Fıstıklı baklava üretimi durdu mu? Fıstıklı baklava neden üretilmeyecek?

Fıstıklı baklava artık üretilmeyecek mi? Fıstıklı baklava üretimi durdu mu? soruları Ramazan ayına sayılı günler kala gündeme geldi. Peki ama fıstıklı baklava artık üretilmeyecek mi? Fıstıklı baklava üretimi durdu mu? Fıstıklı baklava neden üretilmeyecek?

Fıstıklı baklava üretimi durdu mu? Fıstıklı baklava neden üretilmeyecek?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
17 Mayıs 2018 Perşembe 19:51

Fıstıklı baklava artık üretilmeyecek mi? Fıstıklı baklava üretimi durdu mu? Fıstıklı baklava neden üretilmeyecek?

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği, 210 liraya kadar çıkan fıstık fiyatlarından sonra fıstıklı baklavanın artık üretilmeyeceğine dair açıklamalar yaptı. Ramazan ayına sayılı günler kala bu konunun gündemden eksilmeyeceği iddia ediliyor. Peki ama fıstıklı baklava artık üretilmeyecek mi? Fıstıklı baklava üretimi durdu mu? Fıstıklı baklava neden üretilmeyecek?

Fıstıklı baklava artık üretilmeyecek mi?

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği, 210 liraya kadar çıkan fıstık fiyatları nedeniyle fiyatların kabul edilebilir bir seviyeye inene kadar fıstıklı ürün yapmayacaklarını ve Ramazan ayında fıstıklı baklava satmayacakalarını açıkladı.

Fıstıklı baklava neden üretilmeyecek?

'Çiftçiden 60 liraya alınan fıstık stokçular tarafından 210 liraya piyasaya sürülüyor'

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, yaptığı açıklamada üretimin durdurulmasının nedenini ''Çiftçiden kilosu 60 TL’ye alınan baklavalık fıstık Ramazan öncesi stokçular tarafından 210 TL'ye piyasaya sürülüyor. Şu anda fıstığın fiyatının 70 TL olması gerekirdi. Bu kadar fahiş bir kar, ne ahlakidir ne de hukuka uygundur. Stokçu kara borsacılara fırsat vermemek adına Ramazan ayında fıstıklı baklava satmama kararı aldık. Fıstık yerine ceviz, badem, fındık gibi ürünlerden baklava üretimine ağırlık vereceğiz.'' cümleleriyle açıkladı.

'Kaliteli bir fıstıklı baklavanın kilosu 70 lira ile 100 lira arasında değişiyor'

Kaliteli bir fıstıklı baklavanın kilosunun 70 lira ile 100 lira arasında olduğunu söyleyen Yıldırım, bu kadar pahalı baklavanın vatandaşa haksızlık olduğunu söyledi ve ''Sektörde denetleyici ve belirleyici mekanizmaların oluşmamasından dolayı, bu boşluktan faydalanan karaborsa stokçular piyasaya zarar vermektedir. Enflasyonun artışına da neden olan bu durumda en çok zarar gören, fıstık üreticisi, fıstığı son ürün olarak satan kuruyemişçi, baklavacılar ve de fıstık kullanan diğer sektör mensuplarıdır ve dolayısıyla tüketicilerin de bu artışın bedelini ödediği açıktır.'' sözleriyle devam etti.

Fıstıklı baklavadaki fiyat sorunu nasıl düzelecek?

''Devletimizden yardım bekliyoruz'' diyen Yıldırım, sektörde yaşanan kontrolsüz fiyat politikalarının önüne geçilmesi için ithalat gümrük vergilerinin düşürülmesi ve ithalatın önünün açılması gerektiğini aktardı.

Yıldırım, 2017 yılının başından bu yana karaborsacı stokçularının eline geçen haksız kazancın 4 milyar 250 milyon TL olduğunu iddia ederek, "Bu para tamamen baklava sektörünün ve tüketicinin cebinden çıkmıştır. Sektörümüz geldiğimiz noktada, günlük bin 100 ton baklava üretmektedir. 50 bin imalatçı çalışanı, satıcılarıyla bu 100 bini geçmektedir. İhracatımız 2017 yılında 20 milyon TL civarındadır. Böylesi büyük bir sektör 3-5 tane karaborsacının eline bırakılmamalıdır.” ifadelerini kullandı.

Fıstıklı baklava fiyatları ne kadar? Fıstıklı baklava ve cevizli baklava arasındaki fiyat farkı

Fıstıklı baklava fiyatları aldığınız yere göre değişmekte fakat her restoranda cevizli baklava ve fıstıklı baklava arasındaki fiyat farkı 10 TL. Baklava denince akla ilk gelen restoranlarda fıstıklı baklava fiyatları ortalama 75 TL civarında. Yine aynı standartlardaki restoranlarda cevizli baklava fiyatı 65 TL.

Sosyal Medyada Fıstıklı Baklava Yorumları

 

İzmir'de 4 gün fıstıklı baklava yok

Antep fıstığı fiyatlarının 220 liraya kadar çıkmasının ardından geçtiğimiz günlerde Ramazan ayında fıstıklı baklava üretmeme kararı alan baklava üreticileri ilk adımı İzmir’de attı. Şehir genelindeki 400 noktada 4 gün boyunca fıstıklı baklava satılmayacağı açıklandı.


Fıstığın kilosunun 220 TL’ye ulaşmasının ardından, baklava üreticileri fıstıklı ürün çıkarmama kararı aldı.


İzmir Ticaret Odası Pasta ve Şekerleme Grubu Meslek Komitesi Üyesi Veysel Murat, “2017 sene başındaki fıstığın kilogram fiyatı 60 lirayken 150 liraya çıktı. Son 4 günde de 60 TL üstüne koyup 200-220 liraya çıkınca, İzmirli tatlıcılar olarak buna isyan edip bir boykot kararı aldık. 17- 20 Mayıs arasında İzmir’de 400 tane satış noktasında uygulanacak. Fıstıklı ürün yapmayacağız, artık fıstıklı olarak yaptığımız ürünleri cevizli olarak üreteceğiz” dedi.

FİYATLARI STOKÇULAR ARTTIRIYOR
Fıstık fiyatlarındaki fahiş artışın sebebinin stokçular olduğuna dikkat çeken Veysel Murat, “Antep’te 5-10 fıstık tüccarı birbirleri arasında mal alış verişi yaparak da fıstığın fiyatını yükseltiyorlar. Birinin malını biri 160’a 170’e, alıyor ertesi gün 180’e kadar çıkıyor. Burada vurgunculuk yapılıyor. Bizde buna geçit vermemek için fıstıklı ürün yok cevizli ürün üretiyoruz. Nitekim ‘Bugün fıstık yok boykot var’ dedik. İnsanlar fıstıklı ürün yerine cevizli ürün de tercih ediyor” dedi.

VATANDAŞTAN DESTEK
Ramazan ayında baklava almaya gelen müşteriler ise yapılan boykota destek verdi. Gerekirse fıstıklı baklava yemeyebileceklerini ifade eden İzmirliler, “Fıstıklı almadık, cevizli baklava aldık. Bundan sonra cevizli yiyeceğiz artık seviyoruz. Olsaydı tercihimiz olurdu ama fiyatlar çok yüksek. O yüzden fıstıklı baklava biraz tuzlu geliyor. Boykot edilmesine şaşırmadık. İzmirli satıcılar da bilinçli tüketiciler de bilinçli. Sadece baklava konusu değil her konuda İzmirli doğru karar verir” diye konuştu.

''Antep fıstığı İran'dan gelecek''

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba fıstıklı baklava üretiminin durmasına çözüm getirdiğini açıkladı. Fox Tv'nin haberine göre; Antep fıstıklı baklavanın üretiminin durmasından sonra gelen şikayetleri Eşref Fakıbaba, İran'dan Antep fıstığı ithal ederek çözeceğini iddia etti.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar