Merkez Bankası Başkanı açıkladı: İşte 2021 yılı enflasyon tahmini

Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu, "Enflasyonun 2021 yıl sonunda %12,2 olarak gerçekleşeceğini tahmin ediyoruz. (önceki %9,4) " dedi.

Merkez Bankası Başkanı açıkladı: İşte 2021 yılı enflasyon tahmini
Son Güncelleme: 29 Nisan 2021 Perşembe 13:22
29 Nisan 2021 Perşembe 11:22

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu, yılın ikinci enflasyon raporu sunumu için kameralar karşısına geçti.

Çevrimiçi yapılan sunumda TCMB Başkanı Kavcıoğlu'nun öne çıkan ifadeleri şöyle;

"-Salgının seyrine bağlı olarak Avrupa ekonomisi yavaşlayabilir. Salgına bağlı olarak sert daralan küresel ekonomi toparlanmaya devam etmektedir.

-Para politikasında ihtiyatlı duruşun önemi arttı. Yurtiçi talep güçlü bir ivme sergiledi.

-Salgının gidişatı ve aşılamaya bağlı olarak iktisadi faaliyet üstünde her iki yönde risk bulunuyor.

-Türkiye'nin dış talebini resmeden küresel büyümeye dair ocak enflasyon raporu döneminde çizilen olumlu görünüm korunmaktadır.

-İstihdam artışı büyümenin gerisinde kaldı. İşsizlik oranları yüksek seyrini sürdürdü.

-Yılın ikinci yarısında salgına bağlı olumsuzlukların hafiflemesi ve turizmin hız kazanmasıyla istihdam artışı bekleniyor.

-Cari denge, ikinci çeyrekten itibaren iyileşmeye başlayacak. İkinci yarıda aşılamanın etksiyle vak sayılarını nazaldığı görünüm turizm faaliyetlerini ve dış dengeyi destekleyecek.

-Son dönemde ticari kredilerde ılımlı bir seyir gözlenirken, finansal koşullardaki sıkılaşmaya rağmen bireysel kredi büyümesinde yükseliş eğilimi sürmektedir.

-Enflasyon görünümü üzerinde etkili olan talep ve maliyet yönlü unsurlar para politikasında ilave sıkılaştırma gerektirmektedir.

-Enflasyon eğilimi nisan ayında iyileşmeye devam etse de yüksek düzeyde seyredecek. TÜFE yükselişinde temel mal ve enerji grupları öne çıkıyor."

-TCMB 2021 ham petrol ortalama tahmini 54,4 dolardan 64,4 dolara çıktı.

-Merkez Bankası yılsonu enflasyon tahminini yükseltti. 2021 TÜFE tahmini yüzde 9,4'ten yüzde 12,2'ye revize edildi.

- Enflasyonun 2022 sonunda yüzde 7,5'a ve 2023 sonunda orta vadeli hedef olan yüzde 5 seviyesine gerileyerek istikrar kazanacağını tahmin ediyoruz.

-Önümüzdeki dönemde fiyat istikrarı amacı doğrultusunda elimizdeki tüm araçları kullanmaya devam edeceğiz."

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar