e-Devlet üzerinden imar affı başvurusu nasıl yapılır?

Milyonlarca kişinin merakla beklediği imar affı başvuruları e-Devlet üzerinden gerçekleştirilebilecek. Peki ya e-Devlet üzerinde imar affı başvuruları nasıl yapılır?

e-Devlet üzerinden imar affı başvurusu nasıl yapılır?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
18 Haziran 2018 Pazartesi 09:00

Geçtiğimiz günlerde yapı durumu belgelenmemiş binlerce bina sahibi için sevindiren haber geldi. İmar affı ya da imar barışı kapsamında yürütülen çalışmalarda sona gelindi. TÜRKSAT ve HAVELSAN’ın üzerinde çalıştığı sistem uyarınca başvurular, e-Devlet üzerinden yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Türkiye’de milyonlarca kişiyi ilgilendiren imar affında çalışmalarını 1 hafta içinde tamamlayacak. Detaylarına ulaşılan imar barışına müracaatlarda yalan beyanlarda bulunanların parası iade edilmeyecek.

Açıklamalarda bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Refik Tuzcuoğlu, “Anlık onaya dayalı değil, check up’lı bir sistem olacak. Müracaatlar ekim ayının sonuna kadar yapılabilecek, harç ödemelerinde son tarih 31 Aralık 2018 olacak. Yani başvuru sırasında ödeme zorunlu olmayacak” dedi. Yapı kayıt belgesinin ödeme yapıldıktan sonra çıkacağını belirten Tuzcuoğlu, “yönetmelik çalışmalarının ana hatlarıyla netleştiğini, birkaç haftaya tamamlanacağını söyledi. Vatandaşa çağrıda bulunan Tuzcuoğlu, “Formu dikkatli doldursunlar. Yalan beyanda bulunulduğu takdirde harç için yatırılan para irat kaydedilecek” diye konuştu.

e-Devlet üzerinden imar affı başvurusu nasıl yapılır?

Ruhsatsız ya da ruhsata aykırı yapıların kayıt altına alınması amacıyla 31 Aralık 2017'den önce yapılan konut ya da işyerleri için vatandaşlar ‘Yapı Kayıt Belgesi Başvuru Formu’ aracılığıyla başvurularını yapacak. Başvurular e Devlet üzerinden ya da bakanlığın açıklayacağı lisanslı kuruluşlar aracılığı ile olacak. e-Devlet üzerinden başvuru bedelsiz olurken, kurumlar cüzi rakamlar talep edebilecek. Formda kimlik bilgilerinin yanı sıra Yapı Kayıt Belgesi alınacak yapıyla ilgili bilgilerin girilmesi için bölümler olacak. Başvuran kişi önce sahibi olduğu yapının konut mu yoksa ticaret alanı olduğunu beyan edecek. Vatandaş, formda belirtilen yapı tipini seçerek arsa büyüklüğünü ve arsanın emlak vergisi rayiç değerini beyan edecek. Bu değer Maliye Bakanlığı’nın Gelir İdaresi Başkanlığı’ndan öğrenilebilecek. Yenileme ya da yıkım istenirse belediye mevcut imarı uygulayacak.

İmar mevzuatına veya ruhsata aykırı yapılara verilecek olan Yapı Kayıt Belgesi için e-Devlet üzerinden başvuruda bulunacak olan vatandaşlardan şu belgeler istenecek;

1.E-devlet şifresi

2.Cep telefonu numarası

3.E-posta adresi

4.Beyan edilecek yapının adresi

5.Tapusu olan yapılar için ada ve parsel bilgileri

6.Toplam inşaat alanı; konutların ve işyerlerinin ayrı ayrı toplam alanları (m2)

7.Yapıdaki konut ve işyeri sayısı

8.Yapının bulunduğu arsanın alanı; varsa tapudaki alan yoksa beyan edilecek alan (m2)

9.Arsa/Arazinin emlak vergi birim değeri (TL/m2) (İlgili belediyesinden alınabilecektir.)

10.Yapı sınıfı (sistemin sunacağı seçeneklerden seçilecek) 11) İmar mevzuatına aykırılığın tarif edilmesi 12) Yapıyı gösteren ve ayrılık kısmını gösteren birer adet fotoğraf. (Fotoğrafların dosya formatı .jpg, .jpeg veya .png olmalıdır.)

e-Devlet Yapı Kayıt Belgesi Başvurusu

1.“İmar barışı ve yapı kayıt belgesi” adıyla açılacak bölümde vatandaş, bakanlığın hazırladığı formu dolduracak, yapının fotoğraflarını çekip sisteme yükleyecek.

2.Vatandaşa, beyanında değişiklik yapabilmesi için 24 saat süre tanınacak. Bu süre sonunda cep telefonuna SMS yoluyla banka hesap numarası gelecek.

3.Bankaya harcını yatırdıktan sonra ikinci bir mesajla  yapı kayıt belgesinin” hazır olduğu bildirilecek.

4.Her başvuruya özel bir barkod numarası verilecek. Vatandaş kendisine verilen barkod numarası ile e-Devlet sitesi üzerinden yapı kayıt belgesini alabilecek.

5.Yalan beyanda bulunanların yapı kayıt belgesi iptal edilecek. Harç için yatırdıkları ücret irat kaydedilecek. Kişi hakkında yasal işlem başlatılacak.

6.Tamamlanmamış kaçak yapılarda “kaba inşaat” kriteri uygulanmaya başlanacak. Kaba inşaatı bitmiş, ince işçiliği süren yapılar imar barışından faydalanabilecek. Ancak, 31 Aralık 2017’den önce başlanmış olsa bile temeli atılıp bırakılmış yapılar kapsam dışında tutulacak.

İmar affı başvurusu nasıl başlıyor? Son başvuru tarihi ne?

İmar affı başvuruları 8 Haziran'da başlıyor, son başvuru tarihi ise 31 Ekim 2018 olarak açıklandı. e-Devlet üzerinden imar affı başvrusu yapmak için tıklayın!

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

Vedat En beğenilen yorum
Ziraat bankası üzerinden ödemeyi yaptım ve hâlâ ödem e bekleniyor diyor ödeme kaç günde onaylanıyor bilgisi olan varmi