Sınavsız İlitam nedir? Sınavsız İlitam hakkı kimleri kapsıyor?

Sınavsız İlitam hakkı 24 Haziran seçimleri öncesinde TBMM’de geçici bir madde ile karara bağlandı. Peki ya Sınavsız İlitam nedir? Sınavsız İlitam hakkı kimleri kapsıyor?

Sınavsız İlitam nedir? Sınavsız İlitam hakkı kimleri kapsıyor?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
25 Mayıs 2018 Cuma 15:42

Geçtiğimiz yıllara yoğun taleplere rağmen bir türlü verilmeyen Sınavsız İlitam hakkı 2018 yılı ile birlikte hareketlilik kazandı. Sınavsız İlitam hakkı, 24 Haziran seçimleri öncesi TBMM’de geçici bir madde ile karara bağlandı. Şimdi birlikte Sınavsız İlitam’ın ne olduğuna ve kimleri kapsadığına göz atalım.

Sınavsız İlitam Nedir?

İlitam, Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi ve Uzaktan Eğitim Merkezi işbirliği ile açılan, ilahiyat lisans programlarının üçüncü ve dördüncü sınıflarındaki dersleri içeren, iki yıllık bir lisans tamamlama programıdır. Bir uzaktan eğitim programı olan İlitam'a 2005-2006 öğretim yılı güz döneminde 500 öğrenci kabul edilerek öğretime başladı. İlitam öğrencileri takip ettikleri uzaktan eğitim dersleri yanı sıra, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Erzurum, Sivas, Adana, Samsun, Isparta illerindeki ilahiyat fakültelerinde, yüz yüze danışmanlık hizmeti de alabiliyorlar.

İlitam uzaktan eğitim programı toplam 4 yarıyıldan oluşmaktadır ve programda Kuran Okuma ve Tecvid, Arapça, Tefsir, Hadis, İslam Hukuku, Kelam, İslam Mezhepleri Tarihi, Tasavvuf, Din Eğitimi, Dini Danışma ve Rehberlik, İslam Felsefesi Tarihi, İslam Ahlak Felsefesi, Dinler Tarihi, Din Psikolojisi, Din Sosyolojisi, Mantık, İlkçağ Felsefesi Tarihi, Yeniçağ Felsefesi, Din Felsefesi, İslam Tarihi ve Türk İslam Edebiyatı gibi dersler yer almaktadır. 

Sınavsız İlitam’a Geçişler Nasıl Olacak?

Sınavsız İlitam önce bakanlar kurulundan ve ardından TBMM'de kabul edildi. Şimdi merak edilen Sınavsız İlitam geçişi nasıl gerçekleşecek?

TBMM’de kabul edilen Sınavsız İlitam geçici maddesi;

 “Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ilahiyat Önlisans programından mezun olanlara ilahiyat fakültesi ve aynı programı uygulayan fakültelerde, eşdeğer alanlarda lisans tamamlama eğitimi yaptırılır. Bu eğitimin usul ve esasları ile her yıl tahsis edilecek kontenjanlar Yükseköğretim Kurulu tarafından belirlenir.”

Sınavsız İlitam Ne İşe Yarıyor?

İlitam'ın amacı, ilahiyat önlisans derecesine sahip kişilere, ilahiyat lisans diploması alabilmek için gerekli eğitimi vermek ve lisans diploması sahibi olmalarını sağlamaktır. İlitam programı ile lisans mezunu din görevlilerinin sayısı artırılacak, Diyanet İşleri Başkanlığı'na bağlı olarak çalışan din görevlilerinin özlük hakları iyileştirilmiş olacak. Mezunlar sadece lisans mezunlarının atanabildikleri görev ve makamlara atanabilecek, yurt dışı görevlere atanmada tercih edilebileceklerdir.

Sınavsız İlitam Dersleri Nasıl Oluyor?

Sınavsız İlitam programı kapsamındaki tüm dersler teknoloji temelli uzaktan eğitim yöntemleri ile verilecektir. Derslerdeki temel öğrenme kaynakları basılı materyaller, video CD'ler ve online öğrenme kaynakları (web sitesi) olacaktır. Öğrenciler mail ve sohbet aracılığı ile sürekli, yüz yüze iletişim yoluyla ise belirli dönemlerde danışmanlık hizmeti alacaklardır. Kullanılacak forum sayfaları ise öğrencilerin birbirleri ve öğretim elemanları ile belli konuları tartışabilmelerini, sorularına cevap bulmalarını sağlayacaktır. Bilgisayar kullanma konusunda kendini yetersiz hisseden İlitam öğrencilerine ayrıca bu konuda online eğitim verilecektir.

Sınavsız İlitam Sınav Sistemi Nasıl?

Öğrenciler her öğretim yılında birer adet olmak üzere ara sınav, dönem sonu sınavı ve bütünleme sınavlarına katılacaklardır. Sınavlar coğrafi koşullar, ulaşım ve teknik altyapı olanakları dikkate alınarak belirlenecek, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Erzurum, Sivas, Adana, Samsun, Isparta ilahiyat fakültelerinde yüz yüze ya da gözetmen kontrolünde online olarak gerçekleştirilecektir. İlitam programındaki tüm dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler programdan mezun edilirler ve kendilerine Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi diploması verilir.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

Hülya En beğenilen yorum
Yerleştirme deki kiriterler neler ogrenebilirmiyim
Seydi
İlahiyat önlisans mezunlarına Dikey geçişsiz ilitam Hakkı verilsin