için kaldı

e-Müfredat nedir? Nasıl kullanılır? e-Müfredat uygulaması hangi illerde yapılacak?

MEB bağlantılı olan e-müfredat nedir? Nasıl kullanılır? e-müfredat hangi illerde kullanılacak? Tüm merak ettikleriniz haberimizde.

e-Müfredat nedir? Nasıl kullanılır? e-Müfredat uygulaması hangi illerde yapılacak?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:49
6 Haziran 2018 Çarşamba 09:15

Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olan e-müfredat uygulması nedir? Sisteme nasıl giriş yapılır ve hangi illerde e-müfredat uygulaması yapılcak? Detaylar haberimizde..

e-Müfredat Nedir?

Millî Eğitim Bakanlığı’nın eğitim ve öğretim işlerini planlayan, program yapılarını ve içeriklerini belirleyen kurumu Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığıdır.

e-Müfredata Nasıl Giriş Yapılır?

Kitap inceleme için yıllardır aktif olan e-müfredatın kapsamı genişletildi.Artık yıllık planlar ve zümrelerle ilgili iş ve işlemler bu modül üzerinden yürütülecek.

Kısaca artık, İl-ilçe ve okullarda yapılan tüm kurul ve zümre toplantıları ile yıllık planlar e-müfredat üzerinden yapılacak.Tabi sadece bunlarla sınırlı değil.Modülde gezindikçe bunu daha net göreceksiniz.

Örneğin 2017-2018 öğretim yılı 2. dönem başında öğretmenler kurulu yapılacak, kurul başkanı olan kişi, yani müdür, sisteme giriş yaparak toplantı gündemini oluşturur, katılımcıları ekler, toplantı bilgileri herkese SMS'le gider. Toplantı esnasında bir bilgisayar kullanılarak kararlar sisteme girilir, her katılımcı ayrı ayrı sisteme girerek kararları onaylar, en son başkan da onaylar.

MEB "e-Müfredat" ı şu şekilde tanımlıyor:Ders programlarının ve yapılarının, ilişkisel veri tabanı modeline çevrilmiş ve etkileşimli hale getirilmiş bir yazılım projesidir.

Yukarıda özetlediğimiz iş ve işlemler için öğretmenlerin mutlaka e-müfredat´a giriş yapmaları gerekiyor.

e-Müfredat.meb.gov.tr giriş işlemlerini ve tanıtımı maddeler halinde sunmaya çalıştık.ilerleyen günlerde menüleri daha ayrıntılı tanıtmaya çalışacağız.

Yıllık Plan Modülü MEB personeli tarafından tüm eğitim kurumları tarafından kullanılacak bir modül olduğu için “M.E.B. Personel Girişi” bölümünden sisteme giriş sağlanacaktır

1) http://e-mufredat.meb.gov.tr/ a tıklayınız.Açılan sayfada MEB Personel Girişinde "MEBBİS bilgilerinizle giriş yapmak için tıklayınız" e tıklayınız.

2) MEBBİS bilgilerinizi giriniz.

Not : MEBBİS şifrenizi “https://mebbis.meb.gov.tr” adresine girerek “Şifremi Unuttum” bölümünden öğrenebilirsiniz veya MEBBİS sistemine girerek değiştirebilirsiniz. Ya da e-Müfredat sisteminde “Şifremi Unuttum” sayfasına girerek “MEBBİS Kullanıcıları İçin Şifre Hatırlatma Bölümü” linkini tıklayarak ta işlemlerinizi yapabilirsiniz. Özel okul çalışanları “Kullanıcı Adını Giriniz” bölümüne T.C. Kimlik numaralarını, “Şifrenizi Giriniz” bölümüne e-Okul şifrelerini gireceklerdir.

3) Açılan ekranda ´Yıllık Planlara´ tıklayınız.

Şu açıklama ile karşınıza çıkacak:"Bu bölümde iş takvimi, okul kurul toplantıları ve takibi, il ve ilçe zümre toplantıları ve takibi, yıllık plan, öğrenci bazlı ölçme ve değerlendirme sonuçları işleme, izleme ve ders programları ile ilgili görüş ve önerilere ait işlemler yapılabilir."

Yıllık planlar´a tıklayınca Modül Ana Sayfası olan şu ekranla karşılaşırsınız:

Eğitim Kurumu İşlemleri:

Kurul Tanımlama

Eğitim Kurumu Müdürlüğü Kurul Onaylama

Eğitim Kurumu Zümre Başkanları

Kurul Toplantı Bilgilendirme

Kararlar ve Sonuçları

Kurullar Bilgi Değişiklikleri

Yıllık Plan Hazırlama

Yıllık Plan Onaylama

Planların Öğrencilere Dağıtımı

Öğrencinin Sınıf/Eğitim Kurumu Değişimi

Planların Uygulanması

e-Müfredat Birimler ve Sorumlu Kişiler

Yıllık Plan Modülü Eğitim Kurumları ve Sorumluları Bölümü

Bu ekranda İl,İlçe ve Okul seçimi yapılınca okul bilgileri karşınıza çıkacak:

Yıllık Plan” modülüne girdiğinizde sol bölümde diğer modüllerde olduğu gibi bazı menüler yer almaktadır. Burada “Yönetimsel İşlemler” menüsünün altında “Bakanlık İşlemleri” menüsünün altında bulunan “Bakanlık İş Takvimi” bölümü sadece Bakanlık ilgili birimini ilgilendiren bir bölümdür. Bu bölümde şu an için (2014 yılından beri) Orta Öğretim Genel Müdürlüğü tarafından yıllık çalışma takvimi bilgileri girişi yapılabilmektedir.
Ayrıca ”İl M.E.M İşlemleri” menüsü altında “M.E.M. İş Takvimi” bulunur. Bu ekran ise sadece İl Millî Eğitim Müdürlükleri tarafından iş takvimine ait ile ait bilgilerin girileceği bölümdür.
Yönetimsel İşlemler:(Henüz çoğu menü kapalı durumda,ancak zamanla her biri işlerlik kazanacak)


Sözlük Bilgileri:(e-Müfredat Birimler ve Sorumlu Kişiler´e giriş yapınca sol menüden ulaşılabiliyor.)

e-Müfredat uygulaması hangi illerde yapılacak?

Milli Eğitim Bakan'lığından yapılan açıklama:

MEB'e bağlı tüm okullarda görevli yönetici ve öğretmenler il ve ilçe milli eğitim müdürlüklerinden, adı geçen yönergeler hükümleri ve ekleri takvime göre yürütmeleri gerekecek. Ancak, söz konusu Yönergelerde geçen e-Kurul ve Zümre Modülü Ankara ilinde il ve ilçe olarak tümünde, eğitim kurumu düzeyinde ise bazı ilçeleri kapsamında http://e-mufredat.meb.gov.tr adresindeki Yıllık Plan Modülü üzerinden pilot uygulama ile hizmete sunulmuştur. Sistemin tüm eğitim kurumlarına yaygınlaştırılabilmesi için bir dizi hizmet içi eğitim çalışmalarının yapılması, kademeli olarak sisteme giriş yapılmasının sağlanması, sistemin teknik ve idari yönetimi ile sistem üzerindeki yük testinin izlenmesi ve sonucuna göre tüm illerimizin sisteme dâhil edilmesi gerekmektedir.

Bu nedenle, söz konusu modül 2017-2018 eğitim ve öğretim yılı içinde; öncelikle pilot uygulamanın yapıldığı Ankara ilinde il, ilçe ve eğitim kurumları; Bursa, Konya, Gaziantep, Kayseri, Giresun ve Kırşehir illerinde ise eğitim kurumları hâriç il ve ilçe düzeyinde kullanılacak, gerekli görülen hizmet içi eğitim çalışmaları en kısa sürede tamamlanacak, pilot uygulamalar genişletilecek, eğitim kurumu/ilçe/il düzeyinde sistemin teknik ve idari yönetimi ile yük testi izlenecek, ilerleyen zaman dilimi içinde tüm eğitim kurumlarımız sisteme dâhil edilmiş olacaktır.
Henüz sisteme giriş yetkisi bulunmayan il/ilçe millî eğitim müdürlüklerimiz ile eğitim kurumlarımız sistem üzerinden yapmaları gereken iş ve işlemlerini, sisteme giriş yetkileri verilinceye kadar yapılageldiği şekilde yürüteceklerdir .
Yönetici ve öğretmenlerimize önemle duyurulur.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar

MECNUN En beğenilen yorum
inşaallah kıyamet gününde bunu yapanlardan hesap sorulur