ABD basını Rusya ile Çin işbirliğini böyle gördü

Washington merkezli askeri analiz dergisi The National Interest, Rusya ile Çin arasında giderek güçlenen işbirliğinin ABD için en büyük tehdidi oluşturduğunu yazdı.

ABD basını Rusya ile Çin işbirliğini böyle gördü
Son Güncelleme: 23 Ağustos 2019 Cuma 12:00
13 Ocak 2019 Pazar 22:37

Washington merkezli askeri analiz dergisi The National Interest'in analistleri, Washington'ın Moskova ile Pekin arasında giderek güçlenen işbirliğini hafife alarak ciddi bir hata yaptığı değerlendirmesinde bulundu. Dergi, böyle bir birliğin gerçek bir ‘Amerikan kâbusuna’ dönüşebileceği uyarısını yaptı.

Yazıda, ABD'nin Soğuk Savaş döneminin ikinci yarısında SSCB ve Çin ile ayrı ayrı geliştirdiği ilişkilerin, Moskova ile Pekin arasındaki ilişkilere göre çok daha iyi durumda olduğu zamanların avantajını koruyamadığı belirtildi.

Rusya ile Çin arasında ilişkilerin yeterince iyi olmasına rağmen resmi bir ittifakın söz konusu olmadığını vurgulayan uzmanlar, Pekin'in Moskova ile birliğinin Washington ile yapılan ekonomik işbirliğini oldukça zayıflatabileceğine dikkat çekti.

Çin'in Rusya ile genel ekonomik işbirliğini derinleştirmeye oldukça meyilli olduğu kaydedilen makalede, ancak Pekin'in, Moskova'yı, Batı'nın baskısından, örneğin para transferlerini tamamen ulusal para birimleri üzerinden yapmak gibi önlemlerle korumayı göze almayacağı savunuldu.

 

Bu içeriğimize de göz atabilirsiniz clear_all

Yorumlar