Merkez Bankası'nın kripto para raporu ortaya çıktı

Bitcoin başta olmak üzere kripto paralar konusunda T.C. Merkez Bankası harekete geçerek önemli bir rapor hazırladı. Milyarlarca dolarlık vurgunların da yaşandığı kripto para piyasasıyla ilgili “asli değeri yok ve değeri çok oynak” vurgusu yapıldı.

Merkez Bankası'nın kripto para raporu ortaya çıktı - Sayfa 1

Merkez Bankası'nın kripto paralar ile ilgili hazırlayacağı 'Kripto Varlıklar' adlı raporda  avantajlar, dezavantajlar ve vatandaşların dikkatli olmalarına yönelik ciddi uyarılar yer alıyor. 

1 27
 
Merkez Bankası'nın kripto para raporu ortaya çıktı - Sayfa 2

Raporda, teknik literatürde sıklıkla birbirleri yerine kullanılan dijital para ve sanal para kavramları açıklandıktan sonra, kripto varlıklar (Bitcoin, litecoin vb.) ve bunlar vasıtasıyla gerçekleştirilen finansal işlemlerin kurallara uygun şekilde yürütülmesi ve eksiksiz olarak kayıt altına alınmasını sağlayan dağıtık defter teknolojisi veya onun özelleşmiş bir türü blokzincir teknolojisine ilişkin bilgiler veriliyor.

2 27
 
Merkez Bankası'nın kripto para raporu ortaya çıktı - Sayfa 3

"ASLİ DEĞERİ YOKTUR, ÇOK OYNAKTIR"

Türkiye’de para ve kur politikalarının yönetiminden sorumlu Merkez Bankası, dünyadaki paranın geleceğinde belirleyici olacağı gözüyle bakılan “kripto varlıklar” hakkında rapor hazırladı. “Kripto paraların bir asli değeri yoktur ve değeri çok oynaktır” denilen raporda, dünyada 370’ten fazla kripto varlık borsası bulunduğu kaydedildi.

3 27
 
Merkez Bankası'nın kripto para raporu ortaya çıktı - Sayfa 4

Bu alanda hizmet sağlayıcıların düzenlenmemesinin dolandırıcılık ve suistimallere yol açtığı, vatandaşların büyük maddi kayıplara yaşadığı ifade edildi. Dünya merkez bankalarının pilot araştırmalar yaptığı kripto varlık sistemlerine ilişkin Türkiye’de de Hazine ve Maliye Bakanlığı koordinesinde çalışmalar yürütüldüğü, bunun sonucunda yasal düzenlemelerin ortaya çıkacağı bildirildi.

4 27