Bakan Albayrak: Kıdem tazminatı reformunu hayata geçireceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, 'Yeni Ekonomi Programı Yapısal Dönüşüm Adımları 2019'u duyurdu.

Bakan Albayrak: Kıdem tazminatı reformunu hayata geçireceğiz
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:02
10 Nisan 2019 Çarşamba 11:05

Ekonomide Reform Paketi'ni açıklayan Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, “Ağustos ayından bugüne kadar STK'ların katkı ve raporlarını alarak paketi hazırladık. İzleyeceğimiz politikaları şeffaf biçimde kamuoyu ile paylaşacağımızı söyledik” dedi

Albayrak’ın konuşmasından satır başları;

“Tüm ekonomi, politikalarımızda prensiplerimizin, yapısal reformların önceliklendirilmesi, serbest piyasa ilkeleriyle uyumluluk, ihracat ve ithalat odaklı para ve maliye politikaları arasında koordinasyon olduğunu sizlerle paylaştık.

Reformların başında finansal sektör geliyor, onun altındaki de ilk başlık bankacılık sektörü olacak.

Bankacılık sektörümüzün güçlü yapısını sürdürmesini ve reel sektörümüzü finanse etmesini temin etmek bu programın en önemli önceliklerinden bir tanesi demiştik. Bankacılık sektörünün kredi hacmi, tahsili geçmiş alacaklar hariç 2 trilyon 513 milyar TL'dir.

"Kamu bankalarına iç borçlanma senedi verilecek"

Kamu bankalarına 28 milyar liralık devlet iç borçlanma senedi (dibs) verilecek. Özel bankaların ihtiyaç halinde hazır tuttukları yeniden sermayelendirme planları çerçevesinde sermayeleri artırılacak. Kamu bankalarını bilançoları çok daha dirençli hale getirilecek.

Dengelenme süreci boyunca temettü dağıtmanın ve yöneticilere yapılan nakdi prim ödemeleri sonlandırılacak. Ulusal veri merkezi kurulacak.

"Kıdem tazminatı reformunu hayata geçireceğiz"

Tamamlayıcı emeklilik sistemiyle tasarruflar artırılarak dış müdahalelere karşı ekonomi güçlü hale gelecek. BES ve Kıdem tazminatının yapılandırılması tüm paydaşların katılımıyla kıdem tazminatı reformunu hayata geçireceğiz. Kıdem tazminatı fonu ile BES'in entegrasyonu planlanıyor. Yeni yapıyla birlikte 5 yılda sistemde biriken fonların milli gelirin yüzde 10'unun üstüne çıkacağını öngörüyoruz.

"Mayıs ayında tarımda milli birlik projesi"

Enflasyondaki en önemli sorunların başında gıda geliyor. Bu konuda en önemli adımımız tarımda milli birlik projesi olacak. Mayıs ayında tüm kamuoyu ile paylaşılacak. Üretici ve tüketici arasında değer zinciri sağlanacak. Mevsimsel dalgalanmada enflasyonla mücadelede önemli yer tutan taze sebze meyvede Sera AŞ kurulacak. İlk etapta 2 bin hektar sera inşa edilecek. Hal yasası ve gıda regülasyonuyla üretici ve kooperatiflerin hal içindeki payı artırılacak.

Diğer adım bütçe disiplini. Sıkı maliye politikası en temel politikaların başında geliyor. Bütçeyle ilgili spekülasyonlara karşı güçlü tablonun farkında olmalarını arz ediyoruz. Bütçe hedefleriini tutturacak tasarruf adımları devam edecek.

“Dolaylı vergileri azaltacağız”

Vergi dönüşümü reformu. Detaylarını bu yıl içinde sunumla ortaya koyacağımız bu çalışma sürüyor. İstisna ve muafiyetler azaltılacak. Kurumlar vergisini kademeli düşürüp daha adaletli noktaya taşıyacağız. Dolaylı vergileri azaltıp dolaysız vergileri artırarak verginin tabana yayılmasını sağlayacağız. Beyanname yaygınlaştırılacak, gelire göre artan oranlarda vergilendirme planlanıyor. Mükellef dostu bir vergi sistemiyle tüm süreçlerin başarını artıracağız. Mükellef memnuniyetini sürekli ölçeceğiz. İhracata dayalı yüksek katma değer ve teknolojiyi önceleyen ekonomiyi tesis edeceğiz. Kayıtdışılıkla mücadele ile gelirleri artıracağız.

Sosyal güvenlik reform paketini bu yıl içinde açıklanacak. Aktif pasif oranın daha üst seviyeye çıkması ve prim gelirlerinin artırılması hedefleniyor.

Bir diğer reform alanı yargı alanı. Yargı reformunun vizyonu güven veren ve erişilebilir adalet sistemi olacak. Hukuk ve ekonomi birbirini tamamlayan iki çalışma alanı. Yargı sisteminin kalitesi hızı yatırım ortamını geliştirmenin temel şartarı arasındadır"

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar