için kaldı

Bağ Kur prim borcu affı ne zaman çıkacak? Bağ Kur prim borcu yapılandırma 2018

Bağ Kur prim borcu olanlar affın ne zaman çıkacağını ve yapılandırmanın ne zaman yapılacağını araştırmaya başladı.

Bağ Kur prim borcu affı ne zaman çıkacak? Bağ Kur prim borcu yapılandırma 2018
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
23 Mayıs 2018 Çarşamba 15:15

Gelen haberlere göre Bağ Kur prim borcu olanlar aftan faydalanarak erken emekli olabilecek. Vergi ve prim borcu borçlarının yapılandırılmasına yönelik yeni yasa kapsamında prim borcundan dolayı emekli olamayan ancak sigortalılık sürelerini dolduran Bağ Kur’lulara af imkanı geliyor. Sigorta sürelerini donduran Bağ Kur’lular yeniden canlandırdıklarında erken emeklilik hakkına sahip olacak.

Bağ Kur prim borcu affı ne zaman çıkacak?

Geçmiş yıllarda çıkarılan af yasaları ile Bağ Kur’luların prim borçları silindi. En son, 2015’te, gerekli prim-gün sayısını doldurmasına rağmen geçmişteki borcundan dolayı emekli olamayan bir milyonun üzerinde Bağ Kurlu için düzenleme yapıldı. Buna göre borcu olanlara eski borçlarını dondurma, geçmişteki düzenlemelerle borçları ve sigortalılık sürelerini donduranlara da borçlarını ödeyerek bu süreleri emekliliğe saydırma hakkı tanındı. Meclis’ten geçen ve Cumhurbaşkanı’nın da onayladığı yeni kanun ise hem prim borcu olan Bağ Kur’lulara bu borçlarını yapılandırma imkanı tanıyor hem de geçmişte sigorta sürelerini donduranlara yeni bir fırsat daha veriyor. 31 Mayıs 2018 itibariyle prim borcu bulunanlar önceki sürelere ilişkin prim borçlarını temmuz sonuna kadar ödememeleri ya da yapılandırmamaları halinde sigortalılıkları durdurulacak. Durdurulan süreler sigortalılık süresinden sayılmayacak.

Eğer 31 Mayıs 2018 tarihi itibariyle son ödeme vadesi geçmiş Bağ Kur prim borcunuz varsa ve torba yasanın resmi gazetede yayımlanma tarihi olan 18 Mayıs 2018 tarihinden itibaren iki ay içerisinde Bağ Kur prim borcunuzu yapılandırmaz ya da ödemez iseniz 31 Mayıs 2018 tarihi öncesindeki tüm Bağ Kur prim borcunuz silinecek ve borçlu olduğunuz sürelere ilişkin Bağ Kur hizmetleriniz de askıya alınacak yani dondurulacak. Eğer vergi, oda gibi kayıtlarınız devam ediyorsa Bağ Kur 1 Haziran 2018 tarihi itibariyle yeniden başlatılacak. Yani özetle Bağ Kur’da temiz ve borçsuz bir sayfa açılmış olacak. Borcun silinmesi demek hizmetin kalacağı anlamına gelmiyor. Prim borçları silindiğinde hizmet de silinecek.

-31 Mayıs 2018 tarihinden önceki dönemde Bağ Kura hiç prim ödemesi yapmadıysanız Bağ Kur tescil tarihi itibariyle dondurulup kaydınız devam ediyorsa 1 Haziran 2018 tarihi itibariyle yeniden başlatılacak.

-31 Mayıs 2018 tarihinden önceki dönemde prim ödemeniz varsa prim ödemenizin yettiği ay sonu itibariyle Bağ Kur durdurulacak ve 1 Haziran 2018 tarihinden itibaren yeniden başlatılacak.

Bağ Kur prim borcu yapılandırma 2018

Önceki yapılandırmalar nedeniyle prim borcu olup da sigortalılık süreleri durdurulmuş olan ve sigortalılıklarını yeniden canlandırmayan (ihya etmeyen) Bağ Kur’lular, önümüzdeki iki ay içinde, temmuz ayının sonuna kadar, SGK’ya müracaat ederek durdurulan sigortalılık süreleri için ödeyecekleri prim tutarını hesaplatıp, yeniden yapılandırabilecek. Bu haktan yararlanacak olanların sigortalılık süreleri de durdurulmamış gibi değerlendirilecek. Hesaplanan borcun tamamının ilk taksit süresi içinde ödenmesi durumunda durdurulan süreler, sigortalılık süresinden sayılacak. Yani, sigortalılık süresi durdurulmamış sayılacak. Eğer borç, süresinde ödenmezse, ihya işlemi geçerli sayılmayacak.

Bağ Kur prim borçları silinecek mi?

Bağ Kur prim borcu yapılandırma ve prim borçlarının silinmesi kapsamında yeni yasaya göre gecikme zammı, gecikme faizi alınmayacak; Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE) değişim oranına göre borç yeniden hesaplanacak. Buradan da anlaşılacağı üzere borç miktarı ciddi oranda azalacak. Borç, istenirse taksitlendirilebilecek. Taksitlendirmede ise 6 aydan 18 aya kadar taksit imkanı tanınıyor; ayrıca isteyen, ikişer aylık dönemler halinde 18 eşit taksite, yani 36 aya kadar ödeme yapabilecek. Borcunu peşin ödeyen Bağ Kur’luya ise özel bazı istisnalar tanınıyor. Örneğin, ilk 2 taksit ödeme süresi içinde borcunun tamamını peşin ödeyenlerden, Yİ-ÜFE üzerinden hesaplanan faizin yüzde 90’nı silinecek. Borcun tamamı 2 taksitte ödenirse de Yİ-ÜFE tutarı üzerinden yüzde 50 indirim yapılacak. Borçlar taksitlendirilecek olursa hesaplanan borç tutarı, tercih edilen taksit sayısına göre belirlenen katsayılara göre artırılmış olarak ödenecek.

Bağ Kur’lular aftan nasıl yararlanacak?

-Bağ Kur’lular ödemedikleri prim borçlarını yeniden yapılandırabilecek.

-Yapılandırılan prim borçları düşük orandan yeniden hesaplanacak.

-Durdurulan sigortalılık süreleri yeniden canlandırılacak ve sigortalılık süresinden sayılacak. Böylece prim gün sayısını tamamlayıp erken emekli olma imkanına sahip olacak.

- Prim borçları peşin ya da 6 aydan 36 aya kadar taksitle ödenebilecek.

- Haktan yararlanmak isteyen Bağ Kur’lular, borçlarını 2 ay içinde yapılandırmak ve üçüncü aydan itibaren de ödemelerine başlamaları gerekiyor.

- 31 Mayıs 2018 itibariyle prim borcu bulunanlar önceki sürelere ilişkin prim borçlarını temmuz sonuna kadar ödememeleri ya da yapılandırmamaları halinde sigortalılıkları durdurulacak. Durdurulan süreler sigortalılık süresinden sayılmayacak.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

Erdoğan ergezer En beğenilen yorum
1997.2008.yılları.vergi mükellefiydim. Bağkura hiç ödeme yapmadım. Bağkur açılışını yapmadım. Şuan ssklı olarak çalışıyorum. 5.yıl prime ihtiyacım var. Bağkura geriye dönük borçlanabilirmiyim.