Yunanistan'dan Makedonya kararı

Yunan Parlamentosu, Makedonya'nın isminin Kuzey Makedonya Cumhuriyeti olmasını öngören yasa değişikliği kararını onayladı.

Yunanistan'dan Makedonya kararı
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
25 Ocak 2019 Cuma 17:33

Yunan Parlamentosu'nda yapılan oylamada, resmi adı "Eski Yugoslav Cumhuriyeti Makedonya" olan Makedonya'nın "Kuzey Makedonya Cumhuriyeti" olarak değiştirilmesini öngören anlaşma onaylandı.

Atina ve Makedonya Cumhuriyeti ile arasındaki 27 yıllık isim ihtilafını gideren ve "Prespes" anlaşması olarak tanımlanan anlaşma, 300 sandalyeli Yunan parlamentosunda 146'ya karşı 153 oy ile kabul edildi.

Anlaşmaya iktidardaki radikal sol SYRİZA'nın 145 milletvekili ile partilerinden ihraç edilen 8 bağımsız milletvekili "evet" oyu verdi.

Anlaşma, ana muhalefet muhafazakar Yeni Demokrasi Partisi (YDP), Komunist Parti KKE, sosyalistlerin Değişim Hareketi KİN.AL, milliyetçi Bağımsız Helenler ANEL ve aşırı milliyetçi Altın Şafak partisi milletvekileri tarafından reddedildi.

Anlaşmanın Yunan Parlamentosu tarafından da onaylanmasından sonra, yaklaşık 3 milyon nüfuslu Makedonya Cumhuriyeti'nin yeni adıyla NATO ve AB üyeliğinin de yolu açılmış oldu.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar