Taşımalı eğitim nedir? Taşımalı eğitim sorunları neler?

Türkiye'de 1997 yılından bu yana uygulamaya konulan taşımalı eğitim nedir? Taşımalı eğitim sorunları neler?

Taşımalı eğitim nedir? Taşımalı eğitim sorunları neler?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
16 Nisan 2018 Pazartesi 09:02

Ülkemizde 1997 yılından bu yana 8 yıllık eğitimin mecburi olmasıyla birlikte taşımalı eğitim sistemi yaygınlaşmaya başladı. Peki ya taşımalı eğitim tam olarak nedir? Hangi sorunlara neden olur? Taşımalı eğitim sistemiyle ilgili detaylar haberimizde.

Taşımalı Eğitim Nedir?

Taşımalı eğitim, nüfuzu az ve dağınık olan köy ve benzeri küçük yerleşim birimlerinde, zorunlu öğrenim kapsamındaki ilköğretim öğrencilerin ilçe, il gibi daha büyük yerleşim birimlerindeki merkez ilköğretim okullarına günübirlik olmak üzere taşınması ile yapılan eğitime denir.

Taşımalı eğitim ülkemizde 1997 yılında 8 yıllık kesintisiz ve zorunlu eğitimin uygulanmaya başlanmasıyla yaygınlık kazanmış bir uygulamadır. İlk aşamada yalnızca 1. sınıf ile 8. sınıf arasındaki ilköğretim öğrencilerini kapsayan uygulama, "4+4+4" diye de anılan 12 yıllık zorunlu eğitime geçilmesiyle liselerdeki öğrencileri de sisteme dahil etmiştir. Türkiye gibi düzensiz bir nüfus yapısı ve öngörülemez nüfus hareketleri olan bir ülke, bu uygulamayı daha da hayati hale getirmiştir.

Taşımalı Eğitimin Sebepleri Nelerdir?

Taşımalı eğitimin uygulanmasının sebepleri arasında;

-Bölgede bulunan öğrenci sayısının azlığı,
-Bölgede bulunan okul sayısının azlığı,
-Bölgede bulunan öğretmen sayısının azlığı,
-Birleştirilmiş sınıf olan okul sayısının azaltılması gibi etkenler başroldedir.

Taşıması yapılacak yerleşim biriminin hangi okula taşınacağı ve öğrencilerin kullanacağı araçlar, izleyecekleri güzergah ve saatler belirlenir. Taşıma işini yapacak olan servisler yönetmeliklere uygun olarak ihalelerle belirlenir. Taşımalı eğitimi verecek olan okullarda taşımalı öğrenciler ile diğer öğrencilerin birlikte, ayrım yapılmadan eğitim-öğretimden yararlanması sağlanır. Sınıflar ve şubeler buna göre dengeli bir şekilde düzenlenir. Derslerde verilen ödevler, görevler, sosyal faaliyetler taşımalı öğrencilerin de katılabileceği, yapabileceği, ulaşabileceği şekilde planlanır. Taşımalı öğrencilerin öğle yemekleri Milli Eğitim Bakanlığı’nca karşılanır. Okullarda öğrencilere uygun yemek verebilecek yemekhaneler ayarlanır. Yemek verecek şirketler yönetmeliklere uygun olarak ihaleyle belirlenir.

Taşımalı Eğitim Sorunları Neler?

-Servis şoförlerinin yetersiz eğitimde olabilmeleri, bununla birlikte olumsuz davranışlar sergileyebilmeleri (yüksek sesli müzik, sigara içmek vb.)
-Servislere öğrenci harici yolcu bindirilebilinmesi,
-Servislerin ısıtma, güvenlik, konfor vb. altyapısal bir çok eksikliklerinin olması,
Öğrencilerin servis aracında yeteri kadar kontrol edilemiyor olmaları, yani emniyet kemerlerini yolculuk esnasında çıkarabilmeleri ya da hiç takmamaları, camdan sarkmaları, ayakta yolculuk yapmaları vs.
-Taşımalı öğrenciler için verilen öğle yemeklerinin yeterli, doyurucu ve sağlıklı olmamaları, hatta bazı okullarda öğle yemeği verilmemesi/verilememesi,
-Yolların çok bozuk olduğu düzergahlarda/bölgelerde öğrencilerin büyük sıkıntılar yaşayabilmeleri,
-Taşımalı eğitimden yararlanan ailelerin okula olan mesafelerinden dolayı veli toplantılarına düzenli katılamıyor olmaları, öğretme-veli arasındaki kopuk iletişim,
-Esasen taşımalı eğitim haricindeki öğrencilerle eşit şartlarda eğitim-öğretim görmeleri gereken taşımalı öğrencilerin gerçekte okul dışı aktivitelere katılmakta zorlanmaları ve bu sebepten dolayı da okula ve arkadaşlarına alışma sorunları yaşayabilmeleri,
-Ülkemizin bazı bölgelerinde okulların ev ile çok uzak mesafede bulunmasından dolayı bazı aileleleri özellikle de kız çocuklarını okula vermemeleri sayılabilir.

Taşımalı Eğitime Tatil Ne Demek?

Son günlerde kar, aşırı yağış gibi çeşitli sebeplerden dolayı haberlerde ve çeşitli basın yayın organlarında taşımalı eğitime tatil diye bir tabirle karşı karşıya kalıyoruz. Bu taşımalı eğitiminin sağlanması adına uygun koşulların bulunmadığı bu sebepten dolayı taşımalı eğitimin ara verildiği anlamına gelmektedir. Yani taşımalı eğitim sistemi ile diğer ilçelerde veya yerleşim yerlerinde okula giden öğrenciler bu süre zarfında, doğa olayları gibi çeşitli sebeplerden dolayı eğitimlerine ara verilmiştir. Bu süreçte öğrencilerin okula gitme zorunluluğu yoktur.

MEB Taşımalı Eğitim Yönetmeliğine BURADAN Ulaşabilirsiniz.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar