için kaldı

Washington Post yazdı: Türkiye, ABD ve NATO'ya meydan okudu

Washington Post gazetesinde yer alan haberde, "Türkiye ABD ve NATO'nun uyarılarına meydan okuyarak Rus S-400 Hava Savunma Sisteminin ilk sevkiyatını gerçekleştirdi" ifadelerine yer verildi.

Washington Post yazdı: Türkiye, ABD ve NATO'ya meydan okudu
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:04
13 Temmuz 2019 Cumartesi 10:29

S-400 hava savunma sisteminin ABD'nin tüm tehditlerine rağmen Türkiye'ye teslimatının başlaması dünya medyasında geniş yer buldu. Washington Post ise gelişmeleri, "Türkiye, ABD ve NATO'ya meydan okudu" başlığıyla servis etti.

"ABD yaptırımlarını tetikleyecek gibi görünüyor"

Kulisvar.com'dan Raşit Memiş'in aktardığına göre, gelişmeleri 'sarsıcı' olarak değerlendiren gazete, söz konusu haberinde şu ifadelere yer verdi:

"Türkiye Savunma Bakanlığı'ndan cuma günü yapılan açıklamaya göre Türkiye'ye, Rus S-400 hava savunma sisteminin sevkiyatı başladı. Söz konusu anlaşma Türkiye'nin NATO müttefiklerini sarsarken, ABD yaptırımlarını tetikleyecek gibi görünüyor.

“Türkiye neden bir hava savunma sistemi alıyor?”

Türkiye, balistik füze tehdidine karşı hava ve füze savunma sisteminin takviye edilmesi amacıyla NATO'dan talepte bulunmuştu. Bu kapsamda, 2013-2015 yılları arası Gaziantep'te ABD, Kahramanmaraş'ta Alman ve Adana'da Hollanda Patriotları görev yaparak geri döndü. İspanyol Patriot'ları İncirlik'te 2015'ten, İtalyan SAMP-T'leri Kahramanmaraş'ta 2016 yılından itibaren görev yapıyor.

Bu geçici çözümün, Türkiye'nin hava savunma ihtiyacının karşılanmasında yetersiz kaldığı değerlendirilerek, stratejik ihtiyaç olan ve başka bir ülkenin inisiyatifine bırakılamayacak kadar önem taşıyan hava savunma sisteminin üretilmesi ve geliştirilmesi için çalışmalar başlatıldı.

Bu kapsamda Türkiye, uzun menzilli hava savunma sisteminin milli imkanlarla tasarlanıp üretilmesine ilişkin projelerin yanı sıra farklı ülkelerden hava ve füze savunma sistemi tedarikine de olumlu yaklaştı.

“Türkiye neden S-400 almak istiyor?”

Hava sahası güvenliğini önceleyen Türkiye, ilk olarak acil ihtiyacının karşılanabilmesi amacıyla Rusya'nın cazip teklifine olumlu yanıt vererek, Rus üretimi ileri teknoloji S-400 hava savunma sistemlerinin tedarikini gündemine aldı.

Türkiye, günümüzde en önemli askeri teknolojilerin başında gelen S-400 sistemlerini satın alarak, hava sahasını muhtemel tehditlerden korumayı ve modern savunma sistemlerini güçlendirerek güvenliğini sağlamayı hedefliyor.

“S-400'ün teknik özellikleri neler?”

Dünyadaki en iyi hava savunma sistemlerinden biri olarak nitelendirilen S-400, savaş uçakları, radar tespit ve kontrol uçakları, keşif uçakları, stratejik ve taktik uçaklar, taktik, operasyonel-taktik balistik füzeler, orta menzilli balistik füzeler, hipersonik hedefler ve diğer gelişmiş hava saldırısı araçlarını imha etmek üzere tasarlandı.

S-400, çok uzun menzilli 40N6 model füzeyle 400 kilometre, uzun menzilli 48N6 model füzeyle 250 kilometre, orta menzilli 9M96E2 model füzeyle 120 kilometre ve kısa menzilli 9M96E model füzeyle de 40 kilometredeki hedefleri vurabiliyor.

Kısa, orta ve uzun menzillerde füzeleri aynı anda kullanabilen S-400, 600 kilometre uzaklıktaki hedefi algılama özelliğine sahip ve saniyede 4,8 kilometre hızla füze gönderilebiliyor. Sistem, hedefe 10 saniyeden daha az sürede tepki veriyor.”

 

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar