Almanya'da Nazi sembolü artık yasak değil

Almanya’nın ulusal derecelendirme kuruluşu USK, Nazilerin gamalı haç (Swastika) sembolünün artık oyunlarda yasaklanmayacağını açıkladı.

Almanya'da Nazi sembolü artık yasak değil
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 11:55
10 Ağustos 2018 Cuma 15:48

Popüler kültürün önemli bir parçası konumunda olan Nazilerin gamalı haç (Swastika) sembolü nü özellikle Call of Duty, Battlefield ve Wolfenstein gibi II. Dünya Savaşı’nı konu alan birçok video oyununda görebiliyoruz.

Almanya, Nazi simgeleri bulunan video oyunlarını filtreden geçiriyor. Örneğin; Nazilerin egemen olduğu alternatif bir geleceği konu olan Wolfenstein: 2: The New Colossus oyunu Adolf Hitler’in ikonik bıyığını sansürlemek zorunda kalmıştı. Ayrıca oyunca Nazilerin ünlü Swastika sembolünün yerine ona benzer başka bir sembolün kullanılıyordu.

Nazileri konu alan oyunlara karşı sert bir tutum takılan Almanya, sansür politikasında yumuşamaya gitmeye karar verdi. Ülkenin ulusal derecelendirme kuruluşu USK, video oyunları filmlerle aynı muameleye tabi tutacak. Yani nasıl bir filmde Nazi sembolü kullanılabiliyorsa, aynı şekilde oyunların Almanya versiyonlarında da kullanılabilecek.

USK yaptığı açıklamada, ”Anayasaya aykırı örgütlerin sembolleri, sanat ya da bilime hizmet ettiği ya da tarihi bir dönemi yansıttığı müddetçe kullanılabilir”ifadelerini kullandı.

Alman Video Oyun Endüstrisi Derneği Başkanı Felix Falk, bilgisayar ve video oyunlarının uzun yıllardır bir kültür ortamı olarak kabul edildiğini söyleyerek, alınan bu kararın Almanya'daki oyunlar için önemli bir adım olduğunu belirtti.

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar