Bağkur borcu nasıl silinir? Bağkur borç sildirme şartları

Devlete borcu olduğu için emekli olamayanların tek çaresi Bağkur borcunu sildirmek. Peki ya nasıl? Detayları haberimizden öğrenebilirsiniz.

Bağkur borcu nasıl silinir? Bağkur borç sildirme şartları
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:47
10 Temmuz 2018 Salı 09:01

Bağkur ülkemizdeki sigorta kollarından birisidir. Bağkurlu vatandaşlar prim ödeyerek sağlık hizmeti alabilirler ve emekliliklerini garantiye alırlar. Ödedikleri primlerle emekli olduktan sonra alacakları maaşın temelini atarlar. Bazı durumlarda Bağkurluların borcu da olmaktadır ve devlet onlara borç sildirme hakkı tanımıştır. Biz de bu yazımızda Bağkur borç sildirme konusunu işleyeceğiz.

Son zamanlarda birçok Bağkurlu biriken borçlarından yakınmaktaydı. Faiz oranlarının de giderek artması borçların sabit kalması yerine onları daha da artırıyordu. İşte bu kısımda devletten bir açıklama geldi ve Bağkur borç sildirme işleminin artık yürürlüğe girdiği duyuruldu. Bağkur borç sildirme diğer adı ile borç yapılandırma işlemi sayesinde artık vatandaşlar borçlarını yapılandırabilecekler ve böylece ödeme yapmaları kolaylaşacak.

Bağkur borç sildirme konusu Bağkurlular için önemli olan bir konudur. Çünkü bildiğiniz gibi prim borcu bulunan Bağkurlular, devletin sağladığı sağlık hizmetlerinden faydalanamıyorlar. Bağkur borç sildirme sayesinde, kişilerin birikmiş olan borçlarının bir kısmı yani faizi silinecek ve yeniden yapılandırılacak. Böylece önceden sağlık hizmetinde faydalanamayan Bağkurlular sağlık hizmetlerinde faydalanmaya kaldıkları yerde devam edecekler.

Bağkur borçları silinecek mi 2018?

Mehmet Müezzinoğlu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı iken prim borcu 12 aydan fazla olan 4b Bağkurluların 12 aydan fazla olan prim borçlarının silineceği, hizmetlerin de dondurulacağı müjdesini vermişti. Eğer Sosyal Güvenlik Kurumu ile ilgili bir torba yasa düzenlemesi gelirse gelebilecek ilk düzenlemelerden birisinin bu yönde olacağını tahmin etmekteyiz.

Bağkur borç sildirme şartları neler?

Bağkur borç sildirme hakkından faydalanmak için bazı şartların sağlanması gerekmektedir. Bağkur borç sildirme kapsamında borcunu sildirebilmek için kişinin borç süresi iki seneden fazla olmalıdır. Yani borçlu olma süresi 2 yıldan az olanlar Bağkur borç sildirme işleminden faydalanamaz. Yapılan incelemeler sonucunda Bağkur prim borcu iki yıldan fazla olan kişilere belirli bir süre tanınmaktadır. Bu süre içinde prim borcu olan sigortalılar, Bağkur borç yapılandırması yaparlar. Bağkur borç sildirme kapsamında borcu yapılandırılmış olan kişiler için ödeme dönemi başlamaktadır. Bağkur borç sildirme ile borcu silinen Bağkurlu vatandaşların bu sürelik hizmetleri de silinmektedir. Bu durum emeklilik sırasında sorun çıkarsa da daha sonradan prim gün sayısına ihtiyacı olan kişiler borçlarını ödedikleri takdirde bu hizmetleri tekrar alabilecekler. Böylece emeklilik hakları da yanmayacaktır.

Bağkur borç sildirme işlemini kimler yapabilir?

Bilindiği gibi Bağkur borç yapılandırma ya da diğer bir adıyla Bağkur borç sildirme Resmi Gazete’de yayınlandıktan sonra resmen yürürlüğe girmiş oldu. Yukarıda da belirttiğimiz gibi herkes Bağkur borç sildirme yani Bağkur affı işlemini yapamamaktadır. Bu işlemi belirli kişiler yaptırabilir. Bağkur borç sildirme hakkına sahip olan kişileri şöyle sıralayabiliriz:

-12 aydan daha fazla prim borcuna sahip olan Bağkurlular.
-Sanatkarlar.
-Esnaflar.
-Tarım Bağkurlu olan kişiler.
-Önceden Bağkur prim borcu yapılandırması yapmış olanlar.
-Yapılandırma iptali yapmış olan Bağkur’lular Bağkur borç sildirme işleminden faydalanabilir.
-Bağkur borç sildirmeye başvurmak için bulunduğunuz yerdeki kurumlara dilekçe ile talep başvurusunda bulunmalısınız. Bundan sonra incelemeler sonucunda yapılandırma işleminiz sonuçlanacaktır.

Bağkur borç sildirme kapsamında bütün borçlarınız silinmez. Burada silinen kısım borcun üzerine eklenmiş olan gecikme faizidir. Devlet, daha önceden var olan borçları silmez, bu durumda kişiler bunu yanlış maksatla kullanabilir. Bunun yerine, borçtan dolayı oluşmuş olan faizler silinmektedir. Böylece Bağkur'luların ödeyeceği borç oranında azalma olacaktır. Bağkur borç sildirme sonucunda oluşan plana sadık kalmanız gerekmektedir. Aksi takdirde, ödeme yapmadığınız zaman bu ihlal durumlarından sayılır ve borç sildirmeniz iptal edilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

Yasemin Doğan En beğenilen yorum
2010 yılına ait 15 aylık bakur borcum çıktı hiçbir bilgilendirme almadım napabilirim yapılandırma şansım varmı?
oğuz demirkan
2005 yılından 6 ay 20 gün bağkur borcum var sildirebilirmiyim ?
muhasebeci
bu ayın sonuna dek dilekçe ile başvurun