTT şubesine başvurarak adınıza kesilmiş trafik cezalarını nakit olarak ödeyebilirsiniz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar