Türkiye İran arasında para takası! Döviz swap nedir?

İran ile Türkiye arasındaki para takası (döviz swap) gerçekleşti. İki ülke dolar ve euro gibi üçüncü para birimine ihtiyaç duymadan kendi para birimleri arasında takas yaptı.

Türkiye İran arasında para takası! Döviz swap nedir?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
17 Nisan 2018 Salı 09:53

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmalarında birçok kere ülkelerin birbirleriyle olan ticaretini kendi para birimleri ile yapmasını gerektiğini söylemişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile Tahran’da görüştüğünde, “Merkez Bankalarımızın riyasetinde finans sektörlerine bir hareketlilik getirme kararı aldık.  Yerli parayla alış veriş yapma sürecini hayat geçirme kararını verdik” açıklamasını yapmıştı.  

 TÜRKİYE VE İRAN ARASINDA PARA TAKASI YAPILDI

İran haber ajansı IRNA, dün İran ile Türkiye arasında para takasının (döviz swap) gerçekleştiğini söyledi.  BBC’de yer alan habere göre,  İran riyali ile  Türk lirası arasında üçüncü bir para birimi gerek kalmadan takas yapıldı.

DÖVİZ SWAP NEDİR?

İki tarafın önceden anlaştığı oran ve koşullarda belirli iki farklı döviz tutarını işlemin yapıldığı tarihte takas ettikleri/değiştirdikleri, işlemin vade tarihinde ilgili para birimlerini anlaştıkları oran ve şartlarda geri takas ettikleri işlem.

 Döviz Swap işlemleri yapıldığı gün itibariyle tarafları, ilgili işlem tarihi ve vade için bağlayıcı bir anlaşma niteliği taşıyor. Nakit akışı vade başında ve vadede gerçekleşiyor.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar