Sözleşmeli öğretmenlik nedir? Sözleşmeli öğretmenlik süresi ne kadar?

Son yıllarda öğretmenlerin sözleşmeli öğretmenlik sistemi altında alınmasından sonra sözleşmeli öğretmenlik yapanların sayısı bir hayli arttı. Peki ya sözleşmeli öğretmenlik nedir? Sözleşmeli öğretmenlik süresi nedir?

Sözleşmeli öğretmenlik nedir? Sözleşmeli öğretmenlik süresi ne kadar?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
23 Ekim 2018 Salı 08:00

Milli Eğitim Bakanlığı(MEB) tarafından getirilen sözleşmeli öğretmenlik sisteminin detayları merak ediliyor. Peki ya sözleşmeli öğretmenlik nedir, süresi ne kadardır? Detaylar haberimizde.

Sözleşmeli öğretmenlik nedir?

Sözleşmeli öğretmen, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından getirilmiş bir sistemdir. Devlet kadrolarının kontrol altına alınmaya çalışılması ve sürekli olarak öğretmenleri dinamik ve yenilikçi tutmaya çalışan sistemdir. Sözleşmeli öğretmen olarak görev alan kişiler görev süresince öğretmen performans puanı için sürekli olarak çalışmakta ve kendini geliştirmeye çalışmak zorundadır. Bu şekilde düşünce yapısı nedeniyle oldukça iyi bir sistem gibi görülmektedir. Öğretmenlerin kendini tekrarlamasını ve oldukları yerde saymasını engelleyen sürekli olarak kendini geliştiren öğretmenler yetiştirilmesi amaçlanmıştır.

Sözleşmeli öğretmenlik süresi ne kadar?

4 artı 2 olmak üzere toplam 6 yıl olan sözleşme süresini 3 artı 1 toplam 4 yıla indirilmesi için çalışmalara başlandı.

Sözleşmeli öğretmenlik başvurusu nasıl yapılır?

Sözleşmeli öğretmenlik alımı için başvurular bugün itibariyle alınmaya başladı. MEB'e bağlı rgün ve yaygın eğitim kurumlarının toplam 20 bin öğretmen ihtiyacını karşılamak için gerçekleştirilen başvuruların nasıl yapılacağı adaylar tarafından merakla araştırılıyor. Sözleşmeli öğretmenlik için başvurular http://mebbis.meb.gov.tr ve http://ikgm.meb.gov.tr adreslerinden alınacak. Adaylar, belirlenen sınav merkezlerinden en fazl beş tercih yapabilecek. Tercih ettiği sınav merkezlerinden birine yerleştirilemeyenler, söz konusu sınav merkezleri arasından Bakanlıkça belirlenecek sınav merkezinde sözlü sınava alınacak. 

Sözleşmeli öğretmenlik için sözlü Sınavdan kaç almak gerekir?

Sözlü sınavda adaylar, bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, iletişim becerileri, öz güven ve ikna kabiliyeti, bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı, topluluk önünde temsil yeteneği ve eğitimcilik nitelikleri yönüyle değerlendirilecek. Sözlü sınav sonucunda 60 ve üzerinde puan alanlar başarılı sayılarak sözleşmeli öğretmenliğe atanmak üzere tercih yapma hakkını elde edecek. Sözlü sınavda 60 ve üzerinde puan alan adaylar, en fazla 20 eğitim kurumu için elektronik ortamda tercihte bulunabilecek.

Sözleşmeli öğretmenler ne iş yapar?

Sözleşmeli öğretmenler, kadrolu öğretmenlerin yaptığı gibi;

-Milli Eğitim Bakanlığına bağlı okullarda çalışırlar,
-Kadrolu öğretmenler hangi yetkilere sahipse, sözleşmeli öğretmenler de aynı yetkilere sahiptirler,,
-Yetkili oldukları dersi anlatıp öğrencilerin öğrenme düzeylerini ölçecek sınavlar yaparlar.

Sözleşmeli öğretmenlik alımları nasıl yapılır?

Sözleşmeli öğretmenlik için de aynen kadrolu öğretmenlik gibi bir atanma süreci yaşanır. Yine aynı şekilde KPSS puan üstünlüğüne göre, MEB’in belirlediği kontenjanlara atamalar yapılır. Ancak TBMM Milli Eğitim Komisyonunda geçen ilgili maddeye göre, KPSS puanının yanı sıra sözleşmeli öğretmen atamalarında sözlü mülakatta yapılacak. 

Sözleşmeli öğretmenlik için KPSS ve formasyon şart mıdır?

Evet. Sözleşmeli öğretmenler de kadrolu öğretmenlerin atanma şartlarına tabidirler. Bu nedenle formasyon ve KPSS puanı şarttır. Sözleşmeli öğretmenlik için alım yapılacak kontenjanların belirlenmesinden sonra kontenjanın 3 katı kadar aday sözlü mülakata alınacak. Sözlü mülakat sonrasında oluşacak puan sıralamasına göre sözleşmeli öğretmenlik ataması yapılacak.

Kadrolu öğretmen ile sözleşmeli öğretmen Arasındaki farklar nelerdir?

Sözleşmeli öğretmenlerde, kadrolu öğretmenlerin sahip olduğu bazı özlük hakları yoktur. Sözleşmeli öğretmenlerin tayin isteme ve atanma yeri gibi seçme şansları bulunmamaktadır; bu sebeple kadro almalarında bölge ile alakalı olarak gecikmeler yaşanabilmektedir. Sözleşmeli öğretmenlerden SSK kesintisi yapılmaktadır, sözleşmeli öğretmenler kadrolu öğretmenlere göre daha az maaş almaktadırlar ve kadroluların aksine maaşlarında sözleşmeli olarak görev yaptıkları süreç içinde görev yaptıkları okullardan tahsil ederler. Bu durum zaman zaman maaş gecikmeleri yaşamalarına da neden olabilmektedir.

Sözleşmeli öğretmenler yönetici, müdür ve müfettiş olmaları ile ilgili herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Bu sebeple bu mevkilere gelememektedirler. Sözleşmeli öğretmenlerin sözleşmeleri her yıl yenilenmektedir. Sözleşmeli öğretmenlikler de herhangi bir kıdem tazminatı ve kademe ilerlemesi bulunmamaktadır. 10 yıllık sözleşmeli öğretmen ile 1 yıllık sözleşmeli öğretmen aynı haklara ve mevkiye sahiptir. 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar