2018 emlakçı komisyonu ne kadar? Komisyon oranları düştü

Gayrimenkul alım satımlarında alınan mülk bedelinin yanında bir de emlakçı komisyon gideri yer alıyor. Ödenen emlak komisyonu düşürüldü. Peki ya 2018 emlakçı komisyonu ne kadar oldu?

2018 emlakçı komisyonu ne kadar? Komisyon oranları düştü
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
5 Haziran 2018 Salı 15:23

Emlakçı komisyonu, herhangi bir gayrimenkul alım satım işlerinde emlakçı ile çalışıldığı zaman ödenmesi zorunlu olan masraflar arasındadır. Emlakçı komisyonu için ödenmesi gereken tutar gayrimenkulün satış bedeli ve emlakçı komisyon oranları göz önüne alınarak belirlenir. Peki ya 2018 emlakçı komisyonu ne kadar? Komisyon oranları ne kadar düştü?

2018 Emlakçı komisyonu ne kadar? Komisyon oranları düştü

Hem alıcı hem de satıcı tarafından ayrı ayrı ödemesi gereken emlakçı komisyon oranlarına yüzde 4 sınırı getirildi. Komisyon oranlarının düşmesiyle birlikte bundan sonra ev alıp satarken daha az emlakçı komisyon bedeli ödenecek. Kiralama işlemlerinde ise hizmet bedeli, kira bedelinin KDV hariç bir aylık tutarından fazla olamayacak. Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca hazırlanan "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Komisyon bedellerine sınır getirilmesinin ardında yönetmelikle taşınmazla ilgili danışmanlık hizmeti veren gerçek veya tüzel kişilerle esnaf ve sanatkarların mesleki faaliyetleri, bunlara yetki belgesi verilmesi, taşınmaz ticaretiyle iştigal eden işletmelerde aranan şartlar belirlendi. Buna göre, taşınmaz ticaretini, işletmesi adına yetki belgesi alan tacirler ile esnaf ve sanatkarlar yapabilecek. İşletmeye yetki belgesi verilebilmesi için yetkilinin, en az lise mezunu, iflas etmemiş, konkordato ilan etmemiş olması gerekecek. Emlak danışmanlığı yapmak için mesleki yeterlilik belgesine sahip olma şartı da getirildi.

Emlak komisyonu nasıl hesaplanır?

Emlak komisyonunun gayrimenkulün satış bedeli üzerinden yüzde 4 oranında hesaplandığını belirtmiştik. Bu hesaplamaya örnek vermek gerekirse;

Satın alacağınız gayrimenkulün satış bedelinin 250 bin TL olduğunu farz edelim. Emlakçı komisyonu için 250 bin TL'nin yüzde 4'ünü bulmanız gerekecek.

250 / 100 = 2,5

2,5 * 4 = 10 bin TL

Emlakçı komisyon sözleşmesi nedir?

Bir gayrimenkul alım satımında emlakçıya başvurulduğu zaman emlakçı komisyon sözleşmesi yapılması gereklidir. Emlakçılar sadece satış işlemlerinde ve kirama işlerinde yer gösterme karşılığında komisyon talep edemez. Sözleşmede gayrimenkulün değeri, ödenecek komisyon tutarı ve diğer işlemler hakkında bilgiler yer alır. Emlakçı komisyon sözleşmesiyle birlikte alıcıya ve satıcıya farklı yükümlülükler düşer.

Emlakçı komisyon tutarı ödemezse ne olur?

Alıcı ve satışı arasında yapılan sözleşme kapsamında belirlenen komisyon tutarı ödenmek durumundadır. Yapılan emlakçı komisyon sözleşmesi alıcı ve satıcı arasında bir borcun oluşmasına neden olur. Taraflar borç yükümlülüğünü verilen süre içerisinde yerine getirmediği durumda ise icra takibi sözleşme kapsamında başlatılabilir.

Emlakçı kime denir?

Taşınmaz malların alım satım süreciyle profesyonel bir şekilde yürüten kişilere emlakçı denir. Emlakçı diğer adıyla gayrimenkul danışmanı alıcı ve satıcı arasında süreci başlatır. 2018 yılından bu yana emlakçılık sektörüne “tellallık” denilmektedir. Emlakçı ile çalışmak istediğinizde karşılıklı haklarınızı savunacak şekilde çalışacağınızdan emin olmanız çok önemlidir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar