Dolar gece yarısı neden yükseldi? Dolar bugün ne kadar oldu? Dolar düşecek mi?

Son dönemlerde artan doların rekoru dün gece yarısında yeniden kırıldı. Peki ya dolar gece yarısı neden yükselişe geçti? Dolar bugün ne kadar oldu?

Dolar gece yarısı neden yükseldi? Dolar bugün ne kadar oldu? Dolar düşecek mi?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:54
12 Temmuz 2018 Perşembe 08:31

9 Temmuz’da Cumhurbaşkanı sisteminin yeni kabinesinin açıklanmasının ardından doların düşmesi bekleniyordu. Kısa bir süreliğine 4.5 seviyelerine düşen doların dün gece adeta ateşi yükseldi. Peki ya dolar dün gece yarısı aniden neden yükselişe geçti? Dolarla ilgili önemli açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşması sonrasında dolar neden yükseldi? Detaylar haberimizde.

Yeni kabinenin açıklanmasının ardından yükselen dolar, mayıs ayı cari açık rakamlarının açıklanmasıyla birlikte daha da yükselişe geçti. Saat 15.15 itibarıyla dolar 4.78 TL'den işlem görürken euro ise 5,61 TL oldu. Doların artışının ardından "Dolar neden yükseldi?" sorusu da gündem oldu.

9 Temmuz Pazartesi günü Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın TBMM'de yemin etmesiyle birlikte Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sitemi'ne resmen geçildi. Aynı günün akşamında Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni kabineyi açıkladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yemin ederek göreve başlamasının ve Hazine-Maliye Bakanlığı'na Berat Albayrak'ın getirilmesi ardından piyasalar Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu'nun yapısını da izleyecek. Yeni kabinenin açıklanmasıyla birlikte dolarda yükseliş gözlendi. 2 gündür artan dolar mayıs ayı cari açık rakamlarının açıklanmasıyla birlikte daha da yükseldi. Saat 15.15 itibarıyla dolar 4.78 TL'den işlem görürken euro ise 5,61 TL oldu.

 Dolar gece yarısı neden yükseldi?

Gece yarısı yaşanan ve yurtdışı kaynaklı yaşanan artış doları yeni tarihi zirvesine taşıdı. Dolar, Asya piyasalarında gece yarısı 4.9776 ile rekor kırarken, sabahki işlemlerde ise 4.90 seviyesinin altına çekildi. Analistler gece yarısı Asya kaynaklı yaşanan düşüşte Japon bireysel yatırımcıların satışlarının etkili olmuş olabileceğini ifade ediyor. Bu sabaha bakıldığında piyasa geceye göre daha sakin görünüyor. Açılış 4.90 seviyesinin altında gerçekleşirken kur şu dakikalarda 4.86 seviyesinden işlem görüyor. Euro/TL ise 5.69 seviyesinde.

Cari açık Mayıs ayında yüzde 9.6 artışla 5.89 milyar dolar ile beklentilerin üzerine çıktı. Piyasa analistleri ve ekonomistler cari açığın yüzde 1.5 dolayında artışla 5.45 milyar dolar düzeyine yükselmesini bekliyordu. Cari işlemler açığının yüksek gelmesi Borsa İstanbul'da da satışları tetikledi ve dün yüzde 3.0 düşüşle 96 bin 274 puandan kapanan Endeks (BIST 100), yüzde 2.67 düşüşle 93 bin 647 puana kadar geriledi.

Cari açık nedir?

Cari açık, bir ülkenin ithal ettiği malların ihraç ettiği mallardan fazla olması durumudur.

Dolar bugün ne kadar oldu?

Dolar kuru güne 4.70 TL'den başlarken, şu dakikalarda 4.86 TL seviyesinde hareket ediyor. Euro kuru ise 5.69 TL seviyelerinde... Piyasalar, ABD-Çin gerilimini ve ekonomi politikalarını izliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan flaş dolar açıklaması

Gündeme dair değerlendirmelerde bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan dolar kuru ve faizler hakkında son dakika açıklama yaptı. Erdoğan yaptığı açıklamada, “Birileri bu işi tırmandırmaya çalışsa da, bunun düştüğünü göreceksiniz. Bu kadar emin konuşuyorum. Yeminden sonra devir teslim başladı. Hazine ve Maliye Bakanımız elbette ne gerekiyorsa yapacaktır. Burada birçok enstrümanlarımız var. Önümüzdeki süreçte inanıyorum ki faizin de düştüğünü göreceğiz. Ben eminim, sadece devlet bankalarımız değil, özel bankalarımız da gerektiğinde taşın altına eline koyacaktır.” dedi.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar