Trump’tan Kim Jong açıklaması: Görüşme ertelenebilir

ABD Başkanı Donald Trump, Kuzey Kore lideri Kim Jong-un ile yapacağı görüşmenin ertelenebileceğini belirtti.

Trump’tan Kim Jong açıklaması: Görüşme ertelenebilir
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
23 Mayıs 2018 Çarşamba 07:14

ABD Başkanı Trump ve Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in Beyaz Saray’da görüştü.

12 Haziran'da Singapur'da yapılması beklenen zirve öncesinde ABD ile Kuzey Kore ve Güney Kore arasında ortaya çıkan sorunlara ilişkin değerlendirmesi sorulan Trump, zirve konusundaki çalışmaların halen sürdüğünü dile getirdi.

Yaklaşık 40 dakika süren soru-cevap bölümünde zirvenin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğiyle ilgili kesin ifadeler kullanmaktan kaçınan Trump, "Neler olacağını göreceğiz. Eğer (o tarihte) olmazsa belki daha sonra olabilir. Birçok anlaşma yaptım ve anlaşmalarda neler olacağını asla bilemezsiniz ama 12 Haziran tarihi uygun olmayabilir." dedi.

Zirvenin olup olmayacağı veya hangi tarihte yapılacağıyla ilgili kesin açıklamayı çok yakında yapacağını kaydeden Trump, "Eğer anlaşma olursa bu Kuzey Kore için çok iyi bir şey olur. Olmazsa o da tamamdır. Durum ne ise odur." değerlendirmesini yaptı.

Kuzey Kore'nin mevcut ekonomik koşullar altında gelişebilmesinin mümkün olmadığını vurgulayan Trump, "Şu anda Kuzey Kore büyük bir ülke olma şansına sahip. Bence bu şansı değerlendirmeliler." ifadesini kullandı.

Anlaşmanın Kuzey Kore'ye ve Kim Jong-un'a çok faydalı olacağını kaydeden Trump, anlaşma olması halinde Pyongyang'ın ekonomik olarak destekleneceğini, "Güney Kore, Çin ve Japonya, Kuzey Kore'nin büyük bir ülke olmasına yardım etme konusunda istekliler." sözleriyle dile getirdi.

Kuzey Kore lideri Kim'in Çin'e yaptığı ikinci ziyaretin ardından nükleer anlaşmayla ilgili davranışlarında değişimler olduğunu iddia eden Trump, "Bundan hoşlanmadığımı söylemeliyim. Çin Devlet Başkanı Şi ile iyi ilişkilerimiz var, kimseyi suçlamıyorum ama ikinci görüşmeden sonra Kim Jong-un'un davranışlarında farklılaşmalar gördük." dedi.

Trump, Kim'in nükleer anlaşmaya imza atması ve Kore Yarımadası'nın nükleerden tamamen arındırılmasını kabul etmesi konusunda, "Bu süreçte onun güvenliğini garanti ediyorum. Kendisi güvende ve zengin olacak, ülkesi de zengin olacak." ifadesini kullandı.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar