Dolardan yeni rekor

Yeni haftaya rekorla başlayan ve dün üst üste zirvesini yenileyen dolar/TL Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın faize ilişkin açıklamalarının ardından 10,5574'ü gördü. Gözler perşembe günü yapılacak Merkez Bankası toplantısında.

Dolardan yeni rekor
Son Güncelleme: 17 Kasım 2021 Çarşamba 13:48
17 Kasım 2021 Çarşamba 13:43

Dolar/TL, dünkü rekor serisini bugün de devam ettiriyor. Dün adeta uçuşa geçen kur üst üste rekor kırarken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bunun farklı yere çevirme gayretine girenlere diyorum ki boşuna uğraşmayın, biz faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız" sözlerinin ardından 10,5619'a ulaşarak zirvesini yeniledi.

Dolar, dün günü 10,06 seviyesinden kapatmıştı.

Euro ise güne 11,48'den başlarken, gün içinde 11,95 seviyesine çıkarak tarihi zirvesini gördü.

TL BİR YILDA YÜZDE 33 DEĞER KAYBETTİ

Türk Lirası (TL) sadece son bir yılda yüzde 33 değer kaybı yaşadı. Kasım 2017'den bu yana dolar karşısındaki erime ise yüzde 204 oldu.

ERDOĞAN NE DEDİ?

AK Parti grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, faiz politikalarına ilişkin şunları söyledi:

Enflasyon, yüksek faiz nedir bilmeyen ülkelerin çift haneli fiyat artışları, bozulan dengeler karşısında şaşkına döndüğü bir dönemde bizim bunun dışında kalmamız mümkün değildir. Bizi diğer ülkelerden ayıran önemli bir fark var. Onlar giderek daha çok sıkıntıya girerken biz ise önümüzdeki yıldan itibaren ferahlamaya başlayacağız.

Faiz sebeptir, enflasyon neticedir. Bunun farklı yere çevirme gayretine girenlere diyorum ki boşuna uğraşmayın, biz faiz belasını bu milletin sırtından kaldıracağız. Beraber yürüdüğümüz arkadaşlarımızdan faizi savunanlar, kusur bakmasınlar. Bu yolda ben, faizi savunanla beraber olamam, olmam.

Ben bu görevde olduğum sürece arkadaşlar faizle ve enflasyonla mücadelemi sonuna kadar sürdüreceğim. Bu konuda nas ortada, nas ortada olduğu sürece sana bana ne oluyor? Biz iş adamlarımıza diyoruz ki hani sen düşük faizle kredi istiyordun hadi gel neden almıyorsun. Ondan sonra bir araya geliyorlar TÜSİAD'ı falan yüksek faizden bahsediyorlar. Ya siz nasıl insanlarsınız? Buyrun düşük kredi alın gelin yatırımı yapın o zaman kaçıyorlar. Bunlar nasıl iş adamı? Türkiye'nin en büyük iş adamlarıymış ondan sonra bize saldırıyorlar istediğiniz kadar saldırın tutmaz.

GÖZLER MERKEZ'DE

Şimdi gözler perşembe günü yapılacak Merkez Bankası toplantısına çevrildi. Piyasadaki beklenti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın düşük faiz ısrarı nedeniyle Merkez Bankası'nın 100 baz puanlık bir faiz indirimi daha yapması yönünde. Bu olası karar ise TL'yi dolar karşısında biraz daha zayıflatacak.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar