2018 taşeron kadro maaşı ne kadar olacak?

2018 taşeron işçilerin kadroya geçiş sürecinden sonra en çok merak edilen konular arasında taşeron kadro maaşlarının ne kadar olacağı.

2018 taşeron kadro maaşı ne kadar olacak?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:51
31 Mart 2018 Cumartesi 09:32

Taşeron kadro olarak çalışan işçiler yapılan değişiklikle birlikte kadroya alınmaya başladı. Taşeron kadro çalışanları 2 Nisan 2018 tarihi ile birlikte kadroya geçmiş olacaklar. Peki ya taşeron kadro işçilerinin maaşlarında değişiklik olacak mı? Hangi sosyal haklara sahip olacak? Tüm merak ettikleriniz haberimizde..

Taşeron işçilerin kadro işlemleri devam ederken kadroya geçecek olan işçiler en çok maaşlarında herhangi bir iyileştirme olup olmayacağını merak ediyor. Kadro için başvurularını gerçekleştiren taşeron işçileri birer birer sınava giriyorlar. Pek çok kurum sınavını tamamlamış hatta sonuçlarını ilan etmiş durumda. Taşerona kadroya geçiş için verilen son tarihe az bir zaman kaldı. 2 Nisan itibariyle kadrolu olacak olan taşeron işçileri kadroya geçiş sonrasında ilk maaşlarını ne zaman alacaklarını merak ediyorlar. Peki, taşeron işçiler kadroya geçtikten sonra maaşları ne kadar olacak? Hangi işçi kaç TL maaş alacak? Kanuna göre kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde çalışanların maaşları ne zaman ve ne kadar ödenir?

Yıllarıdır süren sancılı süreç sonunda kadro talepleri gerçekleşen taşeron işçiler sonunda kadroya alınarak 4/D statüsüne kavuştu. Yeni statülerine sınav sonucuna göre geçecek olan taşeron işçilerin yeni statüdeki haklarıda belli olmaya başladı. Taşeron işçilerin yıllardır süren hasreti sona erdi. Son verilere göre 450 bin taşeron işçi 4/D statüsüne geçiş yapacak. Yeni statüde yeni haklara kavuşacak olan eski taşeron işçilerin kazanımları ve kayıplarını inceleyebilirsiniz. Taşeron işçilerin kadroya alımları son sürat devam ederken kadroya geçişi tamamlanan işçilerin kazanımları ve kayıpları merak ediliyor.

Taşeron işçilere zam yapılacak mı?

Bugün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu'ndan taşeron işçilerin maaşlarına ilişkin bir son dakika açıklaması geldi. Bakan Sarıeroğlu, taşeron işçilerin maaşlarında yüzde 10 zam yapılacağını açıkladı. Bakan Sarıeroğlu taşeron işçilerin izin süreleriyle ilgili olarak da, "İzin sürelerinde de bir düzenleme gerçekleştireceğiz" açıklamasını yaptı.Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıerğlu'nun taşeron işçilerin kadroya geçtikten sonra alacakları promosyon hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Taşeron işçilerine müjdeyi veren Bakan, taşerondan kadroya geçenler geçmişte aldıkları maaşın 1.5 katını promosyon alacaklarını duyurdu.

Taşeron kadro maaşı ne kadar olacak?

Taşeron işçilerin kadro sürecine dair yapılan geçmiş açıklamalara göre kadroya geçen işçiler aynı hakları ile geçiş yapacaklardı. Bu nedenle kadrolu olan işçinin maaşında anormal bir artış beklenmediği söylendi. Kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsüne geçecek olan taşeron işçinin mevcut ücretlendirmesinin devam etmesi bekleniyor. Bunun yanında daha önceden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu tarafından yapılan açıklamaya göre kadroya geçen taşeron işçiye 52 günlük ikramiye verilecek.

Kadroya geçen taşeron kadro çalışanlarının maaşları ne zaman ödenecek?

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışan memur ve işçilerin maaşları “Devlet Memurları ile Diğer Kamu Görevlilerinin Aylıklarının Ödenme Zamanının Değiştirilmesine Dair Kanun Hükmünde Kararneme” de yer alan hususlara göre ödenmektedir. Bu durumda kamu kurumunda işçi statüsüne geçiş yapacak olan taşeron işçinin maaşı da aynı usule göre verilecek.

Kamu Kurum ve Kuruluşlarında İşçi Statüsünde Çalışanların Ücretlerinin Ödenme Zamanı;

289 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 4 üncü maddesinde “kamu kurum ve kuruluşlarında işçi statüsünde çalışanların aylık ücretlerinin ödenmesinde de yukarıdaki hükümler dairesinde işlem yapılır” denilmektedir. Bu nedenle, “ay başı” ve “ay” kavramı konusunda tebliğin yukarıdaki bölümünde yapılan açıklamalar, kamu kesiminde çalışan işçiler için de geçerli bulunmaktadır. Ancak, işçiler Devlet memuru ve diğer kamu görevlilerinin aksine, ücretlerini çalıştıktan sonra ay sonlarında aldıklarından yeni uygulamaya göre kamu kesiminde çalışan işçiler ücretlerini ay sonu olan her ayın 14’ünde alacaklardır.” hükmü yer almaktadır.

İlgili hükümlerin birlikte değerlendirilmesi neticesinde kamu kurum ve kuruluşlarında kadroya geçen taşeron işçilerin ilk maaşları 14 nisan tarihine kadar çalışmış oldukları sürelere göre ödenmesi gerekmektedir. Buna göre taşeron işçiler taşeron firmalarda çalışmış oldukları mart ayına ilişkin maaşlarını aldıktan sonra 14 Nisan tarihinde de nisan ayında çalışmış oldukları döneme ilişkin maaşlarını alacaklardır.15 Nisan-14 Mayıs Dönemine ilişkin maaşlar ise mayısın 14 inde ödenecektir. Yönetmelik hükümlerine göre her ayın 14 ünde ödenmesi gereken maaşları bazı kurumlar ayın 15 inde bazı kamu kurum ve kuruluşlarında ise işçi maaşları ayın 1. gününde ödenmektedir.

Taşeron işçiler ne zaman kadrolu olacak?

11 Ocak'a kadar istihdam edilecekleri kurumlara başvuruda bulunan taşeron işçiler için kadro sürecinin 90 günde sona ereceği taahhüt edildi. Sonrasında başvuru kabul listeleri ve sınav süreci geldi. Tüm bunların ardından ise güvenlik soruşturması ve arşiv araştırmasının da ardından 2 Nisan kadro için son tarih olarak belirlenmişti. Kamuda çalışan tüm işçiler kadroya alınırken emekli olan taşeronlara kadro hakkı tanınmadı. Kadro için herhangi bir yaş ve eğitim şartı da aranmadı. Sınavın uygulanmasının ardından sınav kuruluna itiraz 23-26 Mart, itiraz incelemesi ve kesin listenin ilanını ise 27-31 Mart tarihlerinde yapıldı. 4 Aralık tarihinden evvel taşeron işçisi olarak işe başlayan herkes 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre 2 Nisan'da artık kadrolu olacaklar.

7 soruda taşeron kadro hakkında merak edilenler

1-) Tüm taşeron işçileri mi kadroya alınacak?

Sadece kamuda çalışan işçiler kadroya alınacak, özel sektörde çalışanları kapsamıyor.

2-) Tüm kamuda çalışanlar haktan yararlanacak mı?

Genel merkezi bütçe kapsamındaki tüm kamu kurum ve kuruluşları ile özel bütçeli idareler, denetleme ve düzenleme kuruluşlarında çalışan 450 bin çalışan yararlanacak. Ayrıca mahalli idareler, yerel yönetimler, il özel idareleri ve mahalli idarelerin birliklerinde çalışan 400 bin işçi de kadroya alınacak.

3-) Kadroya geçerken yaş şartı aranacak mı?

Hayır, şartı aranmadan kadroya alınacak.

4-) Eğitim şartı aranacak mı?

Hayır, eğitim şartı da aranmayacak.

5-) Kadro geçiş için aranan belli bir şart var mı?

Kadro imkanından, 4 Aralık 2017 tarihi itibariyle çalışan işçiler yararlanacak ve bu tarihte SGK’ya verilmiş iş bildirgesi, aylık prim belgesi gibi belgelere bakılacak.

6-) Devlet memuru mu olunacak?

Hayır, çalışanların hepsi 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’na göre kadrolu işçi olarak kadroya geçiş yapacak.

7-) Emekli olarak çalışan taşeronlar ne olacak?

Kadroya alınmayacaklar.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar