BM’den güvenli bölge açıklaması

Suriye’nin kuzeyine güvenli bölge konulması hakkında konuşan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Türkiye’nin meşru güvenlik kaygılarının dikkate alınması gerektiğini ifade etti.

BM’den güvenli bölge açıklaması
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:00
19 Ocak 2019 Cumartesi 09:00

ABD Başkanı Trump Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulmasını öne sürmüştü. Güvenli Bölge konusu Türkiye’de de gündem olmuş ve liderler çeşitli tepkiler vermişti.

“Türkiye’nin kaygıları dikkate alınmalı”

Suriye’nin kuzeyinde 20 mil derinlikte (32 kilometre) güvenli bölge oluşturulmasına ilişkin soru üzerine Guterres, “Suriye için bulunan çözümün üç prensipten oluşması gerektiğine inanıyoruz. İlki, Suriye’nin birliği ve toprak bütünlüğü olmalı. İkinci prensip, Türkiye’nin meşru güvenlik kaygıları dikkate alınmalı. Üçüncü olarak Suriye nüfusunun çeşitliliği dikkate alınmalı ve toplumun farklı bileşenlerinin de sesinin duyulmasına izin verilmeli. Bizim 3 kriterimiz bu” dedi.

Kaşıkçı cinayeti

 BM’nin, Suudi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetiyle ilgili uluslararası bir soruşturma başlatıp başlatmayacağına ilişkin soruya da Guterres, “Benim herhangi bir soruşturma yetkim yok. Genel Sekreter’in ne yapıp ne yapamayacağı konusunda bir karışıklık var. Soruşturmayı, BM Güvenlik Konseyi, barış ve güvenliği tehdit ettiğine karar verip bana yetki verirse başlatabilirim. Bazı durumlarda ise BM Genel Kurulu yetki verebilir. Benim cezai soruşturma başlatacak bir yetkim yok ve hiçbir ülkeden de herhangi bir resmi talep gelmedi. BM İnsan Hakları Konseyi bu tür durumlarda karar almak için bir olasılık. Üye ülkelerden talep gelmesi halinde BM İnsan Hakları Konseyinin kullanabileceği birçok yöntem var” dedi

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar