Macron'dan Sarı Yelekler özrü

Fransa'da yeni yayımlanan 'Halk ve Başkan' isimli kitapta Macron Sarı Yelekler protestolarından 'kendisinin müşterek sorumluluğunun bulunduğu devasa kolektif başarısızlık' diye söz etti.

Macron'dan Sarı Yelekler özrü
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:01
25 Şubat 2019 Pazartesi 21:34

Fransa'yı kasım ortasından beri kasıp kavuran Sarı Yelekler protestolarını Ulusal Tartışma süreci başlatmasına rağmen durduramadığı sırada Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron hakkında yeni bir kitap yayımlandı.

Cyril Graziani ve Cécile Amar'ın imzasını taşıyan 'Halk ve Başkan' isimli kitapta Sarı Yelekler'in doğuşu mercek altına alınırken Macron ve çevresindekilerle mülakatlara da yer verildi.

İstifasını talep eden Sarı Yelekler protestolarından 'kendisinin de müşterek sorumluluğunun bulunduğu devasa kolektif başarısızlık' diye söz eden 40 yaşındaki cumhurbaşkanı, bu durumu görev süresi dolana dek düzeltme sözü verdi:

"Bu benim de sorumluluğunu paylaştığım devasa bir kolektif başarısızlık. Ama bunu değiştirmek için üç yılım var. Pek çok insan hayatlarından, ne kadar çabalarlarsa çabalasınlar ayın sonunu getirememekten utanç duyuyor. Asıl utanması gerekenler bizleriz."

Önce akaryakıt vergilerini protesto olarak başlayıp sistem karşıtı harekete dönüşen Sarı Yelekler'in gücünü başta küçümsediğini itiraf eden Macron, bunun sebebini, daha önce devlet demiryollarının (SNCF) reformdan geçirilmesini protesto etmiş kitlelerden daha az sayıda insanın sokakta olmasıyla açıkladı.

Cumartesi protesolarının üçüncü haftasında eylemlerin kontrolden çıkması ve eylemcilerin Elysée Sarayı'na taş atımı noktaya geldiğinde İçişleri Bakanlığı yetkililerinin "Devrilmemize ramak kaldı" diye paniklediği belirtildi.

Ama Macron'un "Cumhuriyet sarsılmaz" diye diğer yetkilileri teskin ettiği ileri sürüldü.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar