Çanakkale Köprüsü'nün geçiş ücreti ne kadar?

Türkiye'ni en büyük ve iddialı projelerinden biri olan Çanakkale Köprüsü'nün geçiş ücreti belli oldu mu?

Çanakkale Köprüsü'nün geçiş ücreti ne kadar?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
21 Mart 2018 Çarşamba 17:00

Çanakkle Köprüsü için tahmini geçiş ücretleri belli oldu. Peki ya 18 Mart'ta kule temelleri atılan ve büyük bir proje olan Çanakkale Köprüsü'nün geçiş ücreti ne olacak? İşte haberimizin detayı..

18 Mart'ta kule temel atma ve kazık çakma töreni gerçekleştirilen 1915 Çanakkale Köprüsü'ne, 10 farklı ülkeden 2 milyar 265 milyon euro kredi finansmanı sağlandı. Daelim-Limak-SK-Yapı Merkezi Ortak Girişimi tarafından kurulan şirketin tam adı Çanakkale Otoyolu ve Köprüsü İşletme Yatırım A.Ş. oldu. Projenin kredi finansmanının Çin'den Danimarka'ya kadar birçok ülkeden sağlandığını belirten Limak Yatırım Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir, "Krediler KSURE, Deutsche Bank, Bank of China, ICBC gibi bankalarla 17'si yabancı olmak üzere toplamda 24 bankadan alındı. Bundan dolayı finansman ağını İpek Yolu'na benzetiyoruz" dedi.

Dünyanın hem en uzun açıklıklı hem de en yüksek kuleli köprüsünü yapacaklarını hatırlatan Özdemir, "30 bin araç garantisi var. Bu sayıya ulaşmak çok uzun sürmeyebilir. Geçiş ücreti ise 15 euro + KDV (bugünkü kurlarla 80 TL) olacak.Projeyi Mart 2022'de bitirmeyi planlıyoruz. Yap-işlet-devret modelinin ruhuna da uygun olarak projeyi erken bitireceğiz" diye konuştu. Projede bin işçi olduğunu belirten Özdemir, "Muhtemelen bu sayı 10 binlere kadar çıkacak" şeklinde konuştu. Yurtdışından beklediklerinin üzerinde talep geldiğini belirten Yapı Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı Başar Arıoğlu da, otoyollar tamamlandığında İstanbul Çanakkale arasının 2.5 saate düşeceğini aktardı. Arıoğlu, "Köprünün kıyısından 50 metre boyunca arsa fiyatları iki katına çıkacak. Deloitte'e yaptırdığımız analize göre 15 yılda ekonomiye katkısı ise 16 milyar euro olacak" dedi.

1915 Çanakkale Köprüsü, dünyanın en büyük orta açıklıklı asma köprüsü olacak. 2023 metre orta açıklık, 770'er metre yan açıklıklar, 365 ve 680 metrelik yaklaşım viyadükleriyle köprünün toplam uzunluğunun 4 bin 608 metre olması öngörülüyor.

Yurtdışındaki projelere yoğunlaşacaklarını belirten Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, "İleride büyük projeler yapmak için Malezya'ya da gireceğiz. Afrika pazarına da geçiş köprüleri gibi projeler yapmak için girebiliriz" dedi. Özdemir şöyle devam etti: "Köprüye bir yılda 142 milyon euro harcadık. 4 ortak olarak projeye 800 milyon euro öz kaynak koyacağız. Koreliler asma köprü konusunda oldukça tecrübeli. Ekiplerimiz Korelilerle birlikte çalışıp, bu alanda uzmanlaşarak, yurtdışına çıkmamızı sağlayacak."

Sabah gazetesine göre köprünün günlük araç geçiş garantisi 30.000 olarak belirlendi. Hürriyet'te yer alan yazıya göre de geçiş garantisi 45.000 araç oldu.

'DEVLET 45.000 ARAÇLIK GEÇİŞ GARANTİSİ VERDİ'

Öte yandan Hürriyet yazarı Vahap Munyar da Özdemir ile yaptıkları görüşmeyi köşesine taşıdı. Munyar'ın aktarımına göre Özdemir, devletin 45.000 araçlık geçişi garanti etti. Munyar'ın "Çanakkale Köprüsü 16 milyar dolarlık ekonomi yaratacak" başlıklı yazısının ilgili kısmı şöyle:

ÇANAKKALE Köprüsü ve Otoyolu Yatırım ve İşletme A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özdemir’e geçiş ücreti ve verilen garantiyi sorduk, yanıtladı:

— Geçiş ücreti otomobiller için 15 Euro artı KDV olacak. Günlük 45 bin araç geçişi için devlet garantisi verildi.

Günlük 45 bin araç geçişine ne zaman ulaşılabileceğini merak ettik, iki yanıt aldık:

Başar Arıoğlu: Biraz zaman alabilir… Ebru Özdemir: Çok uzun sürmeyebilir…

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar