ÖTV nedir? 2018 hurda araç ÖTV indirimi ne kadar olacak?

Meclis'e sunulan tasarıyla birlikte birçok düzenleme gerçekleşti. Bunlardan biri de 2018 hurda araç ÖTV indirimi. Peki ya hurda araca ne kadar ÖTV indirimi yapılacak? Tüm detaylar haberimizde.

ÖTV nedir? 2018 hurda araç ÖTV indirimi ne kadar olacak?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
22 Mart 2018 Perşembe 09:38

Maliye Bakanı Naci Ağbal düzenlenen torba yasa tasarısını meclise sundu. Meclis'e sunulan torba yasa kapsamında hurda araçlara ÖTV indirimi düzenlemesi yer alıyor. Düzenlemeye göre 16 yaş ve üzeri aracını hurdaya ayıranlara 10 bin liraya kadar ÖTV indirimi yapılacak. İşte 2018 hurda araç ÖTV indirimi ile ilgili detaylar..

ÖTV Nedir?

Özel Tüketim Vergisi, mal veya ürün üzerinden alınan maktu veya oransal harcama vergisine verilen addır. Ülkemizde ilk olarak 2002 yılında 4760 sayılı kanun ile Avrupa Birliği ile uyum çerçevesinde düzenlenerek kabul edilmiştir.

Avrupa Birliği'ndeki ÖTV'nin amacı kazanç sağlamak yerine sosyal fayda olarak değerlendirmektir. Bu sebeple Özel Tüketim Vergisi, lüks eşyalara ve mallara, sağlığa zararlı her türlü maddeye ve çevreye zarar veren maddelere uygulanmaktadır.

Hurda Araca ÖTV İndirimi Ne Kadar Olacak?

Hurda Araç Yasası 2018

Yeni vergi düzenlemeleri içeren Torba Yasa Meclis'e geldi.16 yaş üstü aracını hurdaya ayıranlara yeni araç alımlarında ÖTV indirimi yapılacak. Konuyla ilgili açıklama yapan Maliye Bakanı Naci Ağbal, 16 yaş ve üzeri araçların hurdaya ayrılması karşılığında, yeni araç alımında 10 bin liraya kadar ÖTV indirimi sağlanacağını söyledi.

İkinci el araçların trafikten çekilmesi ve yeni araç alımının teşviki amacıyla, 31 Aralık 2019 tarihine kadar uygulanmak üzere; 16 yaş ve üzerindeki otomobil, panelvan, minibüs, otobüs, kamyonet ve kamyonların, ihracatı veya imha merkezlerine teslim edilmek suretiyle trafikten kaydı silinerek hurdaya ayrılması karşılığında, araç sahiplerine, yurt içinden yeni araç alımında 10 bin lirayı geçmemek kaydıyla ÖTV indirimi sağlanabilmesi imkanı getiriliyor.

10 bin TL'lik ÖTV indirimi yasalaştı

TBMM Genel Kurulunda görüşülen 96 maddelik Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkı'nda Kanun Tasarısı kabul edildi. 16 yaş ve üzerindeki araçlara 10 bin TL'lik ÖTV indirimi geldi.

16 yaş ve üzeri aracı olan vatandaşlar 10 bin TL'lik indirimden 31 Aralık 2019 tarihine kadar yararlanabilecek. Uygulamanın gündeme gelmesi ile birlikte 2002 model ve altı araçlara olan ilgi de arttı. Sıfır araçta 10 bin TL'lik fiyat avantajından yararlanmak isteyenler oto sanayi siteleri ile galerilerin kapılarını aşındırmaya başladı. Hurda araç tarafında ise fiyatlar 3 bin TL'den başlayıp 6-7 bin TL'ye kadar çıkıyor.

Türkiye'nin Hurda Araç Sayısı Ne Kadar?

Türkiye'de yaşı 16'nın üzerinde olan 4.3 milyon adet otomobil, 163 bin minibüs ve 779 bin adet kamyonet bulunuyor. Bunlara yine 16 yaş üstü diğer ticari araçlar eklendiğinde rakam 6 milyonu buluyor.

Hurda Araç Teşviği düzenlemesini değerlendiren Nissan Türkiye Genel Müdürü Sinan Özkök, Türkiye'de yaklaşık 16 milyon otomobil ve hafif ticari araç olduğunu belirterek, "Bunların üçte biri 16 yaşından büyük. 2001 ve öncesi araçlar daha çok çevreyi kirleten araçlar ve güvenlik açısından tehlikeli. Burada amaç iç pazarı daha dinamik hale getirmek. Hurda teşviği çok olumlu bir gelişme. önemli olan bu araçların trafikten kaydının silinip tamamen parktan çekilebilmesini sağlamak. Dolayısıyla teşviğin hızlı bir şekilde geçmesi gerekiyor. Satışlara pozitif etkisinin olacağını öngörüyoruz" dedi.

TÜİK verilerine göre 2017'de kayıtlı araç sayısı 22 milyon 218 bin 945 adede yükselirken, bu araçların 2 milyon 631 bin 723 adedi 16-20 yaş arasında, 5 milyon 40 bin 37 adedi ise 21 ve üzeri yaşlarda. Yani 16 yaş üzeri trafiğe kayıtlı 7 milyon 671 bin 760 adet araç var. Bunlardan traktör ve motosikleti çıkardığımızda ÖTV indiriminden faydalanacak araç sayısı 6 milyon adedi bulacak.

2018 Torba Yasada Neler Var?

1.Tasarı ile vergi yükü sabitlenerek asgari ücretin kalıcı olarak yıl içinde azalması önleniyor.
2.Tasarı ile yatırım, üretim, ihracat, AR-GE, yenilik ve tasarım faaliyetleri teşvik edilecek.
3.Tasarı ile sanayi sicil belgesine sahip işletmelerin yatırım teşvik belgesi aranmaksızın imalat sanayinde kullandıkları yeni makine ve teçhizat alımlarına 2019 sonuna kadar KDV istisnası getiriliyor.
4.OSB’ler ve küçük sanayi sitelerince yapılan veya yaptırılan; altyapı yatırımları ile küçük sanayi sitelerince işyeri yapımına yönelik kendilerine yapılacak mal teslimi ve hizmet ifalarında KDV’den istisna öngörülüyor
5.16 yaş ve üzeri bazı araçların hurdaya ayrılması karşılığında araç sahiplerine yeni araç alımlarında 10,000 TL’yi geçmemek üzere ÖTV indirimi getiriliyor.
6.Tasarı ile istihdamın artırılmasına yönelik kapsamlı ve güçlü teşvik mekanizmaları getiriyoruz.
7.2020 sonuna kadar ilave istihdam sağlayan özel sektör işverenleri için 12 ay süreyle; gelir vergisi stopajı, damga vergisi ve sosyal güvenlik primi desteği teşviki getiriliyor.
8.İşverenlere 2016 ve 2017 yıllarında uygulanan 100 TL asgari ücret desteği uygulamasına 2018 yılında da devam edilmesi sağlanacak.
9.Mevcut konut hesabı sistemine işlerlik kazandırılması için, devlet katkısı tutarı 15,000 TL’den 20,000 TL’ye, yüzde 20 olan azami devlet katkısı yüzde 25’e çıkarılıyor.
10.Bireysel emeklilik sisteminin teşvikine yönelik olarak, devlet katkısı tutarlarının nemalandırılması ve nemalarıyla birlikte ödenmesine, ek devlet katkısının azami limiti ile iade edilmesine, 1,000 TL ilave devlet katkısının yıllar itibarıyla yeniden değerlemeye tabi tutulabilmesine ve iki ay olan cayma süresinin üç katına kadar artırılabilmesine imkân sağlanıyor.
11.Çiftçi ve esnafa verilecek Hazine faiz destekli kredilerin kamu katılım bankalarınca da verilebilmesi ve buradan doğacak gelir kayıplarının hazine bütçesinden karşılanması öngörülüyor.
12.Genel bütçeli idareleri kapsayan mevcut tek hazine hesabı sistemi, bakanlar kurulu kararı ile diğer idareleri de kapsayacak şekilde genişletiliyor. Bu çerçevede kapsama alınacak kamu idarelerinin mevcut tüm hesapları kapatılarak TCMB nezdindeki hazine adına açılacak tek hazine kurumlar hesabına aktarılacak.
13.Tasarı ile kaçak madencilik faaliyetlerinin önüne geçilmesi için, bu faaliyetlere hapis cezası verilmesi ve 10 yıl boyunca madencilik faaliyetinden men edilmesi düzenleniyor.
14.Akkuyu nükleer güç santrali projesi ve Japonya ile yapılacak nükleer santral yatırımlarının stratejik yatırımlar için öngörülen teşvik ve desteklerden yararlandırılması öngörülmekte.
15.Kurulu gücü azami 10 KW olan, çatı ve cephe uygulamalı yenilenebilir enerji üretim tesislerinden üretilen elektrik enerjisini tedarik şirketlerine satanlara GV ve KDV muafiyeti getiriliyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar