için kaldı

Ermenistan’daki protestoların nedeni ne? Sarkisyan neden istifa etti?

Ermenistan'da iki dönem Devlet Başkanlığı görevinde bulunan Sarkisyan, muhaliflerin protestolarına rağmen yeniden başbakan seçildi. Sarkisyan gösterilerin artması nedeniyle istifa etti.

Ermenistan’daki  protestoların nedeni ne? Sarkisyan neden istifa etti?
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:52
23 Nisan 2018 Pazartesi 15:23

Hükümet karşıtı protestoların devam ettiği Ermenistan'da Başbakan Serj Sarkisyan istifa etti.

Ermenistan'da yüzlerce protestocu, askeri üniformalarla başkent Erivan'da sokaklara döküldü. Reuters'ın son dakika haberine göre, başkent Erivan'da askeri üniformalı yüzlerce Ermeni hükümet karşıtı protestolara katıldı. Ermenistan Savunma Bakanlığı, hükümet karşıtı protestolara katılan askerlerle ilgili bir kınama mesajı yayınladı ve protestolara katılan askerler konusunda sert yasal tedbirler alınacağını duyurdu.

ERMENİSTAN’DA PROTESTOLAR NEDEN ÇIKTI?

Ermenistan’ın yeni başbakanı seçilen Serj Sarkisyan görevinden istifa ettiğini açıkladı. Peki Ermenistan’da gösteriler neden çıktı?

Serj Sarkisyan, Ermenistan’da iki dönem Devlet Başbakanlığı görevini yürüttü. Sarkisyan, 17 Nisan’da muhaliflerin protestolarına rağmen parlamentoda başbakan seçildi.  Muhalifler,  Başbakanlık makamının yetkililerini artıran anayasa değişikliğinin Sarkisyan’ın iktidarda kalması için getirildiğini savundu. Muhalifler bütün yetkilerin başbakanda toplanmasına karşı çıktı. Ülke genelinde ve başkent Erivan’da gösteriler meydana geldi.

“GÖREVİ BIRAKIYORUM”

Sarkisyan, yapılan açıklamada görevi bıraktığını söyledi. Sarkisyan, Ermenistan Başbakanlık Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada, "Sizlere devletin başı olarak son kez hitap ediyorum. (Protestoların lideri) Nikol Paşinyan haklıydı. Ben hata yaptım. Bu zor durumda birkaç çözüm yolu var ancak ben bu yolların hiçbirine başvurmayacağım. Bu benim tarzım değil. Görevi bırakıyorum" ifadelerini kullandı.

SARKİSYAN KİMDİR?

30 Haziran 1954 tarihinde Hankendi bölgesinde doğdu. Erivan Devlet Üniversitesi’nde filoloji eğitimi aldı. 1974-1979 yılları arasında da bir elektrikli cihaz fabrikasında torna bölümünde çalıştı. Daha sonra siyasete atılarak Stepanakert Şehir Komünist Partisi'nin gençlik koları başkanlığını yaptı. Bunun yanında Dağlık Karabağ Bölgesel Komitesi Komünist Örgütü'nün de genel sekreterliği vazifesini yürüttü. 1991-1994 yılları arasında da Dağlık Karabağ Savunma Ordusu'nun başına geçti ve ulusal kahramanlık madalyasına layık görüldü. 1996'da da Milli Güvenlik Bakanlığı'na atandı. 2000 yılında da Savunma Bakanlığı görevine getirildi. 2007 senesinde de kalp krizinden ölen Andranik Markaryan yerine başbakan oldu.

Serj Sarkisyan, 1983 yılında Rita Dadayan ile evlendi. Bu birliktelikten Anuş ve Satenik isimlerinde iki kız çocuğu oldu. Bunun yanında Sarkisyan'ın Maryam, Serj ile Ara adlarında üç torunu bulunmaktadır.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar