Hangi üniversiteler bölünüyor? Yeni açılan üniversiteler hangileri?

Yeni üniversitelerin kurulmasına ve mevcut üniversitelerin bölünmesi gelişmeleri gündeme oturdu. Peki ya hangi üniversiteler bölünüyor? Yeni açılacak üniversiteler hangileri?

Hangi üniversiteler bölünüyor? Yeni açılan üniversiteler hangileri?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
30 Nisan 2018 Pazartesi 09:29

Son dönemlerde gündemde oldukça etki bulan konulardan biri de yeni üniversitelerin kurulacak olması ve bazı köklü üniversitelerin bölünecek olması. Üniversite öğretim görevlilerini ve öğrencileri ayağa kaldıran bu gelişmenin nasıl sonuçlanacağı merak ediliyor.

Yapılan haberlere göre 20 yeni üniversitenin kurulması için öngörülen tasarı komisyondan geçti. Dördü vakıf 20 yeni üniversite kurulması için hazırlanan yasa tasarısı Meclis Milli Eğitim Komisyonu’ndan geçti.

Üniversiteler Neden Bölünüyor?

Hükümetin düzenlediği yasa tasarına göre İstanbul, Gazi ve İnönü olmak üzere bazı üniversiteler bölünecek. Bölünme gerekçesi olarak kontenjan fazlalığı gösterilen üniversitelerin öğretim üyelerinden ve öğrencilerden bölünmeye tepkiler sürüyor.  Hükümetin tasarısına göre 15 yeni üniversite kurulacak. 2'si vakıf olmak üzere 5 yeni üniversite kurulması planlanırken, 10 üniversitenin bölünerek yeni üniversitelere bağlanması gündemde. Öğrenciler üniversitelerin bölünmesiyle ilgili olarak sosyal medyada "Üniversiteme Dokunma" başlığıyla çalışma başlattı.

Hangi Üniversiteler Bölünecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan 17 Nisan’da Malatya’daki İnönü Üniversite’sinin bölünüp Turgut Özal Üniversitesi kurulacağını belirtmişti. Türkiye'nin üç büyük üniversitesi olan İstanbul, Gazi ve İnönü gibi üniversiteleri başta olmak üzere, Karadeniz Teknik, Selçuk, Dumlupınar, Sakarya, Mersin, Erciyes ve Sütçü İmam üniversiteleri de bölünecek. İstanbul Üniversitesi Çapa Tıp Fakültesi'nin de aralarında yer aldığı önemli birçok fakülte ve yüksekokul yeni üniversitelere bağlanacak. Bunların yanı sıra Anadolu Üniversitesi, Süleyman Demirel Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi de bölünecek.

İstanbul Üniversitesi’nden ayrılacak 9 fakülteyle İstanbul İbni Sina Üniversitesi; Gazi Üniversitesi'nden ayrılacak 9 fakülteyle de Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi adlı üniversiteler kurulması planlanıyor.  İstanbul Üniversitesi'nin İbni Sina ismiyle Silivri ya da Hadımköy'e taşınması konuşuluyor.

Yeni Açılacak Üniversiteler Hangileri?

Hükümetin önerisine göre Ankara Medipol Üniversitesi, İstanbul Atlas Üniversitesi, Semerkand Bilim ve Medeniyet Üniversitesi, İzmir Tınaztepe Üniversitesi adıyla dört yeni vakıf üniversitesi açılıyor. Gaziantep Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Konya Teknik Üniversitesi, Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Malatya Turgut Özal Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa), Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi, Sakarya Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Samsun Üniversitesi, Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Tarsus Üniversitesi, Trabzon Üniversitesi, Kayseri Üniversitesi, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi adlarıyla 16 devlet üniversitesi kuruluyor.

Tasarıya en büyük tepki İstanbul Üniversitesi hocalarından ve öğrencilerinden gelmişti. Üniversiteden birçok fakültenin alınarak yeni kurulacak İstanbul İbni Sina Üniversitesi’ne verilmesi planı tartışma yaratmıştı. İstanbul İbni Sina Üniversitesi’nin adı İstanbul Üniversitesi (Cerrahpaşa) olarak değiştirildi. Bu üniversite, İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Cerrahpaşa Tıp, Florence Nightingale Hemşirelik, Hasan Ali Yücel Eğitim, Orman, Sağlık Bilimleri, Spor Bilimleri, Veterinerlik, Mühendislik fakültelerinden oluşacak. Bölünmeye iletişim fakültesinin dahil edilmedi.

Yeni Açılacak Fakülteler Hangileri?

Üniversitede, yeni oluşturulacak Diş Hekimliği ve Eczacılık fakülteleri de olacak. İstanbul Üniversitesi’ne bağlı Sağlık Hizmetleri, Sosyal Bilimler, Ormancılık, Veteriner Fakültesi meslek yüksekokulları, Adli Tıp, Kardiyoloji, Nörolojik Bilimler, Akciğer Hastalıkları ve Tüberküloz enstitüleri de yeni kurulacak üniversiteye geçecek.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar