için kaldı

Akbank’taki krizin perde arkası

Akbank’ın 43 saat sürede bankacılık hizmetlerini rafa kaldıran ve mağdur ettiği müşterilerine doyurucu bir açıklama getiremediği ‘sistem sorunu’nun perde arkasına ulaşıldı

Akbank’taki krizin perde arkası
Son Güncelleme: 8 Temmuz 2021 Perşembe 12:46
8 Temmuz 2021 Perşembe 12:42

Akbank’ın dünya bankacılık tarihinde eşine rastlanmayan ve 43 saat sonra çözülebilen ‘sistem sorunu’ bankanın yazılımının pamuk ipliğine bağlı olduğunu ortaya çıkardı. Habertürk’ün edindiği bilgilere göre Akbank’ta 5 Temmuz Pazartesi’yi 6 Temmuz Salı gününe bağlayan gece ana bilgisayarda bir yazılım güncellemesi yapılmak istendi.

Finans kuruluşları başta olmak üzere büyük kurumsal şirketlerce kullanılan ve IBM tarafından geliştirilen veritabanı yönetim yazılımı DB2’nin yükseltilmesi işlemi sırasında sistem çöktü.

YAZILIM GÜNCELLEMESİ İLE BAŞLADI

Yazılım güncellemesi sırasında başlayan bu sorunun ardından, yapılan son yükseltme işlemi geri alınmaya çalışıldı. Ancak bu defa de ana bilgisayara erişimde kesintiler yaşanmaya başladı ve veritabanı kilitlendi. Diğer bir ifadeyle yazılım güncellemesi esnasında yaşanan sorun, domino etkisi yaratarak, şubelerin yanısıra ATM, POS, mobil ve internet bankacılığındaki işlemleri yapılamaz hale getirdi ve müşterilerin dünden bu yana süren mağduriyeti başladı.

Ayrıca müşteri bilgileri, işlem kayıtları gibi kritik dataların bulunduğu sistemin yedeğinin işletilmesinde de sorun yaşandı. Akbank’ın bilgi işlem yetkilileri, IBM ve partnerleri bu sorunun da çözümünü üretebilmiş değil. Bu noktada Akbank, kritik bir desteği de geri çevirmiş. Edinilen bilgiye göre sorunu çözemeyen bankaya bir teknoloji şirketi tarafından destek teklif edildi ancak banka yetkilileri “Şimdilik gerek yok” yanıtını verdi.

FELAKET SENARYOSUNA HAZIR DEĞİL

Yaşanan sorun, bankanın “felaket senaryosu”na da hazırlıksız olduğunu ortaya koydu. 2003’te bombalı saldırıda dahi HSBC’nin sisteminin çökmemesi göz önünde bulundurulduğunda bankanın herhangi bir siber ya da fiziki saldırı olmadan bu kadar uzun süre hizmet verememesi soru işaretlerini doğurdu.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar